Kalamata Papadimitriou: Τρεις γενιές σταφίδα και βαλσαμικό ξύδι

της Όλγας Μπαλαφούτη

Τρεις γενιές οικογένεια Παπαδημητρίου. Μια εταιρεία, η Κalamata Papadimitriou, που με βάση την κορινθιακή σταφίδα, εξελίσσεται διαρκώς και κατακτά τον κόσμο, εξάγοντας πλέον το 60% των προϊόντων της, με παρουσία σε 35 χώρες.

Υπάρχουν 289.000 εταιρείες τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη. Εννέα στις 10 από αυτές είναι μικρομεσαίες.
Μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά έχει μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο, πιστή στην παράδοση και την καινοτομία.
Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής, Καλαμάτα Παπαδημητρίου.

Το μακρινό 1939 ο «παππούς», Χρήστος Παπαδημητρίου, 29 ετών τότε, εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα μπαίνοντας στο εμπόριο και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων: αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο. Τη δεκαετία του '50 κατόρθωσε να διεισδύσει σε μια πολύ δύσκολη και απαιτητική αγορά, αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, με ένα ακόμα τοπικό προϊόν, την κορινθιακή σταφίδα.

Ο «πατέρας» Κώστας Παπαδημητρίου, με σπουδές οινολογίας στο Μπορντό αλλά και πτυχίο Φυσικής, εντάσσεται στην εταιρεία και την εξελίσσει περαιτέρω, εδραιώνοντας τη θέση της στο εξωτερικό. Σύντομα η "Kalamata Papaditirou" αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα κορινθιακής σταφίδας παγκοσμίως.

Ο «εγγονός» Χρίστος Παπαδημητρίου, από το 2004 μπαίνει στην οικογενειακή επιχείρηση. Tο βαλσαμικό ξίδι Kalamata Papaditirou γίνεται No1 σε πωλήσεις στην Ελλάδα και παραμένει πρώτο μέχρι σήμερα.

Παρά τις δύσκολες χρονιές, παραμένουμε αισιόδοξοι, λέει ο Χρίστος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία, μιλώντας στο newmoney.gr.

Στα 36 του, περιγράφει πώς είναι να δουλεύεις σε μία οικογενειακή επιχείρηση με τόσο μακρά ιστορία. "Από το 2004 που ξεκίνησα στην εταιρεία, η σχέση με τον πατέρα μου είναι πάρα πολύ καλή, με τις κόντρες που πάντα υπάρχουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Ακούμε ο ένας τον άλλον και πάντα βγαίνει κάτι δημιουργικό", λέει ο Χρίστος.

Όσο για την τέταρτη γενιά, τον μόλις 1,5 ετών γιο του, μας λέει πως έχει καιρό ακόμη να αποφασίσει αν και πώς θα συνεχίσει την παράδοση.

Ο αδερφός του Χρίστου, ο Δημήτρης είναι γραφίστας και τα τελευταία χρόνια μένει και εργάζεται στην Αγγλία. Μπορεί να μην είναι στην επιχείρηση αλλά οι πρώτες ετικέτες ήταν αποκλειστική δουλειά δική του και πάντα βοηθά όταν χρειαστεί.

Παρουσία σε 35 χώρες

Η εταιρεία, με τζίρο της τάξης των 7,5 εκατ. Ευρώ, απασχολεί 75 άτομα και συνεργάζεται με 1.200 παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας.

Το Mάιο του 2016 έφθασε και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τα προϊόντα της να είναι είναι στα ράφια των 4 μεγαλύτερων εμπορικών αλυσίδων. "Πρόκειται για τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς πως τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στα ΗΑΕ είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού", αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου.

Τα προϊόντα Kalamata Papadimitriou ταξιδεύουν σε 35 χώρες με κύριες αγορές την Ρουμανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Φινλανδία, την Κύπρο και πλέον τα Εμιράτα που δείχνουν πολύ μεγάλη δυναμική.

Για το 2016 ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 10% λόγω της σταφίδας, η πορεία της τιμής της οποίας είναι διαρκώς πτωτική. "Παρόλο που έτσι ξεκίνησε η ιστορία της εταιρείας πλέον στηριζόμαστε στα νέα προϊόντα, όπως το βαλσαμικό ξύδι, οι μουστάρδες και σε πρώτες ύλες που δεν επηρεάζονται από την αγορά των commodities" εξηγεί ο ίδιος.

Όσο για το 2017, στρατηγική της εταιρείας είναι να μεγαλώσει το μερίδιο στις υπάρχουσες αγορές με τολμηρό πρόγραμμα marketing και προωθήσεων, και όχι τόσο στο να ανοιχτεί σε νέα.

Το νέο προϊόν που λάνσαραν είναι η μουστάρδα με 50% λιγότερο αλάτι. "Η λογική μας είναι το κάθε προϊόν να έχει προστιθέμενη αξία, να διαφοροποιείται και να προσφέρει το κάτι παραπάνω στον καταναλωτή. Η μόνη λύση ειδικά για εμάς που είμαστε σε μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι να έχουμε εμφανή καινοτομία", τονίζει.

Καλαμάτα

Τα γραφεία της εταιρείας είναι στην Καλαμάτα. Σε ερώτηση γιατί δεν μετακομίζουν στην Αθήνα, ο Χρίστος εξηγεί ότι παρόλο που θα ήταν πιο πρακτικό, δεν μας ενδιαφέρει γιατί η ποιότητα ζωής δεν συγκρίνεται. "Μας γεμίζει να βλέπουμε την επιχείρηση να μεγαλώνει και να αισθανόμαστε ότι βοηθάμε έτσι και την τοπική κοινωνία. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον τόπο μας, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εndeavor

Το 2013 η εταιρεία εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο Endeavor, καταφέρνοντας να είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων που έγινε μέλος.

"Έχουμε μάθει πολλά πράγματα σε επίπεδο mentoring, μάλιστα η δραστηριότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οφείλεται στη συνεργασία μας με το δίκτυο" αναφέρει ο Χρίστος Παπαδημητρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα