Αυτός είναι ο θαυμαστής της Θάτσερ, Φρανσουά Φιγιόν

O πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Francois Fillon, είναι και αυτός που ηγείται της κούρσας για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο ίδιος προσφέρει στους ψηφοφόρους μία νέα οικονομική πορεία την οποία έχει εμπνευστεί από τη Margaret Thatcher.

O 62χρονος Fillon, βρέθηκε από την τρίτη θέση,

να ηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων τον πρώτο γύρο, στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Ξεπέρασε τον βετεράνο Alain Juppe κατά 16 ολόκληρους πόντους. Οι δύο θα βρεθούν αντιμέτωποι ξανά την Κυριακή και θα ο νικητής θα είναι και το φαβορί για να γίνει πρόεδρος τον Μάιο του 2017.

Ο Fillon έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις εργατοώρες από 35 σε 39 (ανά εβδομάδα), να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης σε 65 και να θέσει πλαφόν μετανάστευσης. Έχει επίσης δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο τομέα κατά 500.000 θέσεις εργασίας και τα έξοδα του τομέα αυτού κατά 100 δισ. ευρώ. Έχει επίσης προτείνει και μείωση των εταιρικών φόρων κατά 40 δισ. ευρώ αλλά και συνταγματική απαγόρευση στα προγραμματισμένα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Σε σχέση με τον θρασύ πρώην πρόεδρο Nicolas Sarkozy, ο Fillon έχει ένα πολύ πιο μετριοπαθή τρόπο αλλά προτιμά να λέει τα πράγματα όπως είναι. Όταν, το 2007, ανέλαβε ως πρωθυπουργός, σόκαρε τον τότε πρόεδρο Sarkozy ανακοινώνοντας πως η Γαλλία είναι χρεοκοπημένη. Ο ίδιος έχει τώρα υποσχεθεί να το αντιστρέψει, όπως είχε κάνει και η Margaret Thatcher το 1979.

Όπως και η Thatcher, ο Fillon μπορεί να "ταιριάξει" με τον νέο Ρεπουμπλικανό ηγέτη των ΗΠΑ. Ο ίδιος αναφέρει πως θα συνεργαστεί με τον Donald Trump, αφού και οι δύο θαυμάζουν το Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin.

O Fillon έχει επαναλάβει πως θέλει να συνεργαστεί με τον Putin, αφού ήταν και ομόλογός του στο παρελθόν. Όσο για τους βομβαρδισμούς των Ρώσων στη Συρία; Ο Fillon τις χαρακτηρίζει ως "σκληρό αλλά λειτουργικό πραγματισμό".

Ο Fillon είναι πιστός Καθολικός. Αυτός και η Ουαλή σύζυγός του έχουν πέντε παιδιά. Όσο για τα κοινωνικά θέματα, έχει υποσχεθεί να λάβει σκληρότερα μέτρα από αυτά του Juppe, αλλά όχι τόσο ακραία όσο του Sarkozy. Ο ίδιος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να φοβάται να αντιμετωπίσει ζητήματα του Ισλάμ, αφού πρόκειται για τη θρησκεία της τρομοκρατίας. Ο ίδιος επίσης είναι κατά του δικαιώματος των gay ζευγαριών για τεχνητή γονιμοποίηση, αλλά έχει υποσχεθεί να διαφυλάξει το δικαίωμα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα