IIF: «Οι αξιολογήσεις πρέπει να κλείσουν χωρίς αποκκλίσεις»

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η μείωση του χρέους, αλλά το βάρος της εξυπηρέτησής του τα επόμενα 4-5 χρόνια, τονίζει στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Hung Tran.

O επικεφαλής του IIF υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που θα επιτρέψει την έναρξη μιας συζήτησης για το χρέος, αν και επισημαίνει ότι ουσιαστικά "τίποτα δεν θα συμβεί πριν από τις γερμανικές

εκλογές".

Για τη δεύτερη αξιολόγηση επισημαίνει πως θα πρέπει να κλείσει πιο νωρίς και σε αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την πρώτη, "μόνο και μόνο επειδή η έλλειψη της εκταμίευσης προκάλεσε προβλήματα ρευστότητας και το το θύμα ήταν η ελληνική οικονομία".

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους εκτιμά πως καμία σοβαρή συζήτηση για το θέμα του χρέους δεν θα γίνει πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στη συνέχεια θα ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους. Προκειμένου να πάμε στις συζητήσεις για το χρέος, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αλλά και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό χωρίς αποκλίσεις, τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές, η ονομαστική μείωση του χρέους θα εξακολουθεί να είναι μια πολύ δύσκολη πρόταση για πολλές χώρες της ΕΕ και ειδικότερα τη Γερμανία. Εκεί είμαστε σε αδιέξοδο, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι για πρακτικούς λόγους, για τα επόμενα 4-5 χρόνια αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα είναι να εξασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση από την εξυπηρέτηση του χρέους.

Για την ανάπτυξη προσθέτει ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 1% το επόμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα