Jay Y. Lee: Ποινή φυλάκισης 5 ετών στον κληρονόμο και Αντιπρόεδρο της Samsung

Ένοχος για δωροδοκία κρίθηκε από δικαστήριο της Ν. Κορέας ο Αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, Jay Y. Lee καταδικάζοντας τον σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για τον κληρονόμο της μεγαλύτερης εταιρείας smartphones και memory chips στον κόσμο.

Ο Lee κρίθηκε ένοχος

για δωροδοκία, ψευδορκία και υπεξαίρεση, αποφάσισε τριμελές δικαστήριο της Σεούλ.

Ο 49χρονος βρίσκεται υπό περιορισμό απ' τον περασμένο Φεβρουάριο και κατά τη διάρκεια της δίκης του υποστήριξε ότι είναι αθώος.

Η πρόταση της εισαγγελίας ήταν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Οι δικηγόροι του αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Η δικαστική απόφαση ρίχνει σκιά για το εάν θα καταφέρει ο Lee να επιστρέψει στην διοίκηση του κολοσσού που ο παππούς του ίδρυσε πριν από 80 χρόνια και τώρα δίνει τη μεγάλη μάχη για την επικράτηση στην αγορά των smartphones με την Apple Inc. Απ' την σύλληψη του Lee τον περασμένο Φεβρουάριο η Samsung Electronics κατάφερε να ανακάμψει απ' το φιάσκο με το «εκρηκτικό» Note 7 βγάζοντας στην αγορά μία νέα σειρά προϊόντων που βοήθησε στα κέρδη ρεκόρ του ομίλου και την εκτίναξη της μετοχής σε ιστορικά υψηλά.
Ο Lee προστίθεται στη λίστα με τους Κορεάτες επιχειρηματίες που καταδικάστηκαν για διαφθορά, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο πατέρας του, Lee Kun-hee. Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί σε ποινή τριετούς φυλάκισης με αναστολή για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση από το ταμείο της εταιρείας.

Η υπόθεση φέτος, που χαρακτηρίστηκε ως «η δίκη του αιώνα», έριξε φως όμως και στη διασύνδεση της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Έπειτα από εκατοντάδες ώρες καταθέσεων από δεκάδες μάρτυρες, οι εισαγγελείς κατάφεραν να συνδέσουν την υποστήριξη που παρείχε κρατικό ασφαλιστικό Ταμείο σε μία συγχώνευση θυγατρικών της Samsung με το χρηματισμό έμπιστου συνεργάτη της – καθαραιθείσας αργότερα υπό το βάρος των αποκαλύψεων - Προέδρου της χώρας Park Geun-hye, που συμπεριλάμβανε και τη... δωρεά αλόγου αξίας 800.000 δολ. για την κόρη του.

Ο όμιλος της Samsung Electronics θεωρείται το επιχειρηματικό «διαμάντι» της Ν. Κορέας, αφού με τις περίπου 60 θυγατρικές του δραστηριοποιείται απ' τις ασφάλειες ζωής ως τη ναυπήγηση πλοίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα