Αυτό είναι το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες της ΕΕ για το Brexit

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit, Michel Barnier, απέκλεισε τις άμεσες διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μεταβατικές ρυθμίσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ενώ αποκάλυψε και τις πρώτες αναλυτικές πληροφορίες για τη μορφή των συνομιλιών για το Brexit.

Δεν θα συζητηθεί αμέσως το θέμα των μελλοντικών σχέσεων, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση, είπε ο Barnier σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Κάποιοι έχουν την ψευδαίσθηση

ότι το Brexit δεν θα έχει απτές συνέπειες στις ζωές μας ή ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν γρήγορα και αναίμακτα, αλλά δεν είναι έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

Το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης του Barnier καλύπτει τους βασικούς τομείς που πρέπει να διευθετηθούν από τις δυο πλευρές όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου και προτού αρχίσει η συζήτηση για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις. Το ίσιο και οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την ΕΕ. Παράλληλα είναι αναγκαίο να καθοριστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και τα σύνορα με την Ιρλανδία.

«Η Βρετανία πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια σε αυτά τα τρία θέματα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να φτάσουμε σε συμφωνία», είπε ο Barnier.

Παράλληλα, δημοσίευσε το έγγραφο την ώρα μάλιστα που οι σχέσεις των δυο πλευρών έχουν επιδεινωθεί μετά τις διαρροές για τη συνάντηση Γιούνκερ – Μέι στο Λονδίνο. Πηγές ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν είχε σοκαριστεί από την σκληρή προσέγγιση της Μέι στις μεταξύ τους συζητήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το προσχέδιο του Barnier θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των 27

Keywords
Τυχαία Θέματα