Αντιπολίτευση: Κατάλογος ρουσφετολογικών και πελατειακών διατάξεων το ν/σ Σκουρλέτη

Ως κατάλογο ρουσφετολογικών και πελατειακών διατάξεων για... όλα τα γούστα χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο κ. Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως η κυβέρνηση χάνει «κάθε πολιτικό αντίκρισμα στην κοινωνία και αυτό της δημιουργεί πολιτική απελπισία» ενώ απευθυνόμενος τόσο στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη όσο και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«δεν έχετε πολιτική να υπερασπιστεί και ο μόνος δρόμος που σας μένει είναι να κλείσετε το μάτι σε συγκεκριμένες ομάδες για προσλήψεις χωρίς ορθολογικά κριτήρια, να χτίσετε σχέσεις ανταποδοτικές πελατειακές και ρουσφετολογικές. Όμως αυτές οι πολιτικές δεν έσωσαν κανένα».

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα «πελατειακών διατάξεων» τα εξής: «Με το άρθρ. 15 ο υπουργός προτείνει την δημιουργία προσωποπαγών θέσεων για την τοποθέτηση όσων εργάζονταν σε κοινωφελείς επιχειρήσεις ή ύδρευσης που έχουν λυθεί ή συγχωνευτεί και άρα σήμερα είναι μη υφιστάμενες. Μονή προϋπόθεση να εργαζόταν εκεί έωςτον Μάιο του 2011 χωρίς να ερευνάται αν η πρόσληψή του ήταν νόμιμη ή όχι.

Η ίδια διάταξη προβλέπει και τις επαναπροσλήψεις προσωπικού δημοτικών ραδιοφώνων που έκλεισαν. Ανεξάρτητα του πότε έκλεισαν θα ξαναπιάσουν δουλεία οπουδήποτε στο Δήμο. Ένας εκφωνητής, δημοσιογράφος ή διαφημιστής θα πάει να ξαναπροσληφθεί σε Δήμο που δεν έχει πλέον ραδιόφωνο. Αυτό ισχύει και για τις αναπτυξιακές που έχουν λυθεί. Το άρθρο 16 προτείνει να εξαιρεθούν οι αναπτυξιακές δημοτικές εταιρείες που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια από τον κανόνα που λέει ότι αν έχουν 3 ζημιογόνες χρήσεις πρέπει να λύονται.

Σε άλλο σημείο λέει ότι μπορούν να επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις ραδιοφώνου που τις είχαμε κάνει επιχειρήσεις για να έχουν την οικονομική αυτοτέλεια. Μα καλά αυτό που λείπει σήμερα στους Δήμους είναι προσωπικό στα ραδιόφωνα;».

Τέλος ειδική αναφορά έκανε στο άρθρο 100 που προβλέπει την άρση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων για αιρετούς και δημοτικούς υπαλλήλους που δεν συμμορφώθηκαν με τον ισχύοντα νόμο και δεν απέστειλαν στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στοιχεία με τον αριθμό των εργαζομένων.

«Δηλαδή υπήρξε υπάλληλος και αιρετός που δεν συμμορφώθηκε στο νόμο, όποιος και αν είναι αυτός. Για παράδειγμα: κάτι ψηφίζει ο Σκουρλέτης και εμένα δεν μου αρέσει και αποφασίζω να μην το εφαρμόσω και μου ασκείται πειθαρχική δίωξη. Όμως,έρχεται μια άλλη κυβέρνηση και μου λέει «αίρονται οι αμαρτίες σου παύονται οι διώξεις». Καταλαβαίνετε τι προηγούμενα δημιουργεί η πρακτική αυτή;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για νομοσχέδιο που εξυπηρετεί «μαυρογιαλούρικες μικροπολιτικές και πελατειακές επιδιώξεις» έκανε λόγο ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διεύρυνε τον αντιπολιτευτικό τόνο επισημαίνοντας πως «από την μια σχεδιάζατε παράλληλα νομίσματα και από την άλλη υπουργός σας μιλά με ισοβίτη. Πριν από κάποια χρόνια αν κάποιος μας έλεγε ότι ο κ. Τσίπρας θα συμπράττει με την επικεφαλής του Αρείου Πάγου και τον πρώην προϊστάμενο της ΕΥΠ δεν θα τον πίστευα».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα