Αυξημένη ζήτηση για εξοχικά στα τουριστικά φιλέτα

της Στεφανίας Σούκη

H πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν μεσίτες και στελέχη της αγοράς ακινήτων ως προς το timing για όσους θέλουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στη χώρα μας, σε μια συγκυρία μάλιστα κατά την οποία τα μηνύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό παραπέμπουν σε αύξηση της ζήτησης, κυρίως από ξένους, οι οποίοι θεωρούν πλέον άκρως ελκυστική την αγορά ακινήτων στη χώρα μας λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών την τελευταία δύσκολη οκταετία της κρίσης.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν

και τα στοιχεία από το δημοφιλές spitogatos.gr, το οποίο σύγκρινε για λογαριασμό του «business stories» χιλιάδες αγγελίες πώλησης κατοικιών σε 23 από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε ελληνικά νησιά, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο φέτος τον Αύγουστο σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Και πράγματι, μια βασική διαπίστωση που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι στα περισσότερα νησιά έχει σημειωθεί φέτος περαιτέρω (μονοψήφια) πτώση των τιμών, ακόμη και στις περιζήτητες Κυκλάδες, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Από τους βασικούς λόγους για την πτώση των τιμών, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντίφαση με την αυξημένη ζήτηση όπως αυτή διαπιστώνεται φέτος από τους μεσίτες, είναι η υψηλή φορολογία και η δυσκολία συντήρησης μιας δεύτερης κατοικίας από τον μέσο Ελληνα, γεγονός το οποίο οδηγεί τελικά φέτος σε αυξημένη προσφορά. Φυσικά και στην περίπτωση αυτή δεν λείπουν οι υπερβολές, αν ληφθεί υπόψη ότι υπερπολυτελείς βίλες στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο, για πολύ υψηλά βαλάντια, πωλούνται με τιμές πάνω από 11.000 ευρώ το τ.μ. τη στιγμή που στη Σαντορίνη η μέση τιμή πώλησης με βάση το σύνολο των αγγελιών είναι στα 3.000 ευρώ το τ.μ..

Το Spitogatos Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο online υπηρεσιών με αγγελίες ακινήτων στην Ελλάδα και την Κύπρο και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες αποκλειστικά με αγγελίες real estate, (Spitogatos.gr, Tospitimou.gr, Spiti24.gr και Spitogatos.com.cy), με περισσότερες από 40 εκατομμύρια επισκέψεις και 1 δισεκατομμύριο εμφανίσεις σελίδων ετησίως. Αποτελώντας τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων και επαγγελματιών του ελληνικού real estate και με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει από τα εκατομμύρια χρήστες των ιστοσελίδων και των εφαρμογών σε κινητά του δικτύου Spitogatos, διαθέτει μια πολύ ρεαλιστική εικόνα της αγοράς και αποκλειστικά δεδομένα από τη διαμόρφωση της προσφοράς και τη ζήτησης ακινήτων.

Οι τιμές ανά προορισμό

Ετσι, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία των αγγελιών, η Μύκονος, η Υδρα και η Πάτμος είναι αυτή τη στιγμή οι ακριβότεροι ελληνικοί προορισμοί για εξοχική κατοικία. Οι τιμές και στις τρεις αυτές περιπτώσεις είναι κοντά ή πάνω από τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ειδικά στην Υδρα φέτος τα σπίτια είναι ακριβότερα, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης και της πιο περιορισμένης προσφοράς. Σε Μύκονο και Πάτμο οι τιμές που καταγράφονται φέτος είναι χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Κως
Στους προορισμούς που προσφέρουν πιο ελκυστικές τιμές είναι η Κως, με μια μέση τιμή για β' κατοικία λίγο πάνω από τα 1.500 ευρώ το τ.μ., όπως επίσης και το Ρέθυμνο, με τιμές λίγο χαμηλότερες των 1.600 ευρώ ανά τ.μ..

Υδρα
Στον Αργοσαρωνικό, για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η Υδρα σημειώνει φέτος αύξηση της ζήτησης αλλά και των τιμών, με μια μέση τιμή στα 4.260 ευρώ (+5% σε σχέση με πέρυσι), νούμερο το οποίο υπερδιπλασιάζεται αν πρόκειται για σπίτια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ακίνητο με παραδοσιακή νεόδμητη κατοικία 300 τ.μ. στον οικισμό του Καμινιού, πρώην ιδιοκτησίας του Αριστοτέλη Ωνάση, το οποίο συνορεύει με το αρχοντικό του Μιαούλη και τις κατοικίες πολλών επωνύμων, πωλείται σε τιμή 2,8 εκατ. ευρώ ή 9.333 ευρώ το τ.μ.

Μύκονος
Από τους δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων η Μύκονος, αυτή τη στιγμή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη προσφορά, αν ληφθεί υπόψη ότι από τα στοιχεία του γνωστού site αγγελιών προκύπτει ότι κοντά στα 1.300 σπίτια είναι ήδη προς πώληση στο εν λόγω νησί, εκ των οποίων τα 500 περίπου είναι μονοκατοικίες. Και ενώ η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στο Νησί των Ανέμων διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα από τα 4.600 ευρώ το τ.μ., έχοντας μάλιστα σημειώσει και πτώση κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό νούμερο, αφού η μέση τιμή τον Αύγουστο του 2016 ήταν στα 4.770 ευρώ (λόγω αύξησης της προσφοράς), δεν λείπουν και οι υπερβολές: στην περιοχή της Ψαρούς, μεζονέτα 270 τ.μ. με πισίνα σε οικόπεδο 21 στρεμμάτων πωλείται με τιμή πάνω από 11.100 ευρώ το τ.μ., στα 3 εκατ. ευρώ, και μάλιστα συγκαταλέγεται στην κατηγορία των μη νεόδμητων, ενώ ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στον Ορνό, το οποίο επίσης δεν είναι καινούριο, ωστόσο βρίσκεται σε συγκρότημα εξοχικών κατοικιών, πωλείται 250.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανά τ.μ..

Σαντορίνη
Στη Σαντορίνη η προσφορά των κατοικιών είναι μικρότερη -καταγράφονται περί τις 400 αγγελίες πώλησης-, όπως χαμηλότερη είναι και η μέση τιμή των κατοικιών, στα 3.000 ευρώ, μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι κατά 5%. Ωστόσο, για μια μονοκατοικία 374 τ.μ. με 6 υπνοδωμάτια και πισίνα στην Οία, σε οικόπεδο 12,8 στρεμμάτων, η ζητούμενη τιμή φτάνει τα 4,3 εκατ. ή κοντά στα 11.500 ευρώ το τ.μ., επιβεβαιώνοντας την ανεκτίμητη αξία της θέας του νησιού.

Πάρος
Στους προορισμούς με υψηλή ζήτηση φέτος για αγορά κατοικίας συγκαταλέγεται και η Πάρος, η οποία δείχνει να έχει ωφεληθεί από τη βελτίωση των αεροπορικών υποδομών και ακολούθως των αεροπορικών συνδέσεων στο νησί (σ.σ.: τον μήνα Ιούλιο το αεροδρόμιό της, που έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας με τις πλέον σύγχρονες υποδομές, είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης σε πανελλαδικό επίπεδο (275%) με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας). Στο νησί, λοιπόν, φέτος οι τιμές για ένα εξοχικό έχουν αυξηθεί κατά 3%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2.428 ευρώ το τ.μ., επιβεβαιώνοντας τις περσινές προσδοκίες περί ώθησης της τουριστικής κίνησης και της τοπικής οικονομίας από τις βελτιωμένες αεροπορικές συνδέσεις φέτος, με την έναρξη της θερινής σεζόν.

Κρήτη
Αντίθετα, στην Κρήτη η μεγάλη αύξηση της προσφοράς κατοικιών έχει οδηγήσει φέτος σε μείωση των τιμών σε όλο το νησί, πλην του νομού Χανίων, όπου οι αξίες έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ενδεικτικά, στον νομό Ηρακλείου φέτος παρατηρείται πτώση 6%, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα των 1.800 ευρώ ανά τ.μ., στον νομό Λασιθίου 5%, στα 2.260 ευρώ ανά τ.μ., και στον νομό Ρεθύμνου 9%, στα 1.577 ευρώ ανά τ.μ.. Και στην περίπτωση της Κρήτης βέβαια οι τιμές πιάνουν κορυφή όταν πρόκειται για καινούριες πολυτελείς κατοικίες που απευθύνονται κυρίως σε ξένους αγοραστές: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας καινούριας βίλας 280 τ.μ. στα Χανιά, σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, η οποία πωλείται σε τριπλάσια τιμή, (αντί 6.070 ευρώ το τ.μ.), όταν η μέση τιμή στον νομό, με βάση τις καταγεγραμμένες αγγελίες, είναι στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ.. Στον πιο ακριβό νομό Λασιθίου, με μια μέση τιμή στα 2.259 ευρώ ανά τ.μ., ημιτελής (από το 2012) βίλα 450 τ.μ. με πισίνα, σε οικόπεδο 4,4 στρεμμάτων στην Ελούντα, πωλείται, τώρα που έχει αυξηθεί η ζήτηση, ολοκληρωμένη στα 3,2 εκατ. ευρώ ή 7.143 ευρώ ανά τ.μ. και φιγουράρει μάλιστα ως «μοναδική επενδυτική πρόταση».
Σημειωτέον ότι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην τελευταία έρευνα για την κτηματαγορά της Κρήτης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas Real Estate στον τομέα της εξοχικής κατοικίας, καταγράφονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο νησί, δεδομένης της μεγάλης πτώσης των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Χαλκιδική
Στη Βόρεια Ελλάδα μεγάλη προσφορά εξακολουθεί να παρουσιάζει η Χαλκιδική λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης προ κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και των υψηλών προσδοκιών για πωλήσεις σε Ρώσους - και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή διατίθενται προς πώληση περίπου 8.000 διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Εξ ου και η συγκράτηση των τιμών στα περσινά επίπεδα, με ελαφρώς πτωτικές τάσεις, αφού η μέση τιμή στην περιοχή καταγράφεται φέτος τον Αύγουστο στα 1.847 ευρώ το τ.μ..

Keywords
Τυχαία Θέματα