H «ακτινογραφία» των ελληνικών τραπεζών

Του Δημήτρη Παφίλα

'Ύστερα από τα αποτελέσματα του 2016 και του τέταρτου τριμήνου οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν τους στόχους τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα και αποτυπώνουν μια μικρή δυναμική παρά την αδυναμία στο πρώτο τρίμηνο εξαιτίας των καθυστερήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση. Η Εθνική χρηματιστηριακή ανέλυσε διεξοδικά και τις 4 τράπεζες – δίχως φυσικά να δίνει σύσταση για την Εθνική Τράπεζα.

Προτιμώμενη τράπεζα είναι η Alpha Βank- όπως συμβαίνει και με αμερικανικούς οίκους- και η Εθνική δίνει σύσταση υπεραπόδοσης στα 2,5 ευρώ λόγω της καλής ποιότητας κεφαλαίων. Ουδέτερη σύσταση δίνει για Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς με τιμές- στόχους στα 0,75 ευρώ και 0,21 αντίστοιχα.

«Κλειδί» για την κερδοφορία είναι το κόστος κινδύνου, όπως σημειώνει ο αναλυτής ενώ θα επιδράσουν παράγοντες, όπως η ομαλοποίηση των εισροών στις καταθέσεις, στην βελτιστοποίηση της χρηματοδότησης από τον ELA και την βελτίωση στις χρηματοδοτήσεις. Όπως θα δούμε, η Alpha Bank προηγείται στα καθαρά έσοδα τόκων, ωστόσο σε άλλες κατηγορίες οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντικά βήματα σ' ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα.

Για ορισμένους ξένους επενδυτές, η Alpha Βank είναι καλύτερα από πλευράς κεφαλαίων, ωστόσο το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής είναι πιο κοντά στην αύξηση κεφαλαίου, τους αναγκάζει να προτιμούν τις 3 άλλες τράπεζες.

Alpha Βank: Kαθαρά κέρδη 20,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, που υποστηρίχθηκαν από το DTA (αναβαλλόμενο φόρο) και τα κέρδη απο μη επαναλαμβανόμενες λειτουργίες. Το καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 1,8% από το προηγούμενο τρίμηνο και χαμηλή συμμετοχή από το δανειακό χαρτοφυλάκιο που αντισταθμίστηκε από την μείωση στο χρηματοδοτικό κόστος. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 356 εκατ. ευρώ, 26% υψηλότερα λόγω της εποχικής ζημιάς του πάγιου ενεργητικού και τους κόστους 32 εκατ. ευρώ της Alpha Bank Κύπρου.

Αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ τα οποία είναι και τα υψηλότερα από κάθε άλλη τράπεζα, όπως και το επιτοκιακό περιθώριο 3%. Στα λειτουργικά έξοδα, η Αlpha Bank προηγείται από τις υπόλοιπες 3 τράπεζες. Σ ότι αφορά το κόστος κινδύνου (Cost of risk) η Alpha Βank κινείται στις 200 μονάδες βάσης.

Ο Δείκτης των NPE'S κινήθηκε στο 53,7% ενώ ο Δείκτης NPL μειώθηκε στην Ελλάδα στο 38%, ενώ συνολικά ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 69% ενώ οι διαγραφές δανείων ανήλθαν στα 322 εκατ. ευρώ.


Eurobank: Καθαρά έσοδα τόκων που ανήλθαν στα 389 εκατ. ευρώ - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς -, ίδια εικόνα μεταξύ τριμήνων και με συνεχιζόμενη μείωση στο περιθώριο δάνειων, που συμψηφίστηκε από την χρηματοδότηση από το Eυρωσύστημα και τον πυλώνα 2.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε στο 2,3% που είναι και το χαμηλότερο μεταξύ των 4 τραπεζών.

Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,1% στα 242 εκατ,. ευρώ, ενώ το κόστος κινδύνου κινείται στις 191 μονάδες. Τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 82 εκατ. ευρώ (+7,6% ) ενω τα υπόλοιπα έσοδα ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ, που προήλθαν από κέρδη στα ομόλογα EFSF. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,1% στα 242 εκατ,. ευρώ.

Ο Δείκτης NPE ανήλθε στο 45,2% και ο Δείκτης NPE στο 34,7% ενω αντίστοιχα η κάλυψη των NPE και NPL διαμορφώθηκε στο 50,7% και 66,1% αντίστοιχα.

Εθνική Τράπεζα: Στα 440 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά έσοδα τόκων για το τέταρτο τρίμηνο, με πτώση -2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα εγχώρια ΝΙΙ (καθαρά έσοδα τόκων) μετρούν σε 393 εκατ. ευρώ (από 403 εκατ. ευρώ) το 3 τρίμηνο του 2016, με την ανατιμολογημένη καταθετική απόδοση και την περαιτέρω μείωση του ELA που συμψήφισε την αρνητική επίδραση που προέρχεται από την απομόχλευση δανείων. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 238 μονάδες

Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 291 εκατ. ευρώ, ενω το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε στο 2,9% ενω το κόστος κινδύνου κινείται στις 246 μονάδες βάσης. Οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ ενώ ο εγχώριος δείκτης έπεσε στο 45,1% το 2016 ενω ο Δείκτης NPL διαμορφώνεται στο 33% με τον δείκτη κάλυψης στο 74%.

Τράπεζα Πειραιώς: Τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν στα 453 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και από πλευράς περιθωρίου χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, όπου τα μεγέθη αναταξινομήθηκαν σύμφωνα με το μοντέλο εσόδων τόκων για τα ζημιογόνα δάνεια. Οι καθαρές προμήθειες κι οι προμήθειες εσόδων ανήλθαν στα 91 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο (άνοδος 11%) εξαιτίας της ανόδου της αυξημένης δουλειάς στις ηλεκτρονικές πληρωμές , τις μεταφορές χρημάτων και τις πιστωτικές κάρτες εντός της Ελλάδας. Το επιτοκιακό περιθώριο της Τράπεζας ανήλθε στο 2,7% που είναι το τρίτο καλύτερο, μεταξύ των 4 τραπεζών. Το κόστος κινδύνου ανέρχεται σε 258 μονάδες.

Τα αποθέματα σε NPL και NPE ήταν κάτω για 5 συνεχόμενο τρίμηνο, καθοδηγούμενο από το αρνητικό σχηματισμό NPL και τις διαγραφές. Ο δε δείκτης κάλυψης των NPL αυξήθηκε στο 69,5%, απο 67,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα