Tι «βλέπει» για τις επενδύσεις ακινήτων το 2017 η ICI ΑΕΕΑΠ

Της Στεφανίας Σούκη

Νέες εξαγορές, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε λοιπά αστικά κέντρα, πέραν αυτών που έχει ήδη ανακοινώσει από τις αρχές του έτους, θέτει ως άμεσο στόχο η διοίκηση της Intercontinental International AEEAΠ.

«Άμεσος στόχος είναι οι περαιτέρω εξαγορές κτιρίων για την επίτευξη, μεταξύ άλλων, ποσοστού επενδυτικών ακινήτων τουλάχιστον 80% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση στο σημείωμά

της προς τους μετόχους, εν όψει και της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου.

«Αξιολογούνται αδιάλειπτα επενδυτικές ευκαιρίες επαγγελματικών ακινήτων, σε καλές τοποθεσίες και με αξιόπιστους μισθωτές», επισημαίνεται, ενώ ήδη η εταιρεία έχει ανακοινώσει από τις αρχές του έτους, την αγορά ακινήτου στο Αίγιο (400 χιλ. ευρώ), μισθωμένο στον Κωτσόβολο με αρχική μικτή ετήσια μισθωτική απόδοση 9,9%, ενός ακόμη επαγγελματικού ακινήτου στην Κρήτη με αρχική μικτή ετήσια μισθωτική απόδοση 9,65% καθώς επίσης και δύο ακόμη ιδιοκτησιών στην Καλλιθέα και στη Γλυφάδα αξίας 800 χιλ. ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η διοίκηση της ICI ΑΕΕΑΠ εκτιμά ότι η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει δύσκολη, ενώ ως προς την πορεία της εγχώριας αγοράς ακινήτων, αναφέρει ότι τα μισθώματα αναμένεται να ακολουθήσουν το γενικότερο οικονομικό κλίμα και εκτιμάται πως θα αυξηθούν σε περίπτωση αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας. Το ποσοστό κενών χώρων υψηλής ποιότητας έχει μειωθεί αισθητά τα δύο τελευταία έτη, τόσο για τα Α' όσο και για τα Β' κατηγορίας ακίνητα. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα, για αναπτύξεις νέων ακινήτων ή για ριζικές ανακαινίσεις παλαιότερων (απαξιωμένων) χώρων, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Σε επίπεδο μισθωτικών αποδόσεων («yields»), υφίσταται ακόμη χάσμα μεταξύ των ζητούμενων από τους πωλητές επιπέδων και των προσδοκιών των αγοραστών. Όμως η διαφορά σταδιακά εξαλείφεται. Το γεγονός της προοδευτικής σύγκλισης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια υψηλή δραστηριότητα αγοραπωλησιών επαγγελματικών ακινήτων, παρά το ιδιαίτερα έντονο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί. Η δραστηριότητα αυτή είναι επιλεκτική, εστιάζεται δηλαδή πρωτίστως σε υψηλής ποιότητας, υπάρχοντα και εν λειτουργία ακίνητα εισοδήματος.

Αν τελικά επιτευχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, από το 2017 και μετά, οι αποδόσεις στις οποίες τα ακίνητα συναλλάσσονται εκτιμάται ότι θα μειώνονται, καθώς θα απομακρύνεται η αβεβαιότητα. Σημειωτέον ότι το 2016 παρατηρήθηκε πως το επίπεδο των ενοικίων παρουσίασε βελτίωση, έστω και οριακά, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως για τα Α' κατηγορίας ακίνητα.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο Μάρτιο η εταιρεία προέβη στην απόκτηση Ομολόγου Ελληνικού Δημοσίου με αξία κτήσης 4,971 εκατ. ευρώ και λήξη την 9.6.2017.

Για τη χρήση του 2016, το δ.σ. θα προτείνει στη γενική συνέλευση της εταιρείας μικτό μέρισμα ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή. Στο τέλος του 2016 η εταιρεία είχε ένα χαρτοφυλάκιο 20 ακινήτων, αποτελούμενα κυρίως από καταστήματα και γραφειακούς χώρους σε περιοχές μεγάλης
προβολής και εμπορικότητας, ανά την επικράτεια, με εύλογη αξία 63,15 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 4,7 εκατ. ευρώ (4,4 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν στα 5,6 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της θετικής διαφοράς αποτίμησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων) από 6,49 εκατ. ευρώ το 2015. Ο φόρος στο τέλος της περασμένης χρονιάς ανήλθε σε 672 χιλ. ευρώ (δηλ 14,2% επί των μισθωμάτων), διαμορφώνοντας τα καθαρά κέρδη σε 5.34 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015, ο φόρος έφθανε τις 81 χιλ. ευρώ (δηλ. 1,9% επί των μισθωμάτων), διαμορφώνοντας τα καθαρά κέρδη σε 8,19 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα