Αυτοκριτική από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για τις καθυστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής


Υποστήριξε πάντως ότι οι έλεγχοι αυξήθηκαν από 6.600 το 2014 σε 26.000 το 2015, ενώ το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου αύξησε τα έσοδα κατά 67%

Να υποστηρίξει τις φορολογικές επιδόσεις της κυβέρνησης επιχείρησε ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης στη Βουλή την ώρα που η φοροδιαφυγή οργιάζει στην αγορά λόγω του πρόσφατου νόμου που προβλέπει πρόστιμα «χάδι» σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Πάντως,

ο ίδιος στο κλείσιμο της δευτερολογίας του έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι «ευθύνομαι προσωπικά για τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Οικονομικών και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα για να πιάσουμε την φοροδιαφυγή. Πρέπει να φέρουμε νόμους να πιάσουμε την φοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στα νησιά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για την φοροδιαφυγή υποστήριξε ότι οι έλεγχοι αυξήθηκαν από 6.600 το 2014 σε 26.000 το 2015, ενώ το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου) αύξησε τα έσοδα κατά 67%.

Επισήμανε δε πως «Είναι λάθος θέμα η ΝΔ να προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα στην κυβέρνηση για την φορολογική πολιτική. Η σύγκριση είναι καταλυτική και δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα για την πολιτική βούληση της ΝΔ».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» στην αγορά έχει στηθεί πάρτι φοροδιαφυγής λόγω του νόμου που δεν αφήνει τους ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους πιάνονται στα πράσα να μην κόβουν αποδείξεις. Τα κρούσματα είναι πια καθημερινά: το περασμένο Σαββατοκύριακο συνεργείο ελεγκτών μπήκε σε πολυτελές καφέ-εστιατόριο της παραλιακής. Στα εκατό τραπέζια ζήτημα ήταν αν στα πέντε υπήρχε απόδειξη. Για την παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο 25 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, για δέκα αποδείξεις που δεν είχαν κοπεί σε καφετέρια επιβλήθηκε πρόστιμο 16 ευρώ. Οπως λένε έμπειροι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, «το έχουν μάθει όλοι πως αγγίζουν το μηδέν τα πρόστιμα της Εφορίας και δεν βάζουν καν την ταμειακή μηχανή στην πρίζα».

Αναφορικά με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, αυτά έχουν ως εξής:

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα