O 28χρονος «επαναστάτης» που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη Μεγάλη Συμμαχία

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αποφασίζουν σήμερα αν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα χριστιανικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ανάμεσα σε εκείνους που αντιτίθενται και ο Κέβιν Κιούνερτ, ηγέτης της νεολαίας του κόμματος.

Όχι ιδιαίτερα γνωστός μέχρι πρότινος, αν και χαρισματικός με ρητορικές ικανότητες, ο άνθρωπος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά της Μεγάλης Συμμαχίας είναι μόλις 28 ετών. Η Bild τον αποκαλεί «baby-face» ενώ αίσθηση είχε κάνει ότι μίλησε στη διάσκεψη του SPD

με το πουκάμισό του μισοβγαλμένο από το παντελόνι του. Είναι επικεφαλής των Jusos, της νεολαίας του κόμματος, με 70.000 μέλη, ηλικίας 14 έως 35 ετών.

Εκλέχτηκε επικεφαλής της νεολαίας του SPD τον περασμένο Νοέμβριο και η προηγούμενη πολιτική του εμπειρία αφορά την εργασία του ως βοηθού μέλους του περιφερειακού κοινοβουλίου του Βερολίνου, ενώ τελείωνε τις σπουδές του.

Οι υποστηρικτές του Κιούνερτ ισχυρίζονται ότι θέτει την ιδεολογία μπροστά από την πολιτική σκοπιμότητα. «Το SPD θα ανανεωθεί έξω από ένα συνασπισμό, ή δεν θα ανανεωθεί καθόλου», υποστηρίζει. Βέβαια ο ίδιος πριν από λίγες σε συνέντευξη τύπου εμφανίστηκε διεκδικώντας έναν ηγετικό ρόλο μέσα στο κόμμα του «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να κερδίσουμε αυτή την ψηφοφορία. Η γενική αίσθηση είναι πως το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό», είπε. Υποσχέθηκε μάλιστα να συνεχίσει την εκστρατεία του ακόμα κι αν χάσει την ψηφοφορία.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο νεαρός κύριος τολμάει και λέει «όχι» στη Μεγάλη Συμμαχία υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν ισοδυναμεί με διαιώνιση του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνο, αλλά ούτε και νέες εκλογές. «Εμείς θέλουμε να γίνει λόγος για μία κυβέρνηση μειοψηφίας», με καγκελάριο τη Μέρκελ και στήριξή της από το SPD και άλλα κόμματα. Ωστόσο, οποιαδήποτε σχετική συζήτηση έχει απορριφθεί από την καγκελάριο, η οποία θεωρεί τη λύση αυτή ως πηγή αστάθειας.

Ο νεαρός «αντάρτης» λέει ότι «υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της Groko που δεν έχουν καμία σχέση προς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Καταρχήν, το εκλογικό αποτέλεσμα μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Για εμάς είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αποφευχθεί ώστε η ακροδεξιά ( AfD) να μετατραπεί σε αξιωματική αντιπολίτευση», μετά την είσοδό μας στην κυβέρνηση.

Αν ωστόσο, ο Μάρτιν Σουλτς ανατραπεί, ο κ. Κιούνερτ είπε ότι δεν θα θεωρήσει τον εαυτό του σε καμιά περίπτωση «βασιλοκτόνο». «Για μένα, για τη νεολαία του κόμματος, δεν θα πρέπει να παραιτηθεί κανένας και ούτε πρόκειται να το ζητήσουμε από κανέναν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «στο μέλλον θα πρέπει να ηγηθεί του κόμματος μια γυναίκα. Και αυτό μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα. Δεν το εννοώ όμως με την έννοια ότι πρέπει να φύγει ο Μάρτιν Σουλτς, ώστε να παραχωρήσει τη θέση του σε μια γυναίκα. Είναι απλώς μια πραγματικότητα το γεγονός ότι ένα κόμμα το οποίο υπάρχει πάνω από 150 χρόνια δεν είχε ποτέ μια γυναίκα επικεφαλής. Αυτό δεν μας περιποιεί τιμή» τόνισε ο Κεβιν Κιούνερτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα