Ανοικτά και μεγάλα τα μέτωπα της ΔΕΗ

Της Μαριάννας Τζάννε

Η αποεπένδυση της ΔΕΗ από το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής μέχρι τον Ιούνιο του 2018 που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, ο γόρδιος δεσμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών που στα τέλη Μαίου ξεπέρασαν τα 2,23 δισ. ευρώ και η βελτίωση των συνθηκών εισπραξιμότητας, αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες της εταιρείας αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, από τις οποίες κρίνεται το μέλλον αλλά και η βιωσιμότητά της. Χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο Πρόεδρος της ΔΕΗ,

Μανώλης Παναγιωτάκης μίλησε για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που απαιτούν άμεσες αποφάσεις.

Όπως ανέφερε για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού προχωρούν εντατικά οι εργασίες. Οι σχετικές προτάσεις προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός του μήνα.

«Από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις αναμένεται σοβαρό ενδιαφέρον, ώστε το όλο εγχείρημα να επιτευχθεί εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών πράγμα που απαιτεί έντονη προσπάθεια και πολλή δουλειά». Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η πολιτική των διευκολύνσεων και των κινήτρων συνέπειας, αναμένεται να συνεχιστεί, παρά το γεγονός όπως τονίστηκε, ότι έχει φθάσει στα όρια της αποτελεσματικότητάς της. «Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και στοχευμένες δράσεις, στις οποίες θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με τη βοήθεια Συμβούλου για την πρόσληψη του οποίου είναι σε εξέλιξη διαδικασία». Στόχος είναι η ανάκτηση των οφειλομένων για την τόνωση της ρευστότητας της επιχείρησης αλλά και το αντιστάθμισμα για την απώλεια των εσόδων από τη μείωση του μεριδίου. Μέχρι σήμερα έχουν διακανονιστεί 800 εκ. ευρώ από 500.000 πελάτες.

Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε την οικονομική ζημία που προκαλούν στην επιχείρηση αλλά και τις επιφυλάξεις του για την συμβολή τους στο άνοιγμα της αγοράς. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε έχει προχωρήσει η σχετική επεξεργασία με την κατάλληλη υποστήριξη Συμβούλου, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθούν στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ολοταχώς βαδίζει η Επιχείρηση για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και τον ενεργειακό μετασχηματισμό της, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και επιχειρηματικών συνεργασιών. Κατά την γενική συνέλευση ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για δυναμική στροφή στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την αξιοποίηση της γεωθερμίας αλλά και νέων έργων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ επιδιώκει την υλοποίηση του μεγάλου Φωτοβολταϊκού Σταθμού 200 MW στην Πτολεμαΐδα όσο και τη νησιωτική χώρα σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση ενέργειας.

«Η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει. Μια επιχείρηση με 50% μερίδιο στην αγορά προμήθειας και στην παραγωγή παραμένει ισχυρή και δεσπόζουσα, με τις προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης ορθάνοιχτες. Παράλληλα, με διαφοροποίηση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων και επέκταση σε άλλες αγορές μπορεί να γίνει πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με σήμερα. Τα ανάλογα παραδείγματα ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι η απτή απόδειξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα