Νέα βόμβα από Βερολίνο: Ανάπτυξη μόλις 0,7% στην Ελλάδα το '17 «βλέπουν» οι Γερμανοί

Κατά 3,5 δισ. ευρώ διαφέρει η πρόβλεψη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και των σημαντικότερων γερμανικών οικονομικών think tanks για την ελληνική οικονομία το 2017 - Εάν επαληθευούν οι Γερμανοί θα έχουμε πλήρη εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στόχων με άμεση συνέπεια την αυτόματη ενεργοποίηση του «κόφτη» - Απόλυτα μη επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 - Παραδοχή του ΥΠΟΙΚ για ύφεση 0,3% φέτος

της Σοφίας Ζαφείρη

Μία είδηση

που πολύ εύκολα και άνευ υπερβολής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βόμβα περίμενε την ελληνική κυβέρνηση, προερχόμενη για μία ακόμη φορά από το Βερολίνο.

Καταφθάνει, δε, την ίδια ημέρα που υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχεται έστω και ανώνυμα στο Reuters ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε υφεσιακή πορεία και εντός του τρέχοντος έτους, παρά τις αντίθετες προβλέψεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από μία εβδομάδα και μάλιστα σε συνέντευξή του στο ίδιο διεθνές πρακτορείο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των οκτώ κορυφαίων γερμανόφωνων οικονομικών ινστιτούτων, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό μόλις 0,7% το 2017, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση -αλλά και η Κομισιόν- βασίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους στη βεβαιότητα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αγγίξει το 2,7%!

Εάν τελικώς οι Γερμανοί οικονομολόγοι επιβεβαιωθούν είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το επόμενο έτος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτευχθούν, ενώ η ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» μοιάζει απόλυτα βέβαιη.

Σημειώνεται ότι τα οκτώ γερμανικά ινστιτούτα εκτιμούν ακόμη ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2018, γεγονός το οποίο, επίσης, καθιστά απίθανη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, όπως ευελπιστούν δανειστές (πλην του ΔΝΤ, το οποίο, όμως, διαδραματίζει ρόλο συμβούλου στις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που δεν έχει ενταχθεί με καταβολή κεφαλαίων στο τρίτο Μνημόνιο) και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα οι Γερμανοί οικονομολόγοι διαβλέπουν τέλος στην περίοδο αποπληθωρισμού το 2017, εκτιμώντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα φθάσει στο 0,5% το επόμενο έτος και στο 1,2% το 2018. Αναφορικά με την ανεργία προβλέπουν υποχώρησή της στο 22,2% του χρόνου (από 23,6% φέτος) και περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 21,2% το 2018.

Τα γερμανόφωνα οικονομικά think tanks τα οποία υπογράφουν την εν λόγω οικονομική έκθεση είναι τα:

Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW)Oumlsterreichisches Institut für Wirtschaftsforschung (WIFO)ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität MünchenKOF Konjunkturforschungsstelle der ETH ZürichInstitut für Weltwirtschaft an der Universität KielLeibniz-Institut für Wirtschaftsforschung HalleRheinisch-Westfälisches Institut für WirtschaftsforschungΥπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, με δηλώσεις του στο πρακτορείο΄Reuters, στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι φέτος η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, αλλά ότι θα «τρέξει» με ρυθμό 2,7% το 2017!
Keywords
Τυχαία Θέματα