Morgan Stanley: Γιατί αύξησε τις τιμές κατά 25% στις τράπεζες

Του Δημήτρη Παφίλα

Νέες τιμές- στόχους αυξημένους από 11% έως και 25% δίνει σε ανάλυση της (10 Μαϊου), για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley. Οι αποδόσεις θα έλθουν σύμφωνα με τον Αμερικανικό οίκο εξαιτίας της μακροπρόθεσμης εικόνας με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 5-7% μέχρι το 2019 και φυσικά της μείωσης των μη εξυπηγετούμενων δανείων.

Οι τρείς αναλυτές (S. Goodacre, N. Tollardo, D. Anson- Jones) επισημαίνουν ότι, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές

απέδωσαν έως 35% τον τελευταίο μήνα, αφού η μετοχική εφάνιση παραμένει στενά συνδεδεμένη με τις διαπραγματεύσεις για την διάσωση της Ελλάδας. Όπως προσθέτουν, αναμένονται εναλλασόμενες περίοδοι κλίμακωσης και αποκλιμάκωσης, αλλά τελικά η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα κυμναθεί μεταξύ 5-7% αφήνοντας κάποια αξία, ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει αργή γι αυτό η σύσταση είναι ουδέτερη. «Όσοι, όμως, επενδύσουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο χρειάζονται να το κάνουν απο αυτό το σημείο», υποστηρίζει η ανάλυση.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται 0,25-0,040 φορές την ενσώματη λογιστική τους αξία (TBV) του 2018, ύστερα απο κέρδη 35% τον τελευταίο μήνα. Αυτή η απόδοση αντιπροσωπεύει το θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι αποτυχίες είναι πιθανές καθώς θα υπάρξουν νέες αξιολογήσεις στα προγράμματα. Όπως και το 2016 όταν οι καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση επέφραν ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο για τον τραπεζικό κλάδο, έτσι και το 2017 αναμένεται να είναι μια ιστορία απο δυο μοιρασμένα εξάμηνα. Η μείωση, όμως, των NPL’S και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, θα φέρει μια αύξηση έως 25% στις τιμές, όπως συμπεραίνουν οι αναλυτές.

Γι αυτούς που προτιμούν έκθεση, καταλήγει η ανάλυση προτιμητέες μετοχές είναι η Alpha Βank και η Εθνική Τράπεζα καθώς αντανακλούν ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις, ισχυρή ποιότητα assets και τελικά υψηλή κερδοφορία. Αναλυτικά οι νέες τιμές – στόχοι είναι 2,78 ευρώ για την Alpha Bank (25%), 0,98 ευρώ για την Eurobank (11%), 0,41 ευρώ για την Εθνική (22%) και 0,28 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (19%).

Keywords
Τυχαία Θέματα