Άνοιγμα με πτώση αλλά γρήγορο «γύρισμα» για την Ευρώπη στη σκιά του Μάντσεστερ

Με πτώση 0,12% άνοιξε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, με τους περισσότερους τομείς και τους μεγαλύτερους δείκτες επίσης σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο στη συνέχεια η εικόνα άλλαξε με τις αγορές να φαίνονται να αποστασιοποιούνται γρήγορα από την τραγωδία. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα σε νεά οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη.

Λίγο νωρίτερα, ο Stoxx 600 βρισκόταν σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,16%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο 0,23%, ο γερμανικός

DAX στο +0,43%, o CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,67%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,58% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με άνοδο 0,61%.

Οι μετοχές του τομέα πρώτων υλών σημείωναν το πρωί τις χειρότερες επιδόσεις με τους παραγωγούς ατσαλιού να προετοιμάζουν μέτρα αντιμετώπισης της μεταβλητότητας στις τιμές άνθρακα.

Αντιθέτως, ο κλάδος τεχνολογίας σημείωσε άνοδο μετά τα νέα ότι οι Nokia και Apple κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με διαμάχη που είχε ξεσπάσει για την πατρότητα πνευματικών δικαιωμάτων. Η μετοχή της Apple βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600 με άλμα 7%.

Η μετοχή της Electrocomponents σημείωσε άνοδο 3% μετά την ανακοίνωση αύξησης στα ετήσια προ φόρων κέρδη στα 127 εκατ. στερλίνες από 34,9 εκατ. στερλίνες έναν χρόνο πριν.

Η γαλλική Vivendi σημείωσε επίσης άνοδο 3% μετά την είδηση της Wall Street Journal ότι η εταιρεία θα μπορούσε να πετύχει την απόκτηση μεριδίου μειοψηφίας στη Universal Music Group.

Οι αγορές κινούνται σήμερα στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεση στο Μάντσεστερ με τουλάχιστον 22 νεκρούς και 59 τραυματίες που συνέβη κατά τη διάρκεια συναυλίας της Αριάν Γκράντε. Η στερλίνα υποχώρησε οριακά, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ακύρωσε όλες τις προεκλογικές καμπάνιες ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Χθες, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup μια συμφωνία είναι κοντά, η οποία ωστόσο μετατίθεται για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Στα μάκρο της ημέρας, o μεταποιητικός PMI Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο στις 57 μονάδες τον Μάιο, έναντι εκτίμησης για 56,5, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 56,2 έναντι πρόβλεψης για 56,4.

Στη Γερμανία, ο σύνθετος ΡΜΙ της Markit, σημείωσε άνοδο στις 57,3 από τις 56,7 μονάδες τον Απρίλιο. Τα στοιχεία, ήταν τα υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2011 και υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 56,6 μονάδες. Ο γερμανικός PMI υπηρεσιών Μαΐου διαμορφώθηκε στις 55,2 μονάδες έναντι εκτίμησης για 55,5. Παράλληλα, ο δείκτης Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία διαμορφώθηκε γαι τον Μάιο στις 114,6 μονάδες έναντι πρόβλεψης για 113,1.

Keywords
Τυχαία Θέματα