Kαν' το όπως το Ρότερνταμ

του Κώστα Τσαούση

Τον Χρήστο Μανιά τον ανακάλυψα μία ημέρα μετά την εκδήλωση του Blue Growth στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά ψάχνοντας πληροφορίες για το PortXL, έναν new start up accelerator (επιταχυντή στα ελληνικά) στο λιμάνι του Ρότερνταμ, που στηρίζεται από τον διαχειριστικό φορέα του λιμανιού, αλλά και πολλούς διεθνείς παίκτες -τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές κ.ά.

Ηταν ο μοναδικός Ελληνας της ομάδας

που τρέχει το PortXL και μας έδωσε μια καλή ευκαιρία για να πειστούμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε και στη ρημαγμένη χώρα μας επιτυχημένα μοντέλα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Κάτι σαν το «κάν' το σαν το Ρότερνταμ»...

Με τον Χρήστο γίναμε φίλοι στο Facebook. Αυτή ήταν και η πρώτη μας επαφή. Του ζήτησα να μου γράψει δύο λόγια για τον ίδιο, τις σπουδές του, τη διαδρομή του. Το μίνι βιογραφικό ήρθε λίγες ημέρες μετά μαζί με τις υπόλοιπες απαντήσεις στα ερωτήματά μου. «Με λένε Χρήστο Μανιά. Είμαι 26 ετών. Κατάγομαι από το Βέλο Κορινθίας. Μετά το Λύκειο Bέλου σπούδασα Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκανα πρακτική άσκηση ως βοηθός λογιστή και δούλεψα στην οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με το εμπόριο και τις εξαγωγές φρούτων ως εμπορικός αντιπρόσωπος.

Mετά και την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων έφυγα από την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2014, για να κάνω MSc in Maritime Economics and Logistics στο Rotterdam School of Management του Erasmus University. Δύο μήνες μετά την ορκωμοσία μου -και συγκεκριμένα στα μέσα Οκτωβρίου του 2015- άρχισα να εργάζομαι στο PortXL. Δεν είχα ασχοληθεί μέχρι τότε με τις start up και ενθουσιάστηκα αμέσως με την ενέργεια που κρύβεται σε αυτόν τον χώρο».

Ο Χρήστος κατέβηκε στον Πειραιά με αφορμή την εκδήλωση του Blue Growth, ενός θεσμού που αφορά στην προώθηση των νέων καινοτόμων ιδεών σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα και το λιμάνι και απολαμβάνουν τη θερμή υποστήριξη του Δήμου Πειραιά. Ο Χρήστος, αν και ήταν η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με το ελληνικό οικοσύστημα, δηλώνει ενθουσιασμένος - κάτι περισσότερο ξέρει, καθώς οι Ολλανδοί του PortXL τον είχαν για αρκετό καιρό να κάνει τη δύσκολη και απαιτητική δουλειά του start up scouting, δηλαδή του «κυνηγού» των νεοφυών επιχειρήσεων που αξίζει να ενταχθούν στον επιταχυντή και να αξιοποιήσουν με την εκεί παρουσία και δράση όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Ο ίδιος νιώθει ικανοποιημένος από τον τρόπο που τους υποδέχθηκαν στο Blue Growth: «Είμαστε ακόμη σε επαφή, καθώς συζητάμε πιθανότητες μελλοντικής συνεργασίας», ενώ έχει μόνο καλά λόγια και ευχαριστίες για τον κ. Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος από τη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου είναι η ψυχή και το μυαλό αυτού του καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα θεσμού σε σχέση με τις νέες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας στη θάλασσα και τα λιμάνια. Πάντως, η γενική εντύπωση που αποκόμισε ο Χρήστος είναι ότι «υπάρχουν πάρα πολύ έξυπνοι άνθρωποι που αναζητούν τρόπους για να χτίσουν μια επιχείρηση».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, «μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων διαθέτει τρομερές γνώσεις για τη ναυτιλία, κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση σε μένα και τους συναδέλφους μου. Προφανώς όλη η γνώση που έχει η Ελλάδα για ναυτιλιακές δραστηριότητες προσφέρει πολλές ευκαιρίες για τις start up. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα κρυμμένο δυναμικό στην Ελλάδα το οποίο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Πράγματα που γνωρίζουμε αλλά είναι καλό και χρήσιμο να μας τα λέει και ένας Ελληνας της νέας διασποράς.

Τον ρώτησα για τον δικό του ρόλο στη λειτουργία του PortXL. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Στην αρχή δούλευα ως start up scouter, κυρίως λόγω του master μου και του πάθους μου για τον τομέα της ναυτιλίας. Εψαχνα για start up ναυτιλιακού περιεχομένου σε όλο τον κόσμο. Είναι μια δύσκολη περίοδος για τη ναυτιλία και τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση μελλοντικά. Αυτό γινόταν είτε με ατέλειωτη αναζήτηση σε online start up βάσεις δεδομένων είτε με τηλέφωνα και αποστολή email σε οργανισμούς αλλά και με αναζήτηση σε sites εταιρειών. Tώρα ο ρόλος μου είναι εκείνος του administrative assistant. Επικοινωνώ με τις start up που μας ενδιαφέρουν έτσι ώστε τόσο να τις ενημερώσω για το PortXL και τα πλεονεκτήματα τoυ accelerator όσο και για να κανονίσω συναντήσεις ή skype meetings.

Σε δεύτερο στάδιο, παίρνω την πρώτη συνέντευξη από τις start up έτσι ώστε να δω αν ταιριάζουν για το PortXL. Αν είναι σχετικές, κανονίζω follow up call με τους συναδέλφους και τους συνεργάτες μας για να δουν αν θα είναι μία από τις top 30 που θα παρευρεθούν στις ημέρες επιλογής των φιναλίστ - από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου». Με βάση αυτή την απάντηση θέλησα να με βοηθήσει να καταλάβω τα κριτήρια επιλογής που χρησιμοποιεί εκείνος στην έρευνα και το «κοσκίνισμα» που κάνει. «Ολες οι start up που σχετίζονται με τους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών και των logistics, των χημικών, των διυλιστηρίων και της ενέργειας είναι υποψήφιες για το PortXL. Επίσης πρέπει να έχουν ένα πρωτότυπο έτοιμο προϊόν και να είναι καινοτόμες. Η επιλογή των 10 φιναλίστ από τις 400+ start up που είχαν αρχικά επιλεγεί γίνεται από τους 150 μέντορες-εμπειρογνώμονες με βάση τα εξής στοιχεία:

■ Ομάδα: Αν είναι όλες οι σχετικές δεξιότητες διαθέσιμες στην ομάδα, ποια η δυναμική της, ποιο το επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης.
■ Αγορά: Ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς, αν είναι αναπτυσσόμενη, αν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει νέες εισόδους.
■ Χρηματοοικονομικά: Ποιο είναι το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων και η προοπτική των ταμειακών ροών.
■Τεχνολογία: Ποιο είναι το τρέχον επίπεδο της τεχνολογίας και αν είναι εφικτή αυτή».
Τα κριτήρια αυτά καλό είναι να διαβαστούν και να μελετηθούν και από εγχώριες εταιρείες, καθώς οι ωφέλειες θα είναι πολλαπλές για όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα