Αντιμέτωπη με πρόστιμο €16 δισ. η Mastercard

Δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει την επιβολή προστίμου – μαμούθ ύψους 14 δισ. στερλινών ή 16 δισ. ευρώ στην εταιρεία Mastercard που κατηγορείται ότι επέβαλε σε πάνω από 46 εκατ. καταναλωτές αδικαιολόγητες χρεώσεις μέσω της αυθαίρετης επιβολής επιβαρύνσεων στις πιστωτικές τους κάρτες για περίοδο 16 ετών.

Η εταιρεία πιστωτικών καρτών παραβίασε τους

κανόνες ανταγωνισμού επιβάλλοντας υψηλές χρώσεις σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που δέχονταν τις πιστωτικές της κάρτες την περίοδο 1992 – 2008. Αυτό υποστήριξε ένας εκ των συνηγόρων των καταναλωτών ενώπιον του Δικαστηρίου Προσφυγών για υποθέσεις κανόνων ανταγωνισμού.

Η επιτροπή θα πραγματοποιήσει διήμερη ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί να θα γίνει κανονική δίκη για το θέμα. Θα πρόκειται για μια από τις πρώτες υποθέσεις που φτάνουν στο δικαστήριο, στο πλαίσιο του Νόμου για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών του 2015.

Σημειώνεται ότι η Mastercard έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεκάδες μηνύσεις από τότε που τα ευρωπαϊκά δικαστήρια υποστήριξαν ότι οι χρεώσεις της για εκτός συνόρων πληρωμές περιορίζουν αντικανονικά τον ανταγωνισμό.

Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ανώτερο όριο που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το τι χρεώνεται στις εμπόρους λιανικής για ξένες συναλλαγές θα μετατοπίσει το βάρος στους πελάτες, ένα επιχείρημα που το Δικαστήριο απέρριψε, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την κατάθεση συλλογικών αγωγών από τους καταναλωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα