Watt: Βγάζει ενέργεια από μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα

Ένας ιδιωτικός φορέας, η εταιρεία διαχείρισης απορριμάτων Watt, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η EREF (European Renewable Energies Federation), βρίσκονται πίσω από ένα πρωτοποριακό έργο ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το έργο Εnergy Waste, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Life,

πριν λίγες εβδομάδες βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες η Watt ανάμεσα στους πιο σημαντικούς φορείς τεχνογνωσίας και ως επικεφαλής των επιστημονικών φορέων.

Το έργο με τίτλο «Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα»,αφορούσε την μελέτη, ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας της αεριοποίησης για την ενεργειακή αξιοποίηση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων.

Σύμφωνα με το έργο, απορρίμματα που δεν είναι δυνατό να ανακυκλωθούν, αντί να θάβονται μετατρέπονται μέσω ειδικής επεξεργασίας σε καύσιμα RDF (Refuse Derived Fuel- ή και SRF (Solid Recovered fuel) από τα οποία παράγεται αέριο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας.

Με την τεχνολογία της αεριοποίησης δεν εκλύονται στην ατμόσφαιρα ρυπογόνα καυσαέρια, καθιστώντας την διεργασία ως μια καθαρή ενεργειακή λύση. Η μονάδα αεριοποίησης πλεονεκτεί της καύσης και για το γεγονός ότι δεν απαιτεί συνεχή λειτουργία, ούτε μεγάλες ποσότητες υλικών.

Για τους λόγους αυτούς ενδείκνυται και για αποκεντρωμένες περιοχές, όπως τα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από μια μονάδα 200kw, υπάρχει η δυνατότητα τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια 440 νοικοκυριών, σύμφωνα με τη μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τους.

Το LIFE είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων για τη διατήρηση της φύσης και του κλίματος. Στην Ελλάδα, από την έναρξη του προγράμματος το 1992, χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 219 προγράμματα. Από αυτά, 146 αφορούσαν την περιβαλλοντική καινοτομία, 66 την προστασία της φύσης και τη βιοποικιλότητα και επτά την ενημέρωση και επικοινωνία.

Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολικές επενδύσεις ύψους €291 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα €153 εκατ. συνεισέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η WATT (Waste Applied Technologies and Transport), συμφερόντων κ. Θανάση Κατρή είναι καινοτόμος εταιρεία διαχείρισης οικιακών, εμπορικών και βιομηχανιών στερεών αποβλήτων, διαχειρίζεται ΚΔΑΥ και εξειδικεύεται σε κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ, σταθμών ηλέκτροπαραγωγής βιοαερίου και εγκαταστάσεις παραγωγής εδαφοβελτιοτικών από οργανικά απόβλητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα