Ανδρέας Αθανασόπουλος (ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ - DIXONS): Ρεκόρ κερδών με κόντρα καιρό

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Είναι σπάνια τα παραδείγματα ομίλων οι οποίοι, παρότι ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται συνθλίβεται, αυτοί αναπτύσσονται. Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, για την ακρίβεια, υπήρξαν για πολλούς η αγορά που δοκιμάστηκε πρώτη στην κρίση. Ενας χώρος που επλήγη πριν καν το 2010, με πρώτα κρούσματα αυτά της κατάρρευσης της Ράδιο Κορασίδης, το 2006, ή των Συκάρης και Εικόνα-Ηχος, που προηγήθηκαν αυτών της Ηλεκτρονικής Αθηνών, και μετέπειτα της ΣΕΗΟΣ.

Οταν, όμως, η κρίση και τα μνημόνια χτύπησαν

για τα καλά την πόρτα και της πατρίδας μας, το πρόβλημα μεγάλωσε ακόμα παραπάνω. Ο Ελληνας κουμπώθηκε και περιόρισε ακόμα και την κατανάλωση τροφίμων, με αποτέλεσμα ψυγεία, πλυντήρια ή ηλεκτρονικές συσκευές να θεωρηθούν πολυτέλεια. Κάπως έτσι, ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας ξεκίνησε. Εσωστρέφειας γράψαμε;

Μάλλον ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αποδίδει σωστά το τι συμβαίνει ακριβώς με τον leader της αγοράς, την αλυσίδα Κωτσόβολος - Dixons που έκανε πράξη αυτό που έλεγε ο παλιός Αμερικανός σκιτσογράφος Φρανκ Τάιγκερ, ότι «η αγαπημένη μεταμφίεση της ευκαιρίας είναι η... δυσκολία».

Για τον μάνατζερ που άφησε τον τραπεζικό κλάδο για να πάει στο λιανεμπόριο και βραβεύτηκε προ μηνών ως Manager of the Year, τον Ανδρέα Αθανασόπουλο, τίποτα δεν ήταν δύσκολο, τίποτα όμως δεν έγινε και εύκολα. Για την ακρίβεια δεν του χαρίστηκε ούτε πόντος από την επιτυχία τη δική του και των ανθρώπων της Κωτσόβολος. Κι αυτό διότι με γνώση, με μεράκι, σε κόντρα καιρό δημιούργησαν ένα εντελώς δικό τους success story όχι μόνο κόντρα στο κραχ της χώρας, αλλά και απέναντι στην κακή πορεία μιας αγοράς σε παρακμή. Γιατί ποιος Ελληνας όταν υφίσταται καταιγισμό φόρων ή χάνει τη δουλειά του μπορεί να ανανεώσει τις ηλεκτρικές του συσκευές ή να αγοράσει νέα γκάτζετ; Αυτή όμως η μάχη με μια σύνθετη καθημερινότητα ήταν η πρόκληση για όλη τη διοικητική ομάδα και το προσωπικό της Κωτσόβολος. Μια μάχη που κερδήθηκε.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου για τη Dixons South-East Europe τον Ιούλιο του 2013, προερχόμενος από τον τραπεζικό τομέα. Την εποχή μεταπήδησής του από τον «βαρύ» πάντοτε χρηματοπιστωτικό τομέα προς τη λιανική πολλοί παραξενεύτηκαν. Ακόμα και μέσα στην κρίση, ακόμα και όταν τα stress tests είναι ανησυχητικά, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δική τους αίγλη. Ο κ. Αθανασόπουλος, όμως, είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να διαβάζει τις αγορές. Που είδε μακριά, βρήκε ευκαιρίες και έκανε ένα μεγάλο άλμα. Στο γνωστό ερώτημα «Ξέρεις πού πας;», στις παραινέσεις φίλων και γνωστών να το ξανασκεφτεί καθώς ήδη αχνοφαινόταν το μετέπειτα λουκέτο της Ηλεκτρονικής και η δυσκολία της αγοράς, ο ίδιος πήρε το πρόβλημα και το έκανε ευκαιρία. Και τα πήγε εξαιρετικά καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του 2016, χάρη στις μεγάλες του επιτυχίες είναι, εκτός των άλλων, και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου της Dixons Carphone, μια και η Ελλάδα αποτελεί το διαμάντι του στέμματος της Dixons. Μια θυγατρική κερδοφόρα, ακμάζουσα, υπόδειγμα για όλες τις άλλες.

Στο διάστημα αυτό, παρά τη δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία της εποχής, η εταιρεία εξελίχθηκε, αναπτύχθηκε και κατάφερε να αναστρέψει την πορεία της σημειώνοντας σταθερά ανοδική κερδοφορία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επιτυχημένη πορεία του οικονομικού έτους 2016-2017, το οποίο ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, καταγράφοντας ρεκόρ κερδοφορίας από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ρεκόρ εντός κρίσης

Η συνεχής ανανέωση του δικτύου της εταιρείας και η αναβάθμιση των υποδομών της αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την επιτυχημένη πορεία του οικονομικού έτους 2016-2017, το οποίο ολοκληρώθηκε σημειώνοντας εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Υπολογίζεται ότι τα κέρδη προ φόρων (EBIT) ανέρχονται σε 9,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) σε 14,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ κερδοφορίας από το 2010 μέχρι σήμερα. Η αύξηση του κύκλου των εργασιών ανήλθε στο 11,5%, φτάνοντας στα 408 εκατ. ευρώ, καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμα υπολογίζεται να αγγίξουν τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις για το οικονομικό έτος 2016-17 ανήλθαν σε 8,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει αφενός την εμπιστοσύνη του όμίλου Dixons στην ελληνική αγορά και αφετέρου τη διαρκή προσπάθεια που γίνεται από την εταιρεία να προσφέρει την καλύτερη δυνατή αγοραστική εμπειρία στο καταναλωτικό κοινό. Το μείζον όμως είναι ότι αντί η εταιρεία να οπισθοχωρεί, τα τελευταία τρία χρόνια η Κωτσόβολος υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο και καινοτομεί δημιουργώντας ένα πρότυπο περιβάλλον για τους καταναλωτές.

Και οι δράσεις αυτές είναι συνεχείς και μεγάλης κλίμακας, όπως η κομβική συνεργασία με την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Green που δραστηριοποιείται στην εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ή η εφαρμογή ενός παράλληλου πλάνου αναβάθμισης των δικτύων καταστημάτων της, με τα εγκαίνια τον τελευταίο χρόνο 4 νέων καταστημάτων σε νέα σημεία ανά την Ελλάδα, ενώ έχει πραγματοποιήσει 8 ανακαινίσεις και 6 μετεγκαταστάσεις καταστημάτων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός στα συστήματά της, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Βέβαια η εταιρεία δεν μπορεί να επιτυγχάνει τόσες και τέτοιου μεγέθους επιτυχίες δίχως τη συμβολή των ανθρώπων της. Και για τον λόγο αυτό η πολιτική που η διοικητική ομάδα υπό τον κ. Αθανασόπουλο έχει επιλέξει για τους ανθρώπους της είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Η Κωτσόβολος, υπό το βάρος της αναπτυξιακής της πορείας τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αυξήσει τους εργαζομένους της κατά 15%, ενώ προσφέρει συνεχόμενη εκπαίδευση σε όλους.

Οι ώρες εκπαίδευσης που αφιερώθηκαν τον τελευταίο χρόνο έφτασαν τις 52.655, για την πραγματοποίηση 348 σεμιναρίων, ενώ η εταιρεία δημιούργησε έναν ειδικό χώρο εκπαιδεύσεων 500 τ.μ. για την περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Σε έρευνα σχετική με τους εργαζομένους αποδεικνύεται ο υψηλός βαθμός ικανοποίησής τους, καθώς το 92% από αυτούς νιώθουν «εξαιρετικά υπερήφανοι» που εργάζονται για την Κωτσόβολος. Εμφαση υπήρξε και στο πεδίο του πελάτη. Με επενδύσεις διαρκείας, η Κωτσόβολος πέρασε στη νέα ψηφιακή της εποχή. Ηδη έχει το δικό της επίσημο κανάλι στο YouTube (Try Me, Try Me #NOT, Βάζουμε τον chef στην πρίζα), ο σύγχρονος σχεδιασμός και η εύκολη πλοήγηση του www.kotsovolos.gr αύξησαν την επισκεψιμότητά του κατά 23%, ενώ και οι μοναδικοί επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 13%.

Η καινοτομία είναι συνυφασμένη με τη μάρκα, προσπαθώντας εδώ και 67 χρόνια να είναι Νο 1 στις προτιμήσεις του κοινού. Η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τις απαιτήσεις του σύγχρονου και γρήγορου τρόπου ζωής, επενδύει σε νέους τρόπους εξυπηρέτησης, λανσάροντας τα ταμεία express για πληρωμή με κάρτα. Κατάφερε λοιπόν πρώτη στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες που πληρώνουν μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας να ολοκληρώνουν τη συναλλαγή τους χωρίς να περάσουν από τα κεντρικά ταμεία.

Ηδη σε 40 καταστήματα υπάρχουν 150 σημεία εξυπηρέτησης και το 38,9% των συναλλαγών με κάρτες γίνεται χωρίς ο πελάτης να περνά από το ταμείο. Η πρωτοπορία περνά και στις υπηρεσίες, καθώς πριν από 4 μήνες λάνσαρε την υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης οικιακών συσκευών, το «Total Support Premium 48 ώρες».
Η νέα υπηρεσία υπόσχεται -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- επισκευή ή αντικατάσταση του ψυγείου, της κουζίνας ή του πλυντηρίου εντός 48 ωρών από την ώρα που θα δηλωθεί η βλάβη. Η υπηρεσία «Total Support Premium 48 ώρες» έχει χρονική διάρκεια 5 ολόκληρα χρόνια, προσφέροντας στις συσκευές την προστασία που χρειάζονται, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα του συμβολαίου αποκλειστικά από την Κωτσόβολος. Το μόνο που έχει να κάνει ο πελάτης είναι να διαλέξει το προϊόν που του ταιριάζει και να το συνδυάσει με την υπηρεσία.

Η καινοτομία περνά και στο επίπεδο της εμπειρίας, καθώς η Κωτσόβολος για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά των αλυσίδων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών βγήκε από το κατάστημά της και μίλησε απευθείας στους καταναλωτές, καλώντας τους να βιώσουν μία αληθινή εμπειρία τεχνολο­γίας. Για 2η χρόνια διοργανώνει έκθεση τεχνολογίας, στον 4ο όροφο του «The Mall Athens». Από τις 24/11 και για 3 συνεχόμενα τριήμερα (24-25-26/11, 1-2-3/12, 8-9-10/12) η έκθεση είναι ελεύθερη στο κοινό για να απολαύσει σε έναν φουτουριστικό χώρο 1.200 τ.μ. πάνω από 150 προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας εκ των οποίων τα 50 δεν έχουν καν κυκλοφορήσει στην αγορά!
Αρκεί να αναφέρουμε πως πέρυσι η ίδια διοργάνωση κατάφερε να προσελκύσει 28.000 άτομα!

Η κοινωνία είναι ένα κομμάτι όπου στρατηγικά έχει επιλέξει η εταιρεία να βάζει στις προτεραιότητές της και να δημιουργεί καινοτόμα προγράμματα με σκοπό να βελτιώνει την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Ενα από αυτά είναι το «Δεύτερο Σπίτι για τη συσκευή που δεν χρειάζεσαι», που στόχο έχει να κινητοποιήσει τους πολίτες να προσφέρουν συσκευές που δεν χρειάζονται σε ένα σπίτι που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται πρόγραμμα αξιοποίησης συσκευών για δωρεάν παροχή σε οικογένειες που τις έχουν ανάγκη. Σε μόλις έναν χρόνο λειτουργίας το πρόγραμμα έχει καταφέρει να βοηθήσει 720 οικογένειες.

Το δεύτερο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας είναι το KODE, μια πρωτοποριακή e-learning πλατφόρμα εκμάθησης κώδικα στα ελληνικά, που ευαισθητοποιεί το κοινό για την αυξανόμενη ανάγκη της χρήσης του κώδικα. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα σε μόλις λίγους μήνες λειτουργίας του 620.000 εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν αποκτήσει πρόσβαση και η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει τους χρήστες της πλατφόρμας. Παράλληλα, μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει υλοποιήσει πάνω από 70 δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, προσφέροντας ενεργά στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται το δίκτυο των καταστημάτων της και έχοντας στο πλευρό της τους 1.161 ενεργούς εθελοντές από το ανθρώπινο δυναμικό της.

Αυτοχρηματοδοτούμενες επενδύσεις

Για να επιτευχθούν, όμως, όλα τα παραπάνω, η εταιρεία χάραξε συγκεκριμένη στρατηγική: μια στρατηγική επενδύσεων αλλά και χρηματοδότησης αυτών δίχως επιβάρυνση για τη μητρική. Οπως μας λέει ο κ. Αθανασόπουλος, πρόκειται για την εφαρμογή ενός «αυτοχρηματοδοτούμενου επενδυτικού πλάνου το οποίο έχει ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ». Οι επενδύσεις βασίζονται σε μια εξαιρετική διαχείριση της όλης κατάστασης, σε οικονομίες και στην επανατοποθέτηση των κερδών προς μια υγιή όμως κατεύθυνση. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή η Κωτσόβολος είναι η Νο 1 αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα.

Keywords
dixons, κοντρα, αθανασοπουλος, ρεκορ, the mall athens, the mall, mall athens, αθηνα, success, κραχ, υφίσταται, νέα, europe, τραπεζες, ελλαδα, θυγατρική, εταιρεία, ebitda, green, εμφαση, youtube, chef, express, support, mall, athens, υγιή, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , www.youtube.com, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, βομβα mall, κρουσματα σημερα, κοινωνια, αποτελεσματα, γνωση, δουλεια, δωρεαν, ηχος, κωτσοβολος, προγραμμα, ραδιο, ψυγεια, ωρα, express, youtube, αγορα, αυξηση, αιγλη, ανθρωπος, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δευτερο, δευτερο προγραμμα, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δωσει, δικτυο, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, εκθεση, εκπαιδευση, ενεργα, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ετος, ζωης, υγιή, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφίσταται, θυγατρική, εικονα, κραχ, κυκλος, λουκετο, λογο, μακρια, μειζον, μηνες, ομαδα, πεδιο, περιβαλλον, ποντος, προγραμματα, πορτα, πρωτοπορια, σπιτι, τρια, φορα, χρονικα, ψηφιακη, ωρες, green, αγορες, αλυσιδα, chef, dixons, εφαρμογη, ειδη, ελληνικα, εμφαση, europe, ηλεκτρονικα, κομματι, mall, πλυντηρια, support, success, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα