Parklet: Ένα πρωτότυπο πάρκο στο κέντρο της πόλης που... μετακινείται

Της Μαριάννας Τζάννε

Μία πρωτότυπη όαση πρασίνου που υιοθετεί με τον πλέον θετικό τρόπο αντίστοιχα concept της Αμερικής, συνδυάζοντας δράσεις ανακύκλωσης, συνάθροισης κοινού και πράσινων μορφών ενέργειας μπορούν από χθες να απολαμβάνουν οι κάτοικοι του κέντρου. Στην οδό Πολυκλείτου εγκαταστάθηκε από το Εργαστήριο Αστικής Οικολογίας των ΤΕΙ με επικεφαλής την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Μάρω Σίνου, το Parklet, ένα μικρό παρκάκι το οποίο καταλαμβάνει στο δημόσιο χώρο την θέση ενός αυτοκινήτου, προσφέροντας όμως εντυπωσιακές λειτουργίες.

'Όπως εξηγεί στο “newmoney” η κ. Σίνου, το Parklet περιλαμβάνει χώρο ξεκούρασης που ενισχύει την έννοια της γειτονιάς, δράσεις ανακύκλωσης μπουκαλιών, χαρτιών και αναψυκτικών αλλά και δράσεις ευαισθητοποίησης στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Πάνω στο πάρκο υπάρχει φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο παράγει ενέργεια από τον ήλιο ενώ μέσω ενός μηχανισμού, ένα στατικό ποδήλατο με την κίνηση που παράγει, αποθηκεύει ενέργεια σε μπαταρίες και η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για το φωτισμό του χώρου.

Το πάρκο διαθέτει χώρο πρασίνου ενώ μπορεί να σχεδιαστεί έξω από το πεζοδρόμιο αλλά και στο ίδιο επίπεδο με αυτό και έχει την ιδιότητα να είναι είτε μόνιμη κατασκευή είτε να μεταφέρεται. “Υπάρχει η προοπτική να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από πράσινες κουκίδες και σε άλλα σημεία της πόλης” αναφέρει η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής, τονίζει πάντως ότι αυτό προϋποθέτει και την επίλυση μίας σειράς θεμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το κόστος της δαπάνης.

Το Parklet έρχεται να “κουμπώσει” με το σχέδιο πεζοδρόμησης του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας με την απόδοση στους πεζούς τεσσάρων επιπλέον πεζόδρομων από το δήμο της Αθήνας. Χθες, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη πεζοδρομήθηκαν οι οδοί Χρυσοσπηλιωτίσσης, Νικίου, Πολυκλείτου και Βλαχάβα, και έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση πεζοδρομήσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο. Στόχος είναι η αναβάθμιση των αστικών υποδομών, που θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο, μια νέα αντίληψη για τη στάθμευση, τον δημόσιο χώρο, τα ωράρια τροφοδοσίας και αποκομιδής, καθώς και το γκράφιτι. Τη μεγάλη παρέμβαση του δήμου Αθηναίων στηρίζει με δωρεά του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα