XA: Τους νέους κανόνες του παιχνιδιού (διοικήσεις, δάνεια, ΤΧΣ) περιμένουν οι ξένοι

Του Δημήτρη Παφίλα

Aναβρασμός επικρατεί πίσω από την φαινομενική ηρεμία στο χρηματιστήριο, το οποίο και σήμερα κινήθηκε με ελάχιστο τζίρο και ελαφρά κέρδη στις τραπεζικές μετοχές.

Ο αναβρασμός αφορά φυσικά το τι θα γίνει πρώτα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. δηλαδή ολοκλήρωση των αλλαγών με νέα μέλη ή εκτελεστικά μέλη όπου χρειάζεται). Το δεύτερο στοιχείο είναι ποια θα είναι η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόσφατα, ορίστηκε προσωρινή διοίκηση ενω πέρασαν στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης και οι αυξημένοι μισθοί της διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διευθύνων σύμβουλος στο ΤΧΣ θα είναι γυναίκα (ξένο στέλεχος), καθώς εκεί καταλήγει η ουγγρική korn Ferry. Το τρίτο στοιχείο που απασχολεί τους ξένους είναι τι θα συμβεί με το νομικό καθεστώς των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις που θα περάσουν για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία «κακής» τράπεζας ή για την δημιουργία ειδικών οχημάτων SPV (όπου θα είναι μέτοχοι οι τράπεζες και τα ξένα funds), αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτε.

Με «έπαθλο» λοιπόν τα 60 δισ. ευρώ (προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων), οι ξένοι θέλουν να μάθουν τους νέους «κανόνες» του παιχνιδιού για την Ελλάδα (διοικήσεις, ΤΧΣ, κόκκινα δάνεια). Μέχρι να «γραφτούν» οι κανόνες οι ξένοι θα περιορίζονται σε κινήσεις trading. Παράλληλα, όμως, με την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η αγορά για τις αυξήσεις κεφαλαίου στις ιταλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων στην γειτονική χώρα θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς την ελληνική αγορά.
Πως θα προσελκύσει τα ξένα η Ελλάδα όταν οι αγορές θα στραφούν προς την Ιταλία ή την Ευρώπη; Η απάντηση κρύβεται στις αλλαγές που θα έχουμε στις ελληνικές τράπεζες και κατά πόσο αυτές θα βοηθήσουν στην επιτάχυνηση της εξυγίανσης των ισολογισμών.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική ημέρα σήμερα, στις 572,43 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα