Στην Vodafone η Cyta Hellas

Στην Vodafone περνάει η Cyta Hellas καθώς αναδείχτηκε ο προτιμώμενος πλειοδότης στο διαγωνισμό που διεξήχθη από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Η τελευταία ανακοίνωσε επίσημα ότι «τα Διοικητικά Συμβούλια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου

και της θυγατρικής της εταιρείας Digimed Communications LTD (πωλητές), στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξαν, ανακήρυξαν την Πέμπτη 18/1/2018 τη Vodafone Panafon Hellenic Τelecommunications S.A. ως προτιμώμενου πλειοδότη για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας CYTA HELLAS Telecommunications S.A.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για την εξαγορά της εταιρείας, την οποία επίσης διεκδικούσε και η WIND.

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης πάντως αναφέρουν ότι η πρόταση Vodafone αφορούσε σε «καθαρή» εξαγορά, πλησίασε τα €120 εκατ. και καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις που τίθενται.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» καλύπτονται «οι τελευταίες πρόσθετες υποχρεώσεις της μητρικής έναντι την Cyta Hellas, που όπως αποδείχθηκε είναι πολύ ψηλές – ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ – όπως και τον δανεισμό της Cyta Hellas, που ξεπερνά τα €50 εκ. και για τον οποίο ουσιαστικά η υποχρέωση αποπληρωμής πέφτει επίσης στην μητρική Cyta. Επίσης, υπερκαλύπτονται και τα πέραν των €10 εκ. που δόθηκαν επί προηγούμενου δ.σ στην θυγατρική ως προπληρωμή υπηρεσιών για τα επόμενα χρόνια, ως έμμεση οικονομική ενίσχυση, ώστε να μην διαφανεί το πραγματικό μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων και να μην χρειαστούν για πολλοστή φορά έγκριση κυβέρνησης και Βουλής για πρόσθετους προϋπολογισμούς.

Ο υπολογισμός της τελευταίας διαγραφής κεφαλαίου, της τάξης των €40 εκ. έγινε με σκοπό η εταιρεία της Ελλάδας, να είναι «καθαρή» στην διαδικασία πώλησης. Κανένας δεν κάνει λόγο για ανάκτηση των ζημιών που καταγράφηκαν από την σύσταση της Cyta Hellas το 2007 μέχρι και τώρα, που είναι της τάξης των €220 εκ. τουλάχιστον και ουσιαστικά αλλά και τυπικά έχουν διαφραφεί από τα τεφτέρια του ημικρατικού οργανισμού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι με την πρόταση της Vodafone, η μητρική θα γλυτώσει το τεράστιο κονδύλι που απαιτείται και δεν θα χρειαστεί νέες ενέσεις από τα αποθέματα της προς την θυγατρική, μέχρι τον Ιούνιο 2018, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Cyta Hellas στον ανάδοχο, ικανοποιεί το δ.σ της Cyta και καλύπτει τα εσωτερικά κριτήρια που έθεσε εκ των προτέρων».

Σημειώνεται ότι η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι των Πωλητών κατά το διαγωνισμό.

Για τη Cyta Hellas προσφορά είχε υποβάλει επίσης η Wind, η οποία θεωρεί από την πλευρά της ότι το τίμημα το οποίο προσέφερε ήταν εύλογο με βάση και τα δεδομένα της αγοράς. Η Wind εντάσσει μεν στην στρατηγική της τις εξαγορές, ωστόσο, ως ''plan b'' δεδομένου ότι, όπως έχει αναφέρει η διοίκησή της, στηρίζεται περισσότερο στην οργανική της ανάπτυξη.

Πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που την προηγούμενη χρονιά η εταιρεία σημείωσε άνοδο στα μεγέθη της, με το 2017 να αποτελεί τη δεύτερη συνεχή χρονιά κατά την οποία είχε αύξηση σε έσοδα και EBITDA με το 2018 να εκτιμάται ότι θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα