Tι ζητάει το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Χρηματοοικονομικός τομέας, υποδομές - από αεροδρόμια μέχρι μεγάλα ή μικρότερα ενεργειακά projects - και φυσικά χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, οι τομείς όπου σκοπεύει να επενδύσει ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, IFC, στη χώρα μας, με τον περιφερειακό διευθυντή σε Ευρώπη και Ασία, Τόμαζ Τέλμα, να αναφέρει χθες στην εκδήλωση για την παρουσίαση της συμφωνίας του φορέα με την Grivalia, ότι «το IFC

επενδύει σε συστημικό επίπεδο, παρέχοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στις τράπεζες, ώστε να διαθέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χαρτοφυλάκιά τους. Έχουμε μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, δεκαετιών πάνω στα ΝPLs», ανέφερε ο κ. Τέλμα.

Ειδικά για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Τέλμα απέφυγε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τον ρόλο που θα παίξει ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας στη χώρα μας, δεδομένου ότι, όπως χακτηριστικά ανέφερε «είμαστε στο στάδιο των συζητήσεων». Ωστόσο, επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Το IFC έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε πλατφόρμες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, είτε να παίξει το ρόλο του χρηματοδότη για την αγορά χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε ακόμα και να παράσχει τεχνογνωσία.

Ιδιαίτερα... διπλωματική ήταν η απάντησή του όταν κλήθηκε να απαντήσει για το αν τον απασχολεί το ρίσκο της Ελλάδας τη δεδομένη συγκυρία, σχολιάζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο ρόλος του χρηματοδοτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να τοποθετείται σε επενδύσεις όπου ενδεχομένως δεν μπορούν να τοποθετηθούν οι υπόλοιπες τράπεζες.

Ως προς τη συνεργασία με τη Grivalia, ο κ. Τέλμα ανέφερε ότι ο τομέας της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στον οποίο τοποθετείται αυτή τη στιγμή η Grivalia Properties, είναι ένας κλάδος τον οποίο «πιστεύει» το IFC κι έχει προχωρήσει σημαντικά σε άλλες χώρες, εξ ου και η συμφωνία με την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα