Αυξάνονται οι φόβοι – ανεβαίνει ο χρυσός

Το νέο έτος μπήκε πολύ καλά, τουλάχιστον για τον χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο 5,6% από την Πρωτοχρονιά, καθώς, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, επικρατεί η αβεβαιότητα στις αγορές. Και ως γνωστόν, αβεβαιότητα και χρυσός πάνε συνήθως μαζί.

Το κλίμα διαμορφώνουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ, αλλά και η διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης

ενισχύθηκε έως και 0,9% στα 1.212,99 δολάρια η ουγγιά. Η τιμή είναι η υψηλότερη από τιε 23 Νοεμβρίου. Στη Σιγκαπούρη νωρίτερα διαπραγματευόταν στα 1,211,32 δολάρια. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Από τις αρχές του 2017, έχει σημειώσει άνοδο 5,6% καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς ασφαλέστερα assets όποτε αισθάνονται νευρικότητα και αβεβαιότητα, όπως τώρα. Η Τερέζα Μέι αναμένεται να κάνει ομιλία ώστε να σκιαγραφήσει τον τρόπο που θα βγει η Βρετανία από την ΕΕ. Είναι πιθανό να ανακοινώσει την απόσυρση της χώρας από την ενιαία αγορά και την αναζήτηση εντελώς νέων εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ. Την Παρασκευή αναμένεται και η ορκωμοσία Τραμπ.

Η άνοδος του χρυσού ενισχύθηκε και από το διάλειμμα στο ράλι του δολαρίου, αλλά και από ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot, που εξετάζει την πορεία του δολαρίου σε σχέση με άλλα 10 νομίσματα, υποχώρησε κατά 0,6% και από τα τέλη του 2016 έχει χάσει περί το 1,1%.
Οι θέσεις σε καλυμμένα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκε κατά 2,5 μετρικούς τόνους την Παρασκευή, που συνιστά τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 9 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο χρυσός καθαρότητας 99,99% στην Κίνα ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 272,20 γιουάν το γραμμάριο, στον δείκτη Shanghai Gold Exchange.
Στον Shanghai Futures Exchange, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 274,50 γιουάν το γραμμάριο, ενώ το ασήμι υποχώρησε κατά 0,1% στα 4.140 γιούάν το κιλό.

Η τιμή σποτ για το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,7%, το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 0,1% και η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 0,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα