Wind: Επενδύσεις 100 εκατ. μέσα στο 2017

Aνοικτή σε συνεργασίες δηλώνει η διοίκηση της Wind, η οποία πάντως θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αυτόνομη πορεία, έχοντας ήδη σημειώσει καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2016. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε πέρυσι στα 476 εκατ. ευρώ, έναντι 461 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 91 εκατ. ευρώ από 84,9 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.

Σχολιάζοντας σήμερα σε σχετική συνάντηση με δημοσιογράφους τη συνολική πορεία της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών, ο διευθύνων

σύμβουλος της εταιρείας κ. Νάσος Ζαρκαλής έκανε λόγο για σταθεροποίηση, μέσα στο 2016, στα πέριξ των 4,1 δισ. ευρώ (στα επίπεδα του 2015) , η οποία έρχεται μετά από μακρά περίοδο πτώσης. Από το ποσό αυτό 1,8 δις. ευρώ αντιστοιχεί στην κινητή τηλεφωνία, 2,1 δις. ευρώ στην σταθερή και περί τα 200 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Σημειωτέον ότι στις αρχές της κρίσης η ελληνική αγορά αντιστοιχούσε στα 7,5 δισ. ευρώ, ωστόσο ο επικεφαλής της Wind ''βλέπει'' προοπτικές μέσα στα επόμενα χρόνια ώστε τα σημερινά νούμερα να προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ως προς την ίδια τη Wind, η σταθερή τηλεφωνία αύξησε πέρυσι τα έσοδα για την εταιρεία στα 171,4 εκατ. το 2016 από 154,3 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στα έσοδα της κινητής από 306,4 εκατ. ευρώ το 2015 στα 304,3 εκατ. ευρώ το 2016, με τον επικεφαλής της εταιρείας να δηλώνει ότι η περυσινή χρονιά σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη αφού υπήρξαν θετικότερες επιδόσεις σε όλους τους βασικούς τομείς (δίκτυο κινητής, δεδομένα, συνδυαστικά προγράμματα, εμπειρία του πελάτη, αναβάθμιση δικτύου).

Βασιλιάς στο μερίδιο εσόδων της WIND παραμένει η κινητή τηλεφωνία που συνεισφέρει το 65% στα συνολικά έσοδα της εταιρείας, με τη σταθερή τηλεφωνία ωστόσο να είναι σε τροχιά ανόδου καθώς ήταν ο τομέας που σημείωσε σημαντική αύξηση στον τζίρο του (11%).

Αναλυτικότερα:

-στην κινητή τηλεφωνία το μερίδιο στους ενεργούς πελάτες διατηρήθηκε στο 20% ωστόσο η WIND αύξησε κατά 5%, τα λεπτά ομιλίας που καταναλώνουν οι πελάτες της, τα οποία άγγιξαν τα 7 δις. Αντίστοιχα, το συμβόλαιο W που είναι το μεγαλύτερης αξίας προϊόν της WIND, σημείωσε ετήσια αύξηση 55% στους συνδρομητές συμβολαίου.

-Μέσα σε έναν χρόνο, οι χρήστες smartphone που αξιοποιούν υπηρεσίες data στη βάση της WIND αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ η χρήση data από χρήστες smartphone διπλασιάστηκε. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο νέο δίκτυο 4G της WIND καθώς στη διάρκεια του 2016 αυξήθηκε από 11% στο 40% η κίνηση των data που εξυπηρετήθηκε από το 4G δίκτυο.

-Στην σταθερή τηλεφωνία οι πελάτες LLU αυξήθηκαν κατά 9% στις 559.000 στο τέλος 2016, με το μερίδιο αγοράς να ανεβαίνει αντίστοιχα κατά 1,8 μονάδες στο 26,8%. Διόλου τυχαίο στο πλαίσιο των επιδόσεων αυτών ότι το 49% των συνδρομητών κινητής της Wind έχουν πλέον και συμβόλαιο σταθερής τηλεφωνίας στην εταιρεία, καθώς στρατηγική της WIND είναι να προωθεί τη σύγκλιση των υπηρεσιών.

Πορεία σημαντικής ανόδου κατέγραψαν και οι δείκτες ικανοποίησης των πελατών της WIND. Η ικανοποίηση των πελατών έφτασε το 2016 στο εντυπωσιακό 85% (από 58% το 2013) ενώ μείωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είχαν και οι αποσυνδέσεις (churn) σε κινητή και σταθερή.

Στις καλές επιδόσεις του 2016 συνέβαλαν τα νέα καταστήματα της WIND, ήδη 175 σε όλη την Ελλάδα, που σημείωσαν αυξημένες πωλήσεις σε πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ (+46%) και διεκπεραίωσαν περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια συναλλαγές στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η επένδυση της WIND στη λιανική συνεχίζεται και θα αγγίξει συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο 4G είναι 3 φορές μεγαλύτερο σχέση με τον Απρίλιο του 2015, ενώ στόχος είναι το 88% ως προς την κάλυψη στο LTE μέχρι το τέλος του 2017 από 78% στο τέλος του 2016.

Φέτος η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περί τα 100 εκατ. ευρώ κυρίως στο δίκτυο κινητής, στο δίκτυο οπτικών ινών της σταθερής τηλεφωνίας και στη συνδρομητική τηλεόραση, η οποία ξεκινά φέτος -στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία θα λανσάρει μια νέα υπηρεσία multiscreen βίντεο, δημιουργώντας μια ξεχωριστή τηλεοπτική εμπειρία για τους πελάτες της οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε ζωντανές και catch-up τηλεοπτικές μεταδόσεις και σε ένα πλούσιο κατάλογο βίντεο On-Demand (VOD), από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν ακόμη και tablet, smartphone ή υπολογιστή.

Στο κομμάτι των στρατηγικών συνεργασιών και πιο συγκεκριμένα ως προς την ενδεχόμενη συνεργασία με τη Vodafone στη συνδρομητική τηλεόραση, ο κ. Ζαρκαλής επανέλαβε ότι η εταιρεία προχωρά αυτόνομα, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις, ωστόσο είναι πάντα ανοικτή σε στρατηγικές συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μνημόνιο με την Vodafone «βάσει του οποίου θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας, με τις σχετικές συζητήσεις να είναι σε αρχικό στάδιο».

Aντίστοιχα ισχύει και για τη Forthnet, η οποία, όπως έχει επίσης πεί επανειλημμένα ο επικεφαλής της Wind παραμένει ...plan B για τη Wind. Σημειωτέον ότι αύριο λήγει το δικαίωμα από πλευράς της Vodafone για την αγορά επιπλέον ποσοστού της Forthnet από την Wind Hellas, για το οποίο ο κ. Ζαρκαλής εκτίμησε ότι δε θα ασκηθεί.

Ερωτηθείς για μία πιθανή συνεργασία με την Digea ο ίδιος ανέφερε ότι «όλες οι συζητήσεις και επαφές που πραγματοποιούνται γενικότερα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα