Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου η πληρωμή κύριων συντάξεων

Σε συμφωνία να δοθεί «προίκα» 570 εκατ. ευρώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έφτασαν, σύμφωνα με την Ημερησία, υπουργείο Εργασίας και θεσμοί, προκειμένου να πληρωθούν, από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, μερικές από τις περίπου 120.000 απλήρωτες κύριες συντάξεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες με τους δανειστές για την αποπληρωμή, έναντι των δόσεων οι οποίες εκταμιεύτηκαν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, εκκρεμών εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και οφειλών του

ΕΟΠΥΥ. Στόχος της νέας συμφωνίας, η οποία αναμένεται να «σφραγιστεί» τις επόμενες ημέρες, είναι να περιοριστεί το «κρυφό» χρέος από τις απλήρωτες συντάξεις - ύψους 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου- που έχουν τα «υπό ένταξη» στον ΕΦΚΑ Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.ά).

Οι Θεσμοί έχουν καταγράψει, πάντως, οφειλές 1,412 δισ. ευρώ υπολογίζοντας και τις εκκρεμείς επικουρικές (περίπου 400 εκατ ευρώ) για τις οποίες, ωστόσο, δεν προβλέπεται η εξόφληση από τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

Η ένταξη των απλήρωτων συντάξεων στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως εκτιμούν στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, θα δώσει ανάσα σε συνταξιούχους οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι έως και δύο χρόνια και, ταυτόχρονα, θα βοηθήσει να συγκρατηθεί το πραγματικό ταμειακό «άνοιγμα» του ΕΦΚΑ που, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, θα πρέπει να καταβάλει περίπου 27,9 δισ. ευρώ για συντάξεις και παροχές, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απλήρωτες συντάξεις. Ο ΕΦΚΑ, λόγω χαμηλότερων σε σχέση με τις δαπάνες εσόδων από εισφορές, θα έχει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ το οποίο θα μειωθεί στο 1,124 δισ. ευρώ χάρις στην πρόσθετη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό (1,124 δισ. ευρώ) και από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (έχουν εγγραφεί 350 εκατ. ευρώ)...

Σε ό,τι αφορά τέλος τον αριθμό των συντάξεων σε καθυστέρηση από 1 έως 2 έτη, έφταναν το καλοκαίρι τις 100.000, ενώ , σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε περίπου 128.000. Πάνω από το ένα τρίτο αφορούν δικαιούχους του ΙΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα