Αμερικανική... ώθηση στην Ασία – Στο επίκεντρο οι γαλλικές εκλογές

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας την τάση των αμερικανικών δεικτών που σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις, την ώρα, ωστόσο, που επικρατεί ανησυχία για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Παρισιού, λίγα μόλις 24ωρα από τη διεξαγωγή του α' γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο κεντρικό Παρίσι και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν, ενώ νεκρός έπεσε και ο ένας εκ των δραστών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Στις δημοσκοπήσεις

προηγούνται οι Εμανουέλ Μακτόν και η Μαρίν Λε Πεν, κανένας όμως δεν αναμένεται να συγκεντρώσει το απαραίτητο 50% που θα του δώσει απευθείας νίκη, χωρίς προσφυγή σε β' γύρο στις 7 Μαΐου.

Σύμφωνα πάντως με τον οικονομολόγο της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν προβλέπεται να οδηγήσει στην έξοδο της Γαλλίας απο την ΕΕ.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,03%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημειώνει κέρδη 0,74%. Άνοδο της τάξης του 0,56% κατέγραψε ο ASX 200 στην Αυστραλία.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,16%, ενώ στο Χονγκ Κογνκ o Hang Seng κερδίζει 0,14%.

«Το πολιτικό ρίσκο βρίσκεται στο προσκήνιο, ωστόσο οι αγορές συνεχίζουν να αντιστέκονται. Τα επίπεδα μεταβλητότητας είναι χαμηλά, παρά τα γεωπολιτικά ρίσκα», αναφέρει ο εκτελεστικός δ/ντής της Taurus Wealth Advisors, Michael Preiss.

«Στο οικονομικό μέτωπο, τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες οικονομίες σημειώνουν βελτίωση. Η ειρωνεία εδώ είναι ότι αυτό μπορεί να μην είναι τόσο καλό για τις χρηματαγορές, όσο πολλού θέλουν να πιστεύουν».

Ανάκαμψη σημείωσε το δολάριο έναντι μιας σειράς νομισμάτων, άνοδος και για τις τιμές του πετρελαίου, μετά τις ανακοινώσεις ότι η συμφωνία για μείωση της παραγωγής μπορεί να επεκταθεί και πέραν του Ιουνίου.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις κατεγράφησαν στη Wall Street χθες, με τον Nasdaq να αγγίζει ιστορικά υψηλά επίπεδα, λόγω των ενθαρρυντικών ενδείξεων για την αμερικανική οικονομία και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα