Santander: Αισιοδοξία για τις αγορές και έκρηξη κερδών

Ανάπτυξη σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η Santander προβλέπει η πρόεδρος της τράπεζας, Ana Botin, για το 2017. Νωρίτερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε κέρδη δ' τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, οδηγώντας σε άνοδο τη μετοχή.

Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης του

1,48 δισ. ευρώ.

«Είμαι σίγουρη για την ομάδα μας και για την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε», ανέφερε η Botin, μιλώντας στο Bloomberg. «Για πρώτη φορά από το 2010, η κάθε αγορά μας ξεχωριστά αναμένεται να αναπτυχθεί».

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία, το 2014, η Botin επιμένει να δίνει βάρος στον τομέα λιανικής στις 10 βασικές αγορές της, που περιλαμβάνουν, εκτός της Ισπανίας, τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.

Τον Σεπτέμβριο, η Santander μείωσε τον στόχο κερδοφορίας γαι το 2018, λόγω μειωμένων προοπτικών ανάπτυξης, κυρίως μετά τη βρετανική ψήφο υπέρ του Brexit. Η αγορά της Βρετανίας, εξάλλου, αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 των κερδών της τράπεζας, όπως και η Βραζιλία.

«Περιμένουμε χαμηλότερη ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2017, ωστόσο, αυξήσαμε τον δανεισμό, αυξήσαμε τους πιστούς πελάτες κι έτσι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και με μειωμένους ρυθμούς».

Οι δραστηριότητες στη Βρετανία παρήγαγαν 474 εκατ. ευρώ σε καθαρά έσοδα, που συνιστά 19% αύξηση αν υπολογιστούν σε στερλίνες.

«Η Santander ανακοίνωσε πολύν ισχυρά αποτελέσματα», αναφέρει ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jose Abad. Παράλληλα, η παραγωγή κεφαλαίου και τα έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις με ισχυρά αποτελέσματα σε Ισπανία και Βραζιλία.

Κυρίως, η Βραζιλία που διανύει τον τρίτο χρόνο ύφεσης, παρήγαγε 60% περισσότερα έσοδα σε ευρώ και 34% σε ρεάλ. Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα έκαναν άλμα 41%, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 19%.

Στην Ισπανία τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν κατά 4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα