Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ - Ράλι ανακούφισης στις τράπεζες

Σταθεροποιήθηκε η άνοδος κοντά στπ 1% στην οδό Αθηνών με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να αντιδρά με κέρδη, ωστόσο μόνο 3-4 μετοχές του Ftse25 διακινούν υψηλότερο τζίρο, εξέλιξη φυσιολογική αφού οι αγορές μετοχών πραγματοποιούνται συνήθως στις πτωτικές συνεδριάσεις.

Στην αγορά επανήλθε η ηρεμία, εξέλιξη σημαντική αφού ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει το 8,5% της αξίας μέσα σε μια εβδομάδα ενω η τραπεζική κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε το ΔΝΤ,

αλλά και το πόρισμα της ΤτΕ είχε ως αποτέλεσμα, δραματική πτώση στην μετοχή της Πειραιώς και απώλειες έως 25-26% στις υπόλοιπες μετοχές.

Η δήλωση του επικεφαλής της Πειραιώς κ. Χ. Μεγάλου βοηθά στην ανοδική αντίδραση ανακούφισης στην μετοχή. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε σχετικά πως η τράπεζα «δεν αναμένει να υπάρξει ουσιώδης επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή της κατάσταση ως αποτέλεσμα του διενεργούμενου από την Τράπεζα της Ελλάδος εποπτικού ελέγχου σε σχέση με παλαιότερα θέματα συμμόρφωσης προς το εποπτικό πλαίσιο και τις εσωτερικές διαδικασίες».

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν τραπεζίτες είναι αναγκαίο από σήμερα να υπάρξει σταθεροποίηση γιατί η χρηματιστηριακή αναταραχή εκδηλώνεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για τις τράπεζες όπου κρίσιμα θεσμικά θέματα είναι ανοικτά. Η ηρεμία πρέπει να επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν, γιατί μια χρηματιστηριακή κρίση στον τραπεζικό τομέα είναι εξ ορισμού επικίνδυνη και καταστρέφει τις προσπάθειες να οικοδομηθεί θετικό κλίμα στην οικονομία.

Διαβάστε σχετικά: Ίσως είναι ώρα τα funds να ξαναδούν την επένδυση στις ελληνικές τράπεζες

Μερίδα ξένων επενδυτών, περιμένει μια επίσημη αντίδραση απο τον ευρωπαϊκό επόπτη, με βάση τα καινούργια στοιχεία που προέκυψαν απο το πόρισμα. Εαν επιπλέον ο SSM διαβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προσφύγουν σε αυξήσεις κεφαλαίου πριν απο τα stress tests, τότε υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι έχουν καταθέσει προτάσεις για σημαντική αγορά ποσοστών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr αμερικανικά funds έχουν καταθέσει πρόταση για εξαγορά ποσοστού κάτω του 5% για μεγάλη ελληνική τράπεζα. Oι απαντήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα έλθουν έως σήμερα το βράδυ και δεν αποκλείεται να αλλάξει δραματικά το σημερινό σκηνικό της απαξίωσης των τραπεζών, σκηνικό που άρχισε να στήνει το ΔΝΤ με τις αναφορές του για τις τράπεζες.

Στο ταμπλό

Στις 765 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας άνοδο 1,01%.

Πάνω απο την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 κινείται μόνο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στα 0,302 ευρώ με άνοδο 0,33%. Κέρδη 1,84% για την Eurobank στα 0,774 ευρώ.

Κέρδη 7,41% στην Τράπεζα Πειραιώς στα 2,90 ευρώ.

Με όγκο 112 χιλ. τεμαχίων ο Μυτιληναίος σημειώνει άνοδο 0,25% στα 8,17 ευρώ. Άνοδος 0,55% για τον ΟΠΑΠ στα 9,15 ευρώ με 119 χιλ. τεμάχιων. Κέρδη 1,35% για τον ΟΤΕ στα 10,50 ευρώ με 84 χιλ. τεμάχια. Κέρδη πάνω απο 2,5% για Βιοχάλκο και ΔΕΗ στα 2,98 και 2,02 ευρώ αντίστοιχα. Πτωτικά 0,31% κινείται η Folli- Follie στα 19,19 ευρώ.

Οι συναλλαγές έχουν ανέλθει στα 25,3 εκατ. ευρώ.

Ευρώπη

Κέρδη καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Fed για αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά και την πρόθεσή της να μειώσει τον ισολογισμό της ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων.

Οι τράπεζες, που ευνοούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, ενισχύονταν νωρίτερα κατά 1,2% σε υψηλό ενός μηνός, χάρη στην προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον τερματισμό της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά και των πληροφοριών για μια πιθανλη συγχώνευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα