Lenovo: Στα 535 εκατ. δολ. αυξήθηκαν τα ετήσια καθαρά κέρδη

Στα 107 εκατ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Lenovo το δ' τρίμηνο και στα 535 εκατ. δολάρια για όλη τη χρήση του 2016/2017, καταγράφοντας αύξηση 660 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση. τα έσοδα της Lenovo ανήλθαν σε 9,6 δισ. δολάρια καταγράφοντας αύξηση 4,9% σε ετήσια βάση, η οποία οφείλετε σε κάποιο βαθμό, στα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε η κατηγορία των PC/Smart Devices και των Κινητών. Για το σύνολο της χρονιάς που ολοκληρώθηκε στις

31 Μαρτίου 2017, τα έσοδα της Lenovo διαμορφώθηκαν σε 43 δισ. δολάρια, σημειώνοντας 4,2% πτώση, σε ετήσια βάση.

Το μικτό κέρδος της εταιρίας για το τέταρτο τρίμηνο, μειώθηκε κατά 9,8% στα 1,4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, ενώ για ολόκληρη τη χρονιά το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 7,8%, στα 1,4 δισ. Τα λειτουργικά κέρδη για το δ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 74 εκατομμύρια δολάρια. Για το συνολικό έτος, ήταν στα 672 εκατ. δολάρια.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,97 σεντς το δ' τρίμηνο της χρήσης και στα 4,86 σεντς για ολόκληρη τη χρήση. Το διοικητικό Συμβούλιο της Lenovo ανακοίνωσε μέρισμα 2,63 σεντς ανά μετοχή για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2017.

«Σε μία χρονιά μεγάλων αλλαγών, η Lenovo σημείωσε αξιόλογη πρόοδο, εφαρμόζοντας τη νέα της "στρατηγική τριών φάσεων" που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε σημαντικές σύγχρονες προκλήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την Εταιρεία για να συνεχίσει να σημειώνει διαρκή, μακροπρόθεσμη και κερδοφόρα ανάπτυξη. Στο πλαίσιο των αλλαγών που υλοποιήθηκαν, η Lenovo εφάρμοσε ένα νέο επιθετικό μοντέλο συνολικής διαχείρισης, σχεδιασμένο ειδικά για την αποτελεσματική διοίκηση των διαφορετικών επιχειρηματικών τομέων ξεχωριστά. Το μοντέλο αυτό, σε συνδυασμό με νεά ηγετικά στελέχη, έχει ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα» όπως ανέφερε η εταιρεία.

«Παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς, τα έσοδα της Lenovo κατά το τέταρτο τρίμηνο, επανήλθαν σε ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από περίοδο πέντε τριμήνων που σημείωναν πτώση», δήλωσε ο Yang Yuanqing, Πρόεδρος και CEO της Lenovo. «Για να δημιουργήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, έχουμε ξεκάθαρα καθορίσει τη στρατηγική σε τρείς-φάσεις. Στην πρώτη φάση, θα διατηρήσουμε σε επίπεδο κλίμακας, κερδοφορίας και καινοτομίας, την ηγετική μας θέση στα PC, προετοιμάζοντας παράλληλα τη δεύτερη μας φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιχειρηματικοί τομείς των κινητών και του data center θα εξελιχθούν σε μοχλούς ανάπτυξης για την Εταιρεία. Ταυτόχρονα, θα υλοποιήσουμε το τρίτο μέρος της στρατηγικής μας και θα εστιάσουμε στο "Device + Cloud" και "Infrastructure + Cloud", με στόχο να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες. Με αυτή τη νέα στρατηγική, αισιοδοξούμε ότι θα επιτύχουμε μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανασκόπηση ανά Business Group

Στον τομέα των PC και Smart Devices (PCSD) που περιλαμβάνει PC, tablet και smart devices, οι τριμηνιαίες πωλήσεις της Lenovo αυξήθηκαν κατά 4,9%, στα 6,7 δισ. δολάρια από έτος σε έτος. Οι τριμηνιαίες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1%, στα 14,4 εκατ., τέσσερις μονάδες υψηλότερα, σε σύγκριση με το σύνολο της αγοράς. Τα έσοδα προ φόρων για το τρίμηνο ανήλθαν σε 288 εκατ. δολάρια, μια μείωση της τάξης του 4,7%, από έτος σε έτος.

Συνολικά, για τη χρονιά που έκλεισε στις 31 Μαρτίου 2017, οι πωλήσεις της Lenovo στον τομέα PCSD σημείωσαν πτώση 2,3%, ξεπερνώντας ωστόσο το σύνολο της αγοράς στα $30 δισεκατομμύρια. Οι πωλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ξεπέρασαν σημαντικά το σύνολο της αγοράς, κατά 7,1%, στα 66,6 εκατομμύρια, ενώ το περιθώριο εσόδων προ φόρων διαμορφώθηκε στο 5%, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lenovo συνέχισε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στο τελευταίο τρίμηνο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε κατηγορίες που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη, όπως το gaming, τα detachable, τα Chromebook και τα Millennial PC's (στην Κίνα). Για παράδειγμα, οι πωλήσεις σε gaming και Chromebook το τέταρτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 20,5% και 38,2%, αντίστοιχα. Παράλληλα, ανέβηκε η κατηγορία των detachable, σημειώνοντας σημαντική αύξηση, σε διψήφιους αριθμούς παραπάνω σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά, ενώ το Millennial PC συνέχισε την ραγδαία ανάπτυξή του στην Κίνα, με τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, για τέταρτο τετράμηνο στη σειρά.

Το Mobile Business Group (MBG) της Lenovo, το οποίο περιλαμβάνει τις μάρκες κινητών Moto και Lenovo, σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 19,7% στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, εκτός αγοράς Κίνας, με σύνολο πωλήσεων $1,7 δισεκατομμύρια. Οι πωλήσεις smartphone κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, αυξήθηκαν κατά 17,4%, σε 11,3 εκατομμύρια εκτός Κίνας, ξεπερνώντας τα μεγέθη της αγοράς κατά 12,8 μονάδες.

Για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2017, οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 5,4% και το προ φόρων έσοδα σημείωσαν πτώση 1,9%, εκτός από την αγορά της Κίνας.

Στην περιοχή Ασίας, Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής, ακολουθώντας την επιτυχίας μας στις αγορές της Ινδίας και της Βραζιλίας αντίστοιχα, η ανάπτυξη της κατηγορίας mobile business της Lenovo, συνέχισε καθόλη τη διάρκεια του έτους. Σε ότι αφορά τη Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία, ενώ στη Βόρεια Αμερική τα σχέδια επέκτασης του δικτύου μας είναι σε πορεία επίτευξης.

Η εταιρεία ενίσχυσε την αγορά της Κίνας με νέα ηγετική ομάδα, επαναπροσδιόρισε τη στρατηγική και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και προχώρησε σε εκκαθάριση των αποθεμάτων της, καθώς ετοιμάζεται να λανσάρει νέα σειρά προϊόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα