Αμετάβλητη κράτησε τη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας κράτησε σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οδηγώντας το γεν υψηλότερα και πυροδοτώντας νέες εικασίες για το αν οι αξιωματούχοι θα παρέμβουν για να ανακόψουν την ανοδική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές κεφαλαίων, ύψους 80 τρισ. γεν

και να διατηρήσει σε αρνητικό επιτόκιο στο -0,1%, παρά τις πιέσεις που δέχονται οι αξιωματούχοι για να δράσουν.

Αν και ήταν αναμενόμενη η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, το γεν ενισχύθηκε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου, «αγγίζοντας» υψηλό 21 μηνών στα 104,5, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν πάνω από 1%.

Το νόμισμα έχει ήδη καταγράψει ράλι 13,5% από την αρχή του έτους.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον όταν έχουμε μια απόφαση που περιμέναμε και βλέπουμε τέτοια κίνηση στις αγορές. Αυτό κάνει δύσκολες τις συναλλαγές για τους επενδυτές» σχολιάζει διευθυντής της Macquarie, Martin Lakos.

«Οι αξιωματούχοι σπαταλούν περισσότερο χρόνο κοιτώντας τις αγορές παρά το γεν κι αυτό αυτό έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές, τα ρίσκα για την παρέμβαση αυξάνονται» σχολιάζει ο Mitul Kotecha, επικεφαλής για την αγορά συναλλάγματος στην Ασία στην Barclays.

«Όσο περισσότερο περιμένουν για να αντιμετωπίσουν τα ρίσκα στην οικονομία και τις τιμές, τόσο πιο πολύ οι αγορές θα αμφισβητούν την δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τον στοχο πληθωρισμού» υποστηρίζει η Izumi Devalier, οικονομολόγος στην HSBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα