O νέος Fintech accelerator από το i-bank της Εθνικής

Του Κώστα Τσαούση

Λίγα 24ωρα απομένουν πλέον για την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο νέο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης Ομάδων και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ιδεών, τεχνολογικών λύσεων και νέων εταιρειών στην περιοχή των οικονομικών συναλλαγών (#Fintech).

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Be Finnovative της Εθνικής Τράπεζας με την οργάνωση – επιμέλεια της Crowdpolicy

θα δέχεται αιτήσεις ενδιαφερομένων μέχρι και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα αρχίζει η διαδικασία της αξιολόγησης και της τελικής επιλογής που θα οδηγήσει μέχρι 10 ομάδες σε ένα 6μηνο κύκλο του επιταχυντή που στεγάζεται σε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας επί της Οδού Πειραιώς.

Σήμερα το απόγευμα – Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου- έγινε στο χώρο που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις – υποδομές του επιχειρηματικού επιταχυντή η λεγόμενη Open Day με την συμμετοχή των διοργανωτών, των ενδιαφερομένων κ.λπ. Ένα από τα πράγματα που κράτησα ήταν οι επισημάνσεις του Γενικού Διευθυντή Λειτουργικής Στήριξης Τράπεζας & Ομίλου Νίκου Χριστοδούλου στο άνοιγμα της εκδήλωσης. Ο κ. Χριστοδούλου ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Οι συνήθειες των καταναλωτών – χρηστών υπηρεσιών αλλάζουν και εμείς από την πλευρά της τραπέζης πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα». Ο ίδιος πάντως έσπευσε να συνδυάσει την κατανόηση της ανάγκης προσαρμογής με το στοιχείο της ευθύνης που έτσι και αλλιώς έχει η Εθνική Τράπεζα από τον ρόλο και την θέση της στο σύστημα.

Λίγο αργότερα στη διαδικασία του ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στα στελέχη της τράπεζας και τους συμμετέχοντες η Νέλλη Τζάκου (γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής που έχει συνδέσει το όνομα της με το πρόγραμμα NBG Business Seeds αλλά και τον ετήσιο διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας) θέλησε για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσει ότι η τράπεζα με τους μηχανισμούς και τις υποδομές της είναι έτοιμη να υποδεχθεί κάθε καινούργια ενδιαφέρουσα ιδέα μπορεί να περπατήσει στην αγορά ( είτε παραμείνει εντός της επικράτειας της Εθνικής, είτε αναζητήσει την τύχη και το μέλλον της εκτός της Εθνικής). Άλλωστε, «η Εθνική Τράπεζα δεν αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά τις fintech εταιρείες», όπως επισήμανε η κα Τζάκου αλλά με μια διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Για το τέλος κράτησα μια ερώτηση και μια απάντηση. Τα βρήκα και τα δύο στο site προγράμματος. «Ποια η διαφορετικότητα που έχει αυτός ο επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών;», και ακολουθεί η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι διοργανωτές: «Βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον be finnovative σε σχέση με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες είναι: Κάνουμε focus στα skills των ομάδων και τη βελτίωσή τους και όχι μόνο στις γνώσεις. Εκτός από το αποτέλεσμα, έχει μεγάλη σημασία η διαδρομή. Δίνουμε έμφαση στο crowd (πλήθος). Το crowd είναι ο νέος incubator για τις startups. Εφαρμόζουμε μεθοδολογίες crowdevaluation, crowdinnovation και crowdfunding. Είναι impact accelerator, δηλαδή οι συμμετέχοντες δεν υποχρεώνονται να δώσουν κάτι ανταποδοτικά στους διοργανωτές. Στηρίζεται από χορηγούς και υποστηρικτές που επιστρέφουν μέρος της επιτυχίας τους πίσω στην κοινωνία, για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης. Παρέχεται το API της Τράπεζας ώστε οι συμμετέχοντες να δουλεύουν σε πραγματικές συνθήκες. Υπάρχει κορυφαίο επίπεδο μεντόρων με μεγάλη εμπειρία. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργασίες με το εξωτερικό. Εξασφαλίζουμε χρήσιμους πόρους για τους συμμετέχοντες, σε υπηρεσίες και χρήματα. Στοχεύουμε στην διασύνδεση με μεγάλο δίκτυο υποστηρικτών για την ανάπτυξη συνεργειών».

Keywords
Τυχαία Θέματα