IEA: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να συνθλίψουν τις ελπίδες για ανάκαμψη στο πετρέλαιο

Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου θα τερματιστεί το 2018, εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) στη νέα της μηνιαία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει, στο σύνολο του 2018, «η πετρελαϊκή ζήτηση και η παραγωγή από μη μέλη του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί με σχεδόν την ίδια ένταση και αυτό αυτό μπορεί να επιδράσει ως "ταβάνι" των προσδοκιών για υψηλότερες τιμές».

Η έκθεση

της IEA έρχεται σε μια περίοδο αισιοδοξίας ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου ξαναβρίσκει την ισορροπία της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι παγκόσμιες προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου το 2018 θα μπορούσαν να βάλουν φρένο τις ελπίδες για υψηλότερες τιμές.

Η ΙΕΑ, ξεχωρίζει τρεις λόγους που ενδέχεται Τα παγκόσμια αποθέματα, η αυξανόμενη παραγωγή από τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ και, άρα, δεν συμμετέχουν στη συμφωνία, καθώς και η υποτονική αύξηση της ζήτησης ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις τιμές του πετρελαίου, επισημαίνει η ΙΕΑ.

Κοιτώντας τη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου το 2018, η ΙΕΑ σημειώνει ότι «τα τρία τέταρτα μετά βίας θα μπορέσουν να ισορροπήσουν – υπό την αίρεση ότι δεν θα μεταβληθεί η παραγωγή του ΟΠΕΚ και ότι θα επικρατήσουν κανονικές καιρικές συνθήκες»..

«Ωστόσο, οι τρέχοντες υπολογισμοί μας για το πρώτο τρίμηνο του 2018, υποδηλώνουν αύξηση της τάξης των 0,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Στο σύνολο του 2018, η ζήτηση πετρελαίου και η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ θα αυξηθούν κατά περίπου τον ίδιο όγκο και αυτή η προοπτική μπορεί να λειτουργήσει ως "ταβάνι" για τις προσδοκίες ανόδου στις τιμές πετρελαίου », πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο χώρες – μήλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ τους και η Ρωσία, για μείωση της παραγωγής, ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2018, αν και αναμένεται ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία θα επεκτείνουν το ντιλ με τις σχετικές ανακοινώσεις πιθανόν να γίνονται στα τέλη Νοέμβρη καταά η συνάντηση του ΟΠΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα