Αντώνης Μονοκρούσος (ORACLE Hellas): Ενα success story στην Ελλάδα της κρίσης

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Η Oracle είναι μια αμερικανική πολυεθνική της τεχνολογίας. Μία ακόμα εταιρεία με βάση τη Μέκκα της Πληροφορικής, την Καλιφόρνια, και ένας οργανισμός που εξειδικεύεται σε συστήματα Cloud, στο μάρκετινγκ και την παραγωγή τεχνολογίας βάσης δεδομένων, στο software και τα συστήματα για data

bases. Και για όσους δεν καταλαβαίνουν το μέγεθός της, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στο είδος της πίσω από τη Microsoft. Αν λέξεις όπως ERP Συστήματα, το CRM ή το SCM σάς ακούγονται πολύ περίεργες, για την Oracle ή για τη ζωή μας είναι καθημερινότητα. Είναι η διαχείριση σειράς δεδομένων των σχέσεων με πελάτες της εφοδιαστικής αλυσίδας και των data μεγάλων επιχειρήσεων. Είτε αυτοί οι τομείς ακούγονται άχαροι, είτε ξένοι προς όσους αρέσκονται στις γνωστές καταναλωτικές φίρμες, κανένας τομέας, κανένας κλάδος της οικονομίας δεν μπορεί να αναπτυχτεί χωρίς εταιρείες όπως η Oracle.

Αυτή η αναγκαιότητα, λοιπόν, είναι που ίσως οδηγεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση να παραμένει και στη χώρα μας σε υψηλά στάνταρ. Το δέσιμο που πλέον υπάρχει μεταξύ κάθε τομέα της οικονομίας με την τεχνολογία και την πληροφορική. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της σύνδεσης είναι το γεγονός ότι μέσα στην κρίση η Oracle Hellas αύξησε τα έσοδά της και κατόρθωσε να επιστρέψει στα κέρδη. Για την ακρίβεια, μέσα στον κακό χαμό μιας Ελλάδας που ζει μέσα στην ύφεση και τη δυσκολία, πραγματοποίησε αυξημένο κατά 7,77% κύκλο εργασιών σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Στα κυριότερα σημεία της οικονομικής της δραστηριότητας για το 2015-2016, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 44,996 εκατ. ευρώ από 41,753 εκατ. στην αντίστοιχη περσινή χρήση, νούμερο διόλου άσχημο για μια εταιρεία πληροφορικής. Ομως το σημαντικότερο ήταν τα κέρδη της, τα οποία άγγιξαν μετά από αρκετό καιρό τα 1,304 εκατ. ευρώ ύστερα από ζημίες 1,771 εκατ. ευρώ.

Ψυχραιμία η λέξη-κλειδί

Αν κάτι έκανε την Oracle Hellas να πετύχει αυτές τις νίκες και να κρατά υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης υψηλό μερίδιο αγοράς, αυτά ήταν μια σειρά προηγμένων προϊόντων, η καλή της διείσδυση στην αγορά και η ψυχραιμία που επέδειξε στις δύσκολες μέρες. Και όταν μιλάμε για ψυχραιμία, αυτή η συνθήκη σαφώς πηγάζει από το μάνατζμέντ της.
Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τα Σκόπια είναι ένας δικός μας, ο 55χρονος Αντώνης Μονοκρούσος. Ενας μάνατζερ με παρουσία στον κλάδο της πληροφορικής από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο οποίος προτού πάει στην αμερικανική πολυεθνική θήτευσε -μαζί με άλλους- στη μεγάλη του Πουλιάδη σχολή. Στην εταιρεία με την τραγική κατάληξη, η οποία όμως αποτέλεσε ορόσημο για τον κλάδο.

Ο κ. Μονοκρούσος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1962. Είναι κάτοχος πτυχίου ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με σπουδές στο Λονδίνο και το ALBA Αθήνας. Το 1987, πολύ νεαρός και έχοντας δει το μέλλον της αγοράς πληροφορικής, άρχισε να εργάζεται ως System Engineer στην εταιρεία PC Systems. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, από το 1990 μέχρι το 1993 εργάστηκε εκεί όπου ουσιαστικά τέθηκαν οι βάσεις γι’ αυτό που λέμε «ελληνική πληροφορική», στην Πουλιάδης & Συνεργάτες ΑΕΒΕ, όπου ανέλαβε τη διαχείριση του τμήματος προώθησης Microsoft προγραμμάτων εκ μέρους της εταιρείας, η οποία ήταν διανομέας και αντιπρόσωπος της Microsoft για την Ελλάδα. Οσο κι αν κάποιοι ξεχνούν ή λόγω σειράς προβλημάτων θέλουν να θάψουν το παρελθόν της εν λόγω εταιρείας, η Πουλιάδης στα 90s υπήρξε ένα πραγματικό σχολείο που παρήγαγε μάνατζερ μεγάλης αξίας και τροφοδότησε για χρόνια την ελληνική πιάτσα της τεχνολογίας.

Η αξία του κ. Μονοκρούσου θα φανεί, κι έτσι το 1993 θα μετακομίσει στην Bull Hellas ως διευθυντής πωλήσεων ιδιωτικού Τομέα. Ηταν υπεύθυνος των πωλήσεων σε πελάτες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για την ανάπτυξη του δικτύου συνεργατών της εταιρείας. Το 2000 ανέλαβε επιπροσθέτως τη θέση του διευθυντή Μάρκετινγκ της Bull Hellas. Το 2001 ξεκίνησε να εργάζεται στην Oracle Hellas ως Country Consulting Manager δημιουργώντας σχέση ζωής με την εταιρεία. Το 2002 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Πωλήσεων, όπου παρέμεινε μέχρι το 2010, οπότε ανέλαβε τη θέση του Country Leader για την Ελλάδα και ταυτόχρονα την ευθύνη του Cluster χωρών που περιλαμβάνει τις: Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Αλβανία, Κόσοβο και πΓΔΜ. Ανθρωπος με γνώσεις αλλά και μεγάλα κοινωνικά ενδιαφέροντα (παρακολουθεί αποστολές της UNICEF ή των Γιατρών του Κόσμου), όταν δεν εργάζεται επικεντρώνεται στα δύο παιδιά του.

Μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα

Προσωπικό του επίτευγμα, όμως, μαζί με την ομάδα που διατηρεί είναι ότι παρά το κραχ της Ελλάδας η Oracle κερδίζει διαρκώς έδαφος. Πρόσφατη είναι η επένδυση της εταιρείας που αφορά στη λειτουργία ενός νέου κέντρου ανάπτυξης λογισμικού για τεχνολογίες Cloud. Τότε η Ελλάδα υπήρξε ένα κέντρο ανάπτυξης (hub), το δεύτερο μεγαλύτερο από τα πέντε που λειτουργεί η Oracle.

Η πολυεθνική επένδυσε σε μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένων μηχανικών πληροφορικής, όταν οι περισσότεροι αποχωρούσαν λόγω της κρίσης. Εξάλλου, και στα υπόλοιπα κέντρα ανάπτυξης της εταιρείας δουλεύουν άλλοι 12 Eλληνες μηχανικοί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Cloud είναι η σημαντικότερη τάση στον χώρο της πληροφορικής αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα δεν υπήρξε εξαίρεση. H Oracle έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια τόσο σε έρευνα και ανάπτυξη όσο και σε εξαγορές ώστε να εξασφαλίσει την πληρότητα των λύσεών της, οι οποίες πλέον καλύπτουν όλο της το χαρτοφυλάκιο: από τον εξοπλισμό και την τεχνολογική υποδομή μέχρι τις επιχειρηματικές εφαρμογές, καθώς και όλες τις εκδοχές του Cloud - δημόσιο, ιδιωτικό και υβριδικό. Στο δε Δημόσιο η εταιρεία έχει κατορθώσει να έχει μεγάλους πελάτες. Για την ανάπτυξη και διάθεση της επόμενης γενιάς υπηρεσιών Cloud με συνοχή και επεκτάσιμο τρόπο, η Oracle λειτουργεί πέντε διεθνή κέντρα ανάπτυξης: στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ινδία, στην Ολλανδία, και από τον Απρίλιο του 2015 στην Αθήνα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Oracle στην Ελλάδα υποστηρίζει για περισσότερο από 26 χρόνια τους σημαντικότερους οργανισμούς και επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς, ενώ το περίπου 50% του ανθρώπινου δυναμικού της κατέχει περιφερειακούς ρόλους αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία του στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ). Ακόμη, η γεωγραφική θέση της χώρας μας, μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας, διευκολύνει σημαντικά τη συνεχή λειτουργία αυτής της ομάδας 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα. Σημαντικό ρόλο στην Oracle παίζει επίσης η εκπαίδευση σε αυτό το κομμάτι.

Η εταιρεία μέσω του δωρεάν προγράμματος Oracle Academy επενδύει στην εξέλιξη της εκπαίδευσης προσφέροντας σε ιδρύματα όλων των βαθμίδων το λογισμικό της, επιμορφώσεις και άλλους πόρους. Τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και οι μαθητές-φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν γνώσεις που μπορεί να τους οδηγήσουν σε πιστοποιήσεις αλλά και να εξοικειωθούν με τις κορυφαίες τεχνολογίες της εταιρείας που αξιοποιεί η αγορά.

Η ιστορία της Oracle

Ολα ξεκίνησαν όταν ο ιδρυτής και οραματιστής της αμερικανικής πολυεθνικής Λάρι Ελισον είδε μια ευκαιρία την οποία οι άλλες εταιρείες παρέκαμψαν: τη δημιουργία ενός προτύπου ηλεκτρονικής δημιουργίας βάσεων δεδομένων. Καμία εταιρεία δεν είχε κατορθώσει ή σκεφτεί την εμπορευματοποίηση της συγκεκριμένης προχωρημένης τεχνολογίας σε μια εποχή όπου οι βάσεις δεδομένων τηρούνταν χειρόγραφα.

Ομως ο Ελισον και οι συνιδρυτές της εταιρείας, που έχει έδρα στην Καλιφόρνια, Μπομπ Μίνερ και ο Εντ Οατς συνειδητοποίησαν την τεράστια δυναμική της διαχείρισης βάσης δεδομένων που θα έλυνε τα χέρια εκατομμυρίων επιχειρήσεων στον πλανήτη. Αυτή η ανακάλυψη για τη χρήση και λειτουργία δεδομένων υπήρξε καταλυτική για τη διαχείριση πληροφορίας.

Ο Εντ Οατς, που γεννήθηκε το 1946, σπούδασε Μαθηματικά, ενώ εργάστηκε για την εταιρεία Singer, τον Στρατό των ΗΠΑ, και ειδικά το τμήμα Προσωπικών Πληροφοριών, καθώς και τις εταιρείες Ampex και Memorex. Από τον Στρατό όμως ανακάλυψε την ανάγκη αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων. Από την Oracle συνταξιοδοτήθηκε σε νεαρή ηλικία -μόλις το 1996- για να ασχοληθεί αργότερα στη Ζωολογική Κοινωνία του Σαν Φρανσίσκο ως εθελοντής, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ.

Ο Εντ Οατς είχε υποσχεθεί στον συνεταίρο του Λάρι Ελισον ότι θα έφευγε όταν η εταιρεία θα έφτανε στο σημείο να απασχολεί 10.000 ανθρώπους. Τελικά το έπραξε όταν η Oracle έφτασε τους 20.000 εργαζομένους. Από τα πρώτα πράγματα που έπραξε ήταν να αγοράσει ένα high-end κατάστημα home theater, στο οποίο πελάτης του ήταν ο Στιβ Τζομπς και ο συνεργάτης του Λάρι Ελισον. Τελικά το πούλησε το 1999. Εκτός των άλλων, λατρεύει να παίζει κιθάρα στο προσωπικό του συγκρότημα που έχει την ονομασία Choc’d.

Ο 70χρονος Ελισον πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το τιμόνι της Oracle - μετά από 37 χρόνια. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, καθώς διαθέτει καθαρή περιουσία που αγγίζει τα 51 δισ. δολάρια. Το τελευταίο διάστημα έχει στρέψει όλο του το ενδιαφέρον στο προσωπικό του νησί κοντά στη Χαβάη, το Λανάι, όπου έχει δημιουργήσει έναν παράδεισο με βιολογικά προϊόντα και αγροτικές εκτάσεις.

Πιο τραγική ήταν η περίπτωση του Μπομπ Μίνερ. Ο αρχιτέκτονας των βάσεων δεδομένων της Oracle το 1992 αποστασιοποιήθηκε από τα διοικητικά και κράτησε έναν ρόλο ερευνητή στην εταιρεία. Πέθανε στην ηλικία των 52 ετών το 1993 από καρκίνο του πνεύμονα λόγω των πειραμάτων που έκανε και τα οποία επηρέασαν την υγεία του.

Keywords
oracle, hellas, success, ελλαδα, success, pc systems, εν λόγω, στιβ τζομπς, εταιρεία, cloud, software, data, microsoft, erp, crm, κυπρος, σκοπια, alba, αθηνα, system, systems, βασεις, αεβε, bull, ΠΓΔΜ, ανθρωπος, unicef, κραχ, hub, ηπα, singer, home, ομαδα διας, αξια, στρατος, Καλή Χρονιά, end, εκλογες ηπα, κοινωνια, pc systems, πολυτεχνειο, αλβανια, δωρεαν, εδρα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ινδια, κεφαλονια, κιθαρα, λονδινο, μαλτα, νησι, ολλανδια, οροσημο, υβριδικο, υγεια, υφεση, microsoft, unicef, αγορα, αεβε, ανθρωπος, γεγονος, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, εδαφος, εθελοντης, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εξελιξη, εποχη, επτα, ερευνα, εταιρεία, ετων, ευθυνη, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ζωης, χαβαη, ειδος, ηλικια, κραχ, κυκλος, κοσοβο, λειτουργια, μαθηματικα, μεκκα, ομαδα, ουσιαστικα, παιδια, πεθανε, πληροφορικη, ρολο, σειρα, σχολειο, ταση, τμημα, ψυχραιμια, ωρες, alba, bull, cloud, crm, data, erp, εθνικο, γνωσεις, home, hellas, χωρα, κομματι, λεξεις, oracle, singer, software, systems, system, ξεκινησε, χερια, χοσε
Τυχαία Θέματα