Neom, μια νέα πόλη επιστημονικής φαντασίας, στην άκρη της αραβικής ερήμου

Σε μια αμμώδη χερσόνησο στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, το μόνο που ξeχώριζε στα ατέλειωτα μίλια της ερήμου ήταν το ναυάγιο ενός υδροπλάνου Catalina, που εγκαταλείφθηκε από τον Αμερικανό πιλότο του το 1960 και τώρα καλύπτεται με αραβικά γκράφιτι.

Αλλά εδώ ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει τη «Neom», μια πόλη από το μηδέν που θα είναι μεγαλύτερη από το Ντουμπάι και θα έχει περισσότερα ρομπότ από ανθρώπους. Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman το βλέπει ως «πολιτιστικό άλμα για την ανθρωπότητα» έξω από τους παραδοσιακούς περιορισμούς της Σαουδικής Αραβίας και επιχειρηματικό κόμβο με

προηγμένες κατασκευές, βιοτεχνολογία, μέσα ενημέρωσης και αεροπορικές εταιρείες.

"Θέλουμε το κύριο ρομπότ και το πρώτο ρομπότ στο Neom να είναι «Neom», δηλαδή ρομπότ νούμερο ένα", δήλωσε ο πρίγκιπας του θρόνου σε συνέντευξη σε ανακτορικό περιβάλλον δίπλα στο Ritz Carlton στο Ριάντ. "Όλα θα έχουν μια σύνδεση με την τεχνητή νοημοσύνη, με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων- τα πάντα."

Η πόλη επιστημονικής φαντασίας, με τους εκλεπτυσμένους πύργους γραφείων και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων μέσα στην έρημο, υποτίθεται ότι θα αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να μεταμορφώσει ένα έθνος που κάποτε κολυμπούσε στα χρήματα του πετρελαίου και τώρα αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική πίεση.

Θα είναι ένας μικρόκοσμος του '"επόμενου μοντέλου", της "Σαουδικής Αραβίας 2.0", ενώ ο νέος ηγέτης της, 32 ετών, θα ανασυνθέσει την υπόλοιπη οικονομία, ώστε αυτή να καταστεί κατάλληλη για τον σύγχρονο κόσμο με τρόπο που οι προηγούμενοι ηγέτες δεν κατάφεραν να το κάνουν. Άλλες τεράστιες πόλεις στην έρημο έχουν ανακοινωθεί με πολύ φανφάρες, κι έπειτα αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες που δημιούργησαν, όπως το πάρκο γραφείων των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα περίχωρα του Ριάντ που είναι σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο και ημιτελές.

Η πόλη "αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας μιας οικονομικής ζώνης που είναι πιο αποτελεσματική και πιο εξορθολογισμένη από τη συνολική οικονομία η οποία θα χρειαστεί χρόνος για να μεταρρυθμιστεί", δήλωσε ο James Dorsey, ειδικός της Μέσης Ανατολής στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης. "Το ερώτημα είναι αν μπορεί κανείς να απομονώσει μια πόλη μεγάλων διαστάσεων γενικώς, από τις ανεπάρκειες της οικονομίας της χώρας".

Θα είναι ένας μικρόκοσμος του '”επόμενου μοντέλου”, της “Σαουδικής Αραβίας 2.0”, ενώ ο νέος ηγέτης της, 32 ετών, θα ανασυνθέσει την υπόλοιπη οικονομία, ώστε αυτή να καταστεί κατάλληλη για τον σύγχρονο κόσμο με τρόπο που οι προηγούμενοι ηγέτες δεν κατάφεραν να το κάνουν. Άλλες τεράστιες πόλεις στην έρημο έχουν ανακοινωθεί με πολύ φανφάρες, κι έπειτα αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες που δημιούργησαν, όπως το πάρκο γραφείων των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα περίχωρα του Ριάντ που είναι σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο και ημιτελές.

Η πόλη "αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας μιας οικονομικής ζώνης που είναι πιο αποτελεσματική και πιο εξορθολογισμένη από τη συνολική οικονομίαη οποία θα χρειαστεί χρόνος για να μεταρρυθμιστεί", δήλωσε ο James Dorsey, ειδικός της Μέσης Ανατολής στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης. "Το ερώτημα είναι αν μπορεί κανείς να απομονώσει μια πόλη μεγάλων διαστάσεων γενικώς, από τις ανεπάρκειες της οικονομίας της χώρας".

Keywords
Τυχαία Θέματα