Oι Πειρατές, τα hedge funds και η Ισλανδία

Με την κυβέρνηση της Ισλανδίας να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού μετά από την παραίτηση του πρωθυπουργού Gunnlaugsson λόγω των Panama Papers, είναι θεμιτό και σωστό να κοιτά κανείς τα γκάλοπ τα οποία δείχνουν πού βρίσκονται τα κόμματα.

Εκεί είναι που μπαίνει και το κόμμα των Πειρατών. Το κόμμα έχει την υποστήριξη 43% των ψηφοφόρων, κάνοντάς το το μεγαλύτερο κόμμα στην Ισλανδία, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο γκάλοπ.

Σε μία εποχή

πολιτικής αναταραχής, όπου ο Donald Trump βρίσκεται ένα βήμα πριν το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, και ένας πρώην κομμουνιστής ηγείται της Ελλάδας, το Πειρατικό Κόμμα μπορεί να αποτελέσει την μεγαλύτερη νίκη όλων. Η νίκη σε πρόωρες εκλογές θα δώσει τα σκήπτρα σε ένα κόμμα το οποίο θέλει να διαχωρίσει το εμπορικό και επενδυτικό τραπεζικό σύστημα. Το κόμμα αναφέρει πως οι περισσότερες αποφάσεις θα συζητούνται με τους ψηφοφόρους, είτε μέσω δημοψηφισμάτων στο Internet, είτε με προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Το κόμμα, το οποίο δεν έχει κάποιον ξεκάθαρο ηγέτη, ιδρύθηκε το 2012 και δεν έχει κυβερνήσει ποτέ.

Παράλληλα, η Ισλανδία προσπαθεί να ξεπεράσει τα τελευταία εμπόδια των capital controls. Οι συναλλαγές που θα λάβουν χώρα μέχρι τα μέσα του 2016 θα προσελκύσουν επενδυτές, ιδιαίτερα hedge funds. Αυτά τα funds μπορούν να χαλαρώσουν λίγο εάν μάθουν πως η ατζέντα του Πειρατικού Κόμματος δεν είναι η αναρχία., αλλά παρόλα αυτά κανείς δεν είναι σίγουρος τί μπορεί να συμβεί.

Προς το παρόν, ο Ισλανδός ΥΠΟΙΚ Bjarni Benediktsson έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τα capital controls. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση του, με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να χτυπούν την πόρτα του Κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του Gunnlaugsson την Τετάρτη. Ο Sigurdur Ingi Johannsson, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μάλλον θα καλέσει τη χώρα προς εκλογές το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα