Κέρδη στην Ευρώπη - 18% υποχωρεί η BT

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή νέων οικονομικών στοιχείων και ανακοινώσεων κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,68% με τους μεγαλύτερους δείκτες σε θετικό έδαφος.

Πριν λίγο, στο Λονδίνο ο FTSE100 και ο DAX στη Φρανκφούρτη, με άνοδο 0,18%, ο γαλλικός CAC40 +0,06%, o IBEX35 στη Μαδρίτη στο +0,46%, ενώ ο FTSE στο Μιλάνο ενισχυόταν κατά 1,19%.

Η μετοχή της British Telecommunications έκανε «βουτιά» νωρίτερα πάνω από 18% από το άνοιγμα μετά από

τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ιταλία, η οποία έδειξε λογιστικά λάθη που θα κοστίσουν στον όμιλο απομειώσεις 530 εκατ. στερλινών.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε τη μείωση στα προσαρμοσμένα έσοδα και κέρδη γ' τριμήνου κατά σχεδόν 120 εκατ. στερλίνες, ενώ μείωσε τις προοπτικές της για το 2017 και το 2018.

Η Easyjet ανέφερε πως η υποχώρηση της στερλίνας ίσως της προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από το αναμενόμενο για τα κέρδη του 2017 (περί τα 105 εκατ. στερλίνες). Τα νούμερα για τα έσοδα κατά το α' τρίμηνο ήταν στα 997 εκατ. στερλίνες και βρίσκονται σε συμφωνία με τις προβλέψεις. Η μετοχή της υποχώρησε 7% λίγο μετά το άνοιγμα.

Την ίδια ώρα, η ιταλική εταιρεία ασφάλισης ζωής Generali βρέθηκε στην κορυφή του πανευρωπαϊκού δείκτη, καθώς αγόρασε δικαιώματα ψήφου στην Intesa Sanpaolo ώστε να εμποδίσει την τράπεζα να πάρει υψηλότερο μερίδιο της ασφαλιστικής εταιρείας στο deal με τη γερμανική Allianz.

Σήμερα αναμένεται και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας για το αν η κυβέρνηση Μέι θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit.

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός PMI Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 54,3 μονάδες. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν μια ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στα νούμερα απασχόλησης από τον Φεβρουάριο του 2008. «Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ξεκινλησει το 2017 με ισχυρές ενδείξεις. Ο προσωρινός PMI Ιανουαρίου σηματοδοτεί μια σεβαστή τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,4% με επέκταση τόσο στον τομέα μεταποίησης όσο και στις υπηρεσίες», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, σε ανακοίνωσή του.

Ο γερμανικός PMI υποχώρησε στις 53,2 μονάδες τον Ιανουάριο, έναντι πρόβλεψης για 54,5, κινούμενος σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Στη Γαλλία, ο δείκτης του σύνθετου PMI ανέβηκε στις 53,8 μονάδες από 53,1 τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας υψηλό 67 μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα