Siemens: Εφοδιάζει τη Statoil με υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο

Η Siemens ενισχύει τη συνεργασία της με τη Νορβηγική εταιρεία Statoil στον τομέα των πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Για το 30 megawatt (MW) 'Hywind Scotland' project η Siemens θα παρέχει 5 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες τύπου SWT-6.0-154 direct drive.

Οι

ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν σε πλωτές βάσεις, που λειτουργούν σε βάθος νερού μεταξύ 90 και 120 μέτρων. Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό project παγκοσμίως βρίσκεται στα ύδατα της Σκωτίας 25 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών Peterhead στην περιοχή Aberdeenshire.

Για το νέο project 'Hywind Scotland', η συναρμολόγηση έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017 στη δυτική ακτή της Νορβηγίας. Το 2009 η Statoil και η Siemens εγκατέστησαν επιτυχώς μία ανεμογεννήτρια Siemens 2.3 MW στο πρώτο παγκοσμίως, πλωτό, πλήρους κλίμακας, αιολικής ενέργειας project, το Hywind Demo.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα της Σκωτίας αναδεικνύει πώς τα μελλοντικά πλωτά concepts για εμπορικά και μεγάλης κλίμακας υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να είναι αποτελεσματικά, τόσο από πλευράς εξοικονόμησης κόστους όσο και χαμηλού ρίσκου. Οι πλωτές βάσεις είναι σταθεροποιημένες με έρμα και στερεώνονται στο βυθό της θάλασσας με σχοινιά πρόσδεσης. Οι μεγάλες ανεμογεννήτριες της Siemens τύπου direct drive διαθέτουν ελαφρύ κέλυφος και είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τις πλωτές βάσεις, σχεδιασμένες με λεπτές κυλινδρικές δομές.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στο project του 2009. Παράλληλα, η Siemens έχει συγκεντρώσει μεγάλη εμπειρία σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις, που αφορούν στις παραμέτρους ελέγχου μίας κινούμενης ανεμογεννήτριας υπό υπεράκτιες συνθήκες. Για την πλωτή εγκατάσταση οι τεχνικοί της Siemens ανέπτυξαν νέες ρυθμίσεις του ελεγκτή για την κλίση του ρότορα και για τον κανονισμό του οδηγού εκτροπής.

«Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε για ακόμη μία φορά με τη Statoil για ένα πλωτό αιολικό project, και έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε από την πρώτη πλήρους κλίμακας πλωτή ανεμογεννήτρια», δήλωσε ο Morten Rasmussen, Επικεφαλής Τεχνολογίας της Διεύθυνσης Αιολικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών της Siemens. «To 'Hywind Scotland' είναι ένα καινοτόμο project και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τον προπομπό για μελλοντικά πλωτά αιολικά projects».

Το πρώτο 'Hywind project' του 2009

Η Siemens και η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Statoil εγκατέστησαν από κοινού μία ανεμογεννήτρια Siemens τύπου SWT-2,3-82 με ύψος πλήμνης 65 μέτρων σε μία πλωτή κατασκευή σταθεροποιημένη με έρμα. Μία διευρυμένη εκδοχή της συγκεκριμένης δομής αποτελεί τη βάση για το νέο project 'Hywind Scotland', το οποίο διαθέτει 5 ανεμογεννήτριες τύπου SWT-6.0-154 με ύψος πλήμνης 103 μέτρων η καθεμία.

Hywind: Η Siemens και η StatoilHydro τοποθετούν την πρώτη υπεράκτια ανεμογεννήτρια

Ανέγερση της παγκοσμίως πρώτης υπεράκτιας ανεμογεννήτριας μεγάλης κλίμακας με δυναμικότητα 2.3 megawatts. (Copyright: StatoilHydro)

Πλωτό Αιολικό Πάρκο

Το "Hywind Scotland" project αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του 2017 και να αποδίδει 135 gigawatt-ωρών ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο. Το infographic παρουσιάζει όλα όσα αξίζουν να μάθετε σχετικά με το πλωτό αιολικό πάρκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα