Invent ICT: Προστιθέμενη αξία στις τηλεπικοινωνίες

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία εν μέσω κρίσης και οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική αποτελούν τους βασικούς πυλώνες γι' αυτό». Με αυτή τη φράση εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος, την συμμετοχή και τη χρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΕΚΤ, του νέου προγράμματος επώασης καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων, Invent ICT, που παρουσιάστηκε

κι επίσημα την Τετάρτη.

Το πρόγραμμα, που συνδιοργανώνεται από τους Industry Disruptors (ID-GC) και τον κόμβο του ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει ήδη ανοίξει τη διαδικασία υποβολής επιχειρηματικών ιδεών.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται η συνεργασία ενός τέτοιου προγράμματος για start ups με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Η δυναμική και το ενδιαφέρον για τον κλάδο είναι μεγάλη, γεγονός που φαίνεται και από τη διάθεση χρηματοδότησης των νέων επιχειρήσεων που θα προκύψουν. Όπως δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος, «υπάρχει η δυνατότητα επενδύσεων της Ένωσης στα επιχειρηματικά αυτά σχήματα». Εκτός από τις εταιρείες της Ένωσης, στόχος είναι να υπάρξει σύνδεση των ερευνητών/φοιτητών με την αγορά εργασίας, μέσω συνεργιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω συμμετοχής σε συνέδρια και προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος

Εκτός από τη χρηματοδότηση, «στόχος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος, όχι μόνο η επιχειρηματική σύνδεση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας» πρόσθεσε ο Βασίλης Μαγκλάρας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. «Οι τηλεπικοινωνίες ένας από τους πιο δυναμικούς χώρους αυτή τη στιγμή» τόνισε, προειδοποιώντας, ωστόσο ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τα λεγόμενα «start up nations», όπως το Ισραήλ, οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλες οι ιδέες θα πετύχουν.

Ο Βασίλης Μαγκλάρας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Γι' αυτό και το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στις ομάδες που θα ενταχθούν και μάλιστα σε κάθε φάση του.

«Θα υπάρχει εξατομίκευση στην υποστήριξη των ομάδων. Ένα από τα ενεργά μέλη της ομάδας θα πρέπει να προέρχεται από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνική Σχολή Θράκης). Η πρώτη επιλογή των ομάδων θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου και θα προκριθούν 30 ομάδες. Θα υπάρξει υποστήριξη για 1,5 μήνα ώστε να βελτιώσουν τις ιδέες τους και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και συνέργειες μεταξύ των ομάδων» εξήγησε ο Βαγγέλης Σιώκας, επικεφαλής του κόμβου ΕΠΙ.νοώ.

Ο Βαγγέλης Σιώκας, επικεφαλής του κόμβου ΕΠΙ.νοώ

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 15 σχήματα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου. «Θεωρούμε ότι πολλά από τα 20 τελικά σχήματα που θα υπάρξουν θα φτάσουν στο σημείο ίδρυσης start up» εκτίμησε ο κ. Σιώκας. «Σχήματα που ωριμάσουν γρηγορότερα από το 12μηνο – που είναι και η συνολική διάρκεια του προγράμματος - θα συνδεθούν με επενδυτές νωρίτερα» πρόσθεσε.

«Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις με υπεραξία για την Ελλάδα. Να φέρουμε την έρευνα κοντά στην επιχειρηματικότητα» δήλωσε για το πρόγραμμα ο ιδρυτής των Industry Distruptors, Μιχάλης Στάγκος.

Ο ιδρυτής των Industry Distruptors, Μιχάλης Στάγκος

Keywords
Τυχαία Θέματα