Mist.io: Η ομάδα των «4» που δεν σταματά να μεγαλώνει!

Του Κώστα Τσαούση

Άνοιξη του 2013. Σε ένα πανεπιστημιακό site διάβασα μια αναφορά για μια ομάδα 4 νέων που είχαν καταφέρει να διακριθούν σε διεθνές επίπεδο. Αν θυμάμαι καλά και δεν με προδίδει η μνήμη και οι …σημειώσεις στο αρχείο μου η διάκριση της ομάδας των «4» αφορούσε το εξής: To ίδρυμα Mozilla Foundation επέλεξε τις 8 καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες, από εκατοντάδες συμμετοχές παγκοσμίως με κριτήριο την

καινοτομία και τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής ιδέας, καθώς και τη συμβολή της στο ανοιχτό και ελεύθερο διαδίκτυο.
Μία από αυτές και η ελληνική υπηρεσία mist.io, με ιδρυτές τους Μάρκο Γώγουλο, Μιχάλη Μουζουράκη, Δημήτρη Μωραΐτη και Χριστόδουλο Ψάλτη.

O Μάρκος Γώγουλος

Σήμερα, η ομάδα των «4» είναι μια καθιερωμένη εταιρεία στον χώρο της και έχει καταφέρει να βάλει για τα καλά το πόδι της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ακόμη πιο πέρα. Αν επισκεφθεί κανείς το site θα διαπιστώσει ότι αναφέρονται δύο διευθύνσεις. Η μία στο μακρινό για τα ελληνικά δεδομένα Σαν Φραντσίσκο ( Mist.io Inc, 620 Folsom St, San Francisco, CA 94107), ενώ η άλλη στα κεντρικά τους γραφεία εδώ στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Συγγρού όχι και τόσο μακριά από τον πρώτο τόπο φιλοξενίας και εγκατάστασης της ομάδας. Τον χώρο που διαθέτει το IQbility, το «εκκολαπτήριο επιχειρήσεων» του Ομίλου Quest. Μάλιστα, η Mist.io – που έχει αναπτύξει ένα λογισμικό παρακολούθησης και διαχείρισης υβριδικών cloud υποδομών- ήταν μεταξύ των 6 startup εταιρειών που το IQbility επένδυσε κατά την διάρκεια toy 2016, ενώ όπως διευκρινιζόταν στο σχετικό δελτίο τύπου «η εν λόγω επένδυση αποτελεί συνέχεια (follow on) παλαιότερων επενδυτικών γύρων». Πριν λίγο καιρό η mist.io ήταν από τις νέες εντάξεις στο πρόγραμμα NBG Business Seeds.

Ο Χριστόδουλος Ψάλτης

Αλλά, ας επιστρέψουμε στα πρώτα τους βήματα. Η ομάδα είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον διαπανεπιστημιακό επιχειρηματικό διαγωνισμό «Ημέρες Επιχειρηματικότητας», που διεξήχθη στις 7-8 Μαΐου 2012. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ και με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Παναγιώτη Ε. Πετράκη.

Για την ιστορία, το mist.io ξεκίνησε ως ιδέα στο τέλος του 2011 και μέσα από τον πειραματισμό και τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις δημιουργήθηκε ήδη από τις αρχές του 2012 μία πρώτη αποτύπωση του εγχειρήματος. Την ίδια περίοδο, στην προσπάθεια διερεύνησης του κατά πόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία καλύπτει τις ανάγκες και άλλων χρηστών, σχεδιάστηκε ιστότοπος για την υπηρεσία mist.io δίνοντας τη δυνατότητα σε υποψήφιους χρήστες να εγγράφονται, ενώ παράλληλα προβλήθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή site τεχνολογίας, το Hackernews.

Ο Δημήτρης Μωραΐτης

Τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του mist.io χρειάστηκε να χρηματοδοτηθούν από την ίδια την ομάδα των φοιτητών, προκειμένου να συγκεντρωθεί κάποιο ικανό χρηματικό ποσό και να συνεχιστεί η προσπάθεια υλοποίησης της. Από τότε κύλησε πολύς χρόνος και κυρίως χρήμα από επενδυτές στα ταμεία της.

Το Mist.io, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι δημιουργοί του, «είναι μια υπηρεσία διαχείρισης υποδομής (infrastructure management) για επιχειρήσεις τεχνολογίας. Προσφέρει ένα κεντρικό σημείο ελέγχου και δράσης ανεξαρτήτως τύπου και τοποθεσίας των servers. Είτε πρόκειται για ιδιωτικά ή δημόσια clouds, docker engines ή standalone υπολογιστές. Μέσα αό το Mist.io μπορείς να παρακολουθείς την υγεία των servers σου, να ειδοποιείσαι αν κάτι πάει στραβά και να αναθέτεις ρόλους σε μέλη της ομάδας σου ή της επιχείρησης, ώστε να επιτρέπεις μόνο συγκεκριμένες πράξεις ανάλογα με το security level και το ρόλο του κάθε μέλους».

Ο Μιχάλης Μουζουράκης

Οι ίδιοι είναι πάντα πρόθυμοι να αφηγηθούν με λίγα λόγια την διαδρομή τους από την αρχική ιδέα μέχρι την καθιέρωση τους: «Το Mist.io ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2013. Η ιδέα για την υπηρεσία γεννήθηκε από τις ίδιες μας τις ανάγκες. Είχαμε μια εταιρία ανάπτυξης λογισμικού, την unweb.me όπου χτίζαμε και υποστηρίζαμε συστήματα για πελάτες μας σε διαφορετικά clouds. Η ομάδα όμως ήταν μικρή, και δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν άνθρωπο μπροστά σε υπολογιστή 24 ώρες τη μέρα να παρακολουθεί όλες τις υπηρεσίες. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα εργαλείο διαχείρισης ολόκληρης της υποδομής, που θα ήταν προσβάσιμο ακόμη κι από tablets ή smartphones. Κι έτσι, γεννήθηκε το Mist.io! Ως συνεργάτες για περισσότερα από 4 χρόνια, είχαμε μια δυνατή και αποτελεσματική ομάδα, και έτσι πολύ σύντομα το πρώτο πρωτότυπο ήταν έτοιμο. Αποφοιτήσαμε από τον accelerator του Mozilla, το WebFWD το 2013, και πολύ σύντομα το Mist.io άρχισε να γίνεται γνωστό. Επιλεχθήκαμε από ως μια από τις καλύτερες 12 startups στην Ε.Ε. από την TechAllStars και αναδειχθήκαμε στις 5 κορυφαίες early startups στο Cloudbeat 2013. Από τότε, το Mist.io μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνει και η ομάδα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα