O νέος ενάρετος κύκλος της Μυτιληναίος: Αποδόσεις για πελάτες, ομολογιούχους, μετόχους

Του Δημήτρη Παφίλα

Ένα νέο καθετοποιημένο όμιλο ο οποίος θα προσφέρει ανταγωνιστικό προϊόν σε χαμηλό κόστος και αποδόσεις σε ομολογιούχους και μετόχους προδιέγραψε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου κ. Ε. Μυτιληναίος.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος προετοιμάζει νέες επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων με νέα μονάδα αλουμίνας (και παραγωγή 1 εκατ τόνων), αύξηση της παραγωγής αλουμινίου σε 270 χιλ. τόνους. Με μια από τις χαμηλότερες σε κόστος μονάδα αλουμινίου στην Νοτιονατολική Μεσόγειο

– λόγω των προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους- η Μυτιληναίος αυξάνει την παραγωγή της, όταν τα Κινεζικά smelters κλείνουν λογω παράνομης παραγωγής και κακής ποιότητας αλουμινίου. Η δε αύξηση της παραγωγής θα συναντήσει το χαμηλό χρηματοοικονομικό κόστος αφού προετοιμάζεται για την μεγαλύτερη εταιρική έκδοση ομολόγου, μ' ένα επιτόκιο λίγο πάνω από το 3%, και με την συνδρομή της EBRD. Τα οφέλη όπως βλέπουμε είναι κυκλικά. Η εταιρεία δανείζεται χαμηλά, εξασφαλίζοντας ανοικτές γραμμές πίστωσης 1,4 δισ. ευρώ. Στην συνέχεια παράγει με δυτικοευρωπαϊκό κόστος σε ρεύμα και πωλεί στις διεθνείς αγορές με υψηλές τιμές αλουμινίου λόγω της μείωσης των παραγόμενων ποσοτήτων αλουμινίου. Στον «ενάρετο» κύκλο, όμως, προστίθεται μια σημαντική λεπτομέρεια : Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως με την ρευστότητα δεν υπάρχει στόχος που να μην μπορεί να αποκτήσει στην Ελλάδα, εννοώντας προφανώς λιγνιτικές μονάδες παραγωγής καθώς χθες απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον κλάδο της ενέργειας, αν και οι προβλέψεις λόγω μνημονίου υποδεικνύουν συνεχή αύξηση των μεριδίων παραγωγής.

Προς «σπάσιμο» των 1.980 δολαρίων - ισοτιμίες

Όλα αυτά, όμως, λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή όπου το αλουμίνιο είναι το καλύτερο σε απόδοση εμπόρευμα ( Best performing asset) καθώς όπως πρόσθεσε οι τιμές λόγω των εξελίξεων στην Κίνα (κλείσιμο εργοστασίων) οδεύουν γιαt να «σπάσουν» τα 1.980 δολάρια με επόμενο σταθμό τα 2.100 - 2.200 δολάρια ανά τόνο. Είναι σαφές ότι, όπως στο τρίμηνο τα κέρδη απο τις τιμές αλουμινίου θα είναι υψηλά, τότε το β εξάμηνο θα είναι αρκετά υψηλότερα, καθώς αναλύσεις, όπως της Goldman Sachs επιμένουν για τις 2100-2200 δολάρια, όταν η Κινεζική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς εργοστάσια. Σ ότι αφορά την ισοτιμία δολαρίου- ευρώ, οι απόψεις απο σοβαρούς οίκους διίστανται για το τέλος του 2017. Η Αγγλική HSBC επιμένει για ευρώ/δολάριο 1,20 ενω η αμερικανική Goldman Sachs αναφέρει τιμή ισοτιμία 1,05.

Κερδοφορία

Με τον μετασχηματισμό του ομίλου (συγχώνευση ΜΕΤΚΑ) το EBITDA θα το οποίο ήταν υψηλό θα κατευθύνεται προς τους μετόχους και όχι στις μειοψηφίες και τα χρηματοοικονομικά κόστη. Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι, απο τα 200 εκατ. EBITDA τα 50 εκατ. ευρώ πήγαιναν στις μειοψηφίες, τα 70 εκατ. ευρώ σε χρηματοοικονομικά έξοδα και τα 70 εκατ. ευρώ σε αποσβέσεις. Για το 2017, ο ενοποιημένος τζίρος της Μυτιληναίος θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ , και τα καθαρά κέρδη προ φόρων τα 200 εκατ. ευρώ.

Εταιρική διακυβέρνηση

Σημαντικό κεφάλαιο σ όλο τον μετασχηματισμό είναι και η εταιρική διακυβέρνηση η οποία θα δώσει την λειτουργία της εταιρείας για τα 30-50 επόμενα χρόνια δίχως καμία προσωπαγή δομή. Γι αυτό άλλωστε τόνισε ότι, η Μυτιληναίος οδεύει προς αυτό που δεν έχουν καταφέρει ούτε αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες. Να διαθέτει διαφορετικό πρόεδρο και διαφορετικό διευθύνοντα σύμβουλο. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τους Γενικούς διευθυντές της εταιρείας προς τον επενδυτή του Fairfax κ. Prem Watsa. Ο τελευταίος εντυπωσιάστηκε από την παρουσίαση και την δομή που δεν έχει συναντήσει ούτε στα αμερικανικά Blue Chips που επενδύει.

Μερισματικές αποδόσεις

Με προσωπική του δέσμευση χθες ο κ. Μυτιληναίος ανέλαβε την αλλαγή της στρατηγικής σ ότι αφορά τις μερισματικές αποδόσεις , εφόσον οι εξελίξεις το επιτρέπουν. Οι μέτοχοι αναμένουν όπως είπε και μερίσματα, πέραν των κεφαλαιακών κερδών.

Keywords
Τυχαία Θέματα