Αυτές είναι οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου

Οι ανατροπές από την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στις βασικές αποδοχές. Ποια επιδόματα διατηρούνται. Τι θα ισχύσει για τους ενστόλους. Σχέδιο για νέο ειδικό μισθολόγιο στις οικονομικές υπηρεσίες

Το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων αναμένεται να έχει ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου φέρνοντας αλλαγές στις αποδοχές

250.000 υπαλλήλων και λειτουργών του δημόσιου τομέα.

Στο πλαίσιο της περικοπής των κρατικών δαπανών το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει να σχεδιάσει νέα μισθολόγια για τους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 700 εκατ.ευρώ.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων προσομοιάζει με το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα καθώς θα περιλαμβάνει:

-Ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό.
-Μείωση και συγχώνευση των ειδικών μισθολογίων σε 10 από 20 που είναι σήμερα.
-Διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Στόχος της πρότασης της κυβέρνησης που βρίσκει αντιστάσεις στους δανειστές οι οποίοι ζητούν την περαιτέρω μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια είναι η σταδιακή μείωση τους από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και παράλληλα η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο δημόσιο τα οποία είναι:

Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή, κίνητρο επίτευξης στόχων και κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Η δομή των ειδικών μισθολογίων περιλαμβάνει χαμηλούς βασικούς μισθούς και μια σειρά ειδικών επιδομάτων τα οποία έχουν περικοπεί σημαντικά από το 2010 μέχρι σήμερα.

Τα δεκάδες ειδικά επιδόματα που είχαν θεσμοθετηθεί για τους αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια υπαλλήλους δεν συνυπολογίζονταν στις συντάξιμες αποδοχές. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο βασικός μισθός και να υπολογίζεται στη σύνταξη που θα λάβει ο δημόσιος λειτουργός μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού του βίου.

Οι συνολικές αποδοχές όμως των λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να μειωθούν κατά 3% - 5% λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που θα υπολογιστούν στον αυξημένο βασικό μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, με το νομοσχέδιο και όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα υποστούν τις αλλαγές που υπήρξαν σε όλον τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.

Επίσης, από 20 τα ειδικά μισθολόγια θα γίνουν 10, ενώ θα διατηρηθούν τα τέσσερα επιδόματα που έχουν διασωθεί ως τώρα στο Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι περίπου 250.000 υπάλληλοι είναι έως και το 40% του μισθού τους.

Ποιοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια:

Δικαστικοί λειτουργοίΠροσωπικό Νομικού Συμβουλίου του ΚράτουςΙατροδικαστέςΜέλη ΔΕΠΜέλη ΤΕΙΕρευνητέςΠροσωπικό ΚΕΠΕΕιδικοί λειτουργοί επιστήμονεςΚαθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας ΥγείαςΠροσωπικό παιδαγωγικού ινστιτούτουΓιατροί ΕΣΥΔιπλωματικοί ΥπάλληλοιΑρχιερείςΜουσικοίΈνστολοι (Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί).

Παράδειγμα

Σήμερα ένας καθηγητής σε ΑΕΙ από τον μισθό των 1.400 ευρώ, τα 900 αποτελούν βασικές αποδοχές και τα 500 είναι επιδόματα. Με τη νέα φιλοσοφία αποδοχών των ειδικών μισθολογίωνοι βασικές αποδοχές θα φθάσουν τα 1.200 ευρώ και θα διατηρηθούν μόνο τα 4 επιδόματα του ενιαίου μισθολογίου που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο, δηλαδή το επίδομα θέσης ευθύνης, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η οικογενειακή παροχή και το κίνητρο επίτευξης στόχων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων και την έναρξη της στοχοθεσίας.

Πάντως να σημειωθεί ότι χθες το οικονομικό επιτελείο δήλωσε πως "δεν θα προκύψει μείωση στις αποδοχές των ένστολων" τονίζοντας ότι "η άσκηση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων θα έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα συνολικά".

Keywords
Τυχαία Θέματα