Αναλυτές για Eurogroup: Πάλι μεταθέτουν το πρόβλημα

Ως μια σημαντική νίκη της Γερμανίας χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη χθεσινή έκβαση του Eurogroup, καθώς, όπως σχολιάζουν οι σημαντικές αποφάσεις μετατέθηκαν για το 2018, μετά, δηλαδή, τις γερμανικές εκλογές το επόμενο έτος.

«Η περίληψη του Eurogroup: Η Γερμανία κερδίζει πάντα, το ΔΝΤ υποκύπτει υπό την πίεση της Γερμανίας και των ΗΠΑ

και κανείς δεν κάνει αυτό που είναι σωστό για το συμφέρον της Ελλάδας» σχολιάζει ο οικονομολόγος της Manulife, Megan Greene.

Ο αναλυτής Marc Ostwald της ADM Investor Services στο City του Λονδίνου, πάει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι, με αυτά τα δεδομένα, η επόμενη ελληνική κρίση δεν θα αργήσει να φανεί.

«Πρόκειται για μια άλλη μια μετάθεση αποφάσεων για το 2018, μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές, χωρίς ωστόσο, να δημιουργεί βραχυπρόθεσμα, προβλήματα στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας, στο βρετανικό δημοψήφισμα ή στις ισπανικές εκλογές. Επίσης, η συμφωνία συνεχίζει να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας που "στραγγαλίζουν" την ελληνική οικονομία, διασφαλίζοντας έτσι ότι η επόμενη στιγμής κρίσης στο ελληνικό σίριαλ δεν είναι πολύ μακριά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μοιάζει πολύ περισσότερο με μια συμφωνία ανάγκης και ευκολίας παρά οτιδήποτε άλλο. Η Ελλάδα χρειαζόταν τα χρήματα τώρα, και ήδη είχε καθυστερήσει τις αποπληρωμές. Η Ευρώπη έπρεπε να δείξει ότι έχει το "πάνω χέρι" κι ότι ελέγχει τα πράγματα ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία» σχολίασε στο Bloomberg TV ο Peter Rosenstreich, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Swissquote Bank.

«Η Ε.Ε. έβαλε για μια ακόμη φορά το βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος πάνω από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος σε αυτό, γιατί μέχρι να έλθει ο καιρός για τις αποφάσεις του 2018, τα επιτόκια θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, μειώνοντας οποιαδήποτε πιθανότητα επανάκαμψης της Ελλάδας» σχολιάζει ο Νικόλαος Οικονομίδης, καθηγητής οικονομικών στο Stern School of Business, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Συνολικά θεωρούμε ότι η συμφωνία ήταν μια θετική εξέλιξη, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, να μεγαλώσει τη "δεξαμενή" εγγυήσεων για την Ελλάδα και ίσως ακόμα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» σχολιάζει η Euroxx.

Credit Positive για τη Moody' s η έκβαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες για το χρέος. Ωστόσο, όπως τονίζει βλέπει δυσκολίες στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα