Mersch (ΕΚΤ): Τα ρίσκα για την ανάπτυξη αρχίζουν να εξισορροπούν

Σύντομα η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να υιοθετήσει έναν πιο αισιόδοξο τόνο για την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Yves Mersch. Τα σχόλιά του αποτελούν ένδειξη ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει τοπ πρώτο βήμα περιορισμού της πολιτικής στήριξης της οικονομίας.

«Η ανάκαμψη της ευρωζώνης κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος», ανέφερε

ο Mersch σε ομιλία του στο Τόκιο. «Πρόκειται για επιβεβαίωση ενός outlook ευρείας εξισορρόπησης των κιν΄δυνων για την ανάπτυξη».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι πεπεισμένο για την ανάγκη να συνεχιστεί μια ευνοϊκή νομισματική πολιτική χωρίς να αναμένεται απόκλιση από τα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή», δήλωσε. «Αλλά θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την αλληλεπίδραση των διαφορετικών μέτρων πολιτικής μας και τη λειτουργία τους σε ένα νέο περιβάλλον ισορροπημένων προοπτικών, σε αντίθεση με το περιβάλλον των αποπληθωριστικών κινδύνων που επικράτησαν όταν εισάγαμε τα μέτρα για πρώτη φορά», πρόσθεσε, χωρίς πάντως να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την πολιτική της ΕΚΤ από εδώ και στο εξής.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί οτι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή ακόμα χαμηλότερα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που έχει προγραμματιστεί να «τρέξει» τουλάχιστον ως το τέλος του 2017.

Όπως είπε ο Mersch, τα μη συμβατικά μέτρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο όσο κριθεί αναγκαίο καθώς τελικά έχουν επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Μάρτιο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ewald Nowotny, είχε προτείνει την αύξηση των επιτοκίων πριν τη λήξη του QE.

Πρόταση που, ωστόσο, αντέκρουσε το μέλος και επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet.

Keywords
Τυχαία Θέματα