O μοντέρνος "Πόλεμος των Ρόδων" μεταξύ Αιθιοπίας και Κένυας

Σε μία τεράστια αποθήκη κοντά στη λίμνη Ziway στην κεντρική Αιθιοπία, εκατοντάδες γυναίκες με φόρμες εργασίας δουλεύουν σε κίτρινα τραπέζια υπό τις σημαίες των ολλανδικών ποδοσφαιρικών ομάδων PSV Eindhoven και Feyenoord, με πάρα πολλά, πολύχρωμα και ευωδιαστά τριαντάφυλλα.

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, τα κοτσάνια θα αποσταλούν από την AQ Roses (η οποία ανήκει σε Ολλανδούς), σε ανθοπώλες ανά την Ευρώπη.

Πριν από δέκα χρόνια, ο μάνατζερ της AQ, Frank Ammerlaan πόνταρε στην νέα

βιομηχανία λουλουδιών της Αιθιοπίας, αντί να επενδύσει στη γειτονική Κένυα, όπου και η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει ιστορική επιτυχία. Η φάρμα αξίας 10 εκατ. δολαρίων αποδεικνύει πως το στοίχημα πέτυχε. Η βιομηχανία αξίας 200 εκατ. δολαρίων το χρόνο έχει εκτιναχθεί και έχει αρπάξει μεγάλο μερίδιο αγοράς από την Κένυα η οποία πουλά 500 εκατ. δολάρια σε λουλούδια κάθε χρόνο, το 1/3 των λουλουδιών της Ευρώπης.

Η επιτυχία της Αιθιοπίας δείχνει πως ο Ammerlaan, ο οποίος χαρακτηρίζει την Κένυα λίγο... Άγρια Δύση, είχε δίκιο, αφού η χώρα μέσα σε 10 χρόνια προφταίνει την παραδοσιακά ανεπτυγμένη Κένυα και το ρόλο αυτής ως το κράτος επενδύσεων της περιοχής.

Παρόλη την... ανεκτικότητα του Ammerlaan, και τον χαρακτηρισμό του πως η Κένυα βρίθει της διαφθοράς και των εκβιασμών, οι ρεπόρτερ δεν μπόρεσαν να μιλήσουν με κανέναν εργαζόμενο. Ο λόγος; Ένα πρόσφατο ολλανδικό ντοκυμαντέρ το οποίο μιλά για διαφθορά και φοροδιαφυγή στις φάρμες της Ziway. Oι προσπάθειες των δημοσιογράφων να μιλήσουν με εργαζομένους εκτός της δουλειάς ανακόπηκαν από έναν σεκιουριτά με ροζ πουκάμισο, ο οποίος μάλιστα ακολούθησε και έναν ρεπόρτερ μέχρι την κοντινή πόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα