Green Cola: Η νέα dream team των αναψυκτικών

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Με την έκρηξη της ανεργίας στην Ισπανία το 2002 κυκλοφόρησε μια εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία που έσπασε ταμεία στη χώρα. Το «Δευτέρες με λιακάδα» διαπραγματευόταν την ιστορία μιας παρέας απολυμένων εργατών σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας που πλήττεται από την ανεργία. Κάθε βράδυ η ομάδα αυτή συγκεντρωνόταν στο ίδιο μπαρ, ενώ τις καθημερινές αντιμετώπιζε την αναμονή στο ταμείο ανεργίας και στα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Η Green

Cola θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η αισιόδοξη απάντηση στο σαφώς απαισιόδοξο και γλυκόπικρο αυτό φιλμ.

Η ελληνική βιομηχανία παραγωγής πράσινης cola με στέβια ξεκίνησε περίπου σαν αστείο. Οπως ξεκινούν εξάλλου οι περισσότερες καλές ιδέες. «Και δεν κάνουμε, βρε παιδιά, μια ελληνική cola;» είχε πει ο πρώην υπεύθυνος Παραγωγής της 3Ε Περικλής Βενιέρης αρχικά στον κ. Στέφανο Οκταποδά (πρώην επικεφαλής της θυγατρικής της Cosmote στην Αλβανία) και κατόπιν στον κ. Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο με τη γνωστή θητεία στη διοίκηση της ΟΤΕ - Cosmote. Να όμως που σήμερα εξελίσσεται σε ένα 100% εγχώριο επιχειρηματικό θαύμα με διεθνή πορεία και ανοδικές πωλήσεις, το οποίο λειτουργεί ως απάντηση στην κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Για την ακρίβεια, η δημιουργία της Green Cola υπήρξε η απάντηση που έδωσαν τρία υψηλά αμειβόμενα στελέχη στο φάσμα είτε της αναγκαστικής έκπτωσης της εργασίας τους με το δραστικό χαμήλωμα των αποδοχών τους, είτε της αποστρατείας τους. Και μπορεί ο κ. Μαρτιγόπουλος, ως ένας εκ των πιο ακριβοπληρωμένων μάνατζερ των τελευταίων ετών, αν δεν συμμετείχε στο εγχείρημα απλώς να ιδιώτευε και να γυρνούσε ανά την Ελλάδα με το σκάφος του, τα άλλα δύο στελέχη όμως σαφώς βρίσκονταν σε δυσχερέστερη θέση. Σήμερα, ωστόσο, η επιτυχία της εταιρείας δείχνει ότι αυτή η περίοδος παρήλθε ανεπιστρεπτί. Με έδρα στη Θράκη και μεγάλα όνειρα, κάνει κι άλλες μεταγραφές από τα... πάνω ράφια των κορυφαίων στελεχών της χώρας.

Μετά την ένταξη του Mr ΟΤΕ στο επιχειρηματικό εγχείρημα και περίπου έναν χρόνο μετά την τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του «μάγου των νερών», ιδιοκτήτη του ΖΑΓΟΡΙ αλλά και της μπίρας FIX Γιάννη Χήτου, η Green Cola προχώρησε στην πώληση του 18% των μετοχών της προς έναν γκουρού του λιανεμπορίου. Ο λόγος για τον κ. Κώστα Μαχαίρα, τον ιστορικό παράγοντα των σούπερ μάρκετ, ο οποίος απογείωσε την ΑΒ Βασιλόπουλος όταν την πούλησε στον βελγικό όμιλο Delhaize και έφτασε στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης του διεθνούς γκρουπ, με εποπτεία έως και σε χώρες της Ασίας. Ανθρωπος δραστήριος ο τελευταίος, δύσκολα έπειθε όσους συναντούσε το τελευταίο διάστημα για την προοπτική συνταξιοδότησής του.

«Σύντομα θα έχω να σας πω κάτι νέο», έλεγε σε όσους τον ρωτούσαν εάν υπάρχει μετά την ΑΒ Βασιλόπουλος... ζωή. Ομως, πόσες και πόσες παρόμοιες υποσχέσεις δεν έχουμε ακούσει από στελέχη που όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αποστρατεία τους επιλέγουν την καλή ζωή, τα ταξίδια και την ηρεμία;

Ο κ. Μαχαίρας ωστόσο έδρασε διαφορετικά, κάνοντας αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: να δουλεύει, να επενδύει και να ρισκάρει. Εχοντας εμπορικές σχέσεις με την Green Cola από την περίοδο της Delhaize, παρακολουθούσε στενά το όλο εγχείρημα - και μάλιστα είχε ανοίξει τις πύλες της ΑΒ Βασιλόπουλος στην εταιρεία. Σήμερα, αποτελεί οργανικό μέλος της, μεγάλο μέτοχο και τον άνθρωπο που θα βοηθήσει στο περαιτέρω άνοιγμά της στις διεθνείς αγορές. Πράγμα όχι δύσκολο για έναν μάνατζερ με πολυεθνική κουλτούρα και λογική - και φυσικά με μεγάλη ατζέντα γνωριμιών σε όλο τον πλανήτη. Η ένταξη Μαχαίρα πάντως έρχεται να προστεθεί σε αυτές των κυρίων Μαρτιγόπουλου και Χήτου, δίνοντας την αίσθηση ότι πλέον η Green Cola είναι ένας συνασπισμός επιχειρηματικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής, ένα σχήμα που αποκτά ειδικό βάρος και το οποίο θα μας απασχολήσει με ένταση στο μέλλον.

Συνεχής ανάπτυξη

Τα σχέδια της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε με δυναμισμό πριν από λίγα χρόνια από την ακριτική Ορεστιάδα, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πηγές, την κατασκευή εργοστασίου αναψυκτικών εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι η Green Cola διαθέτει παραγωγική μονάδα στη Λεπτή Ορεστιάδας, ενώ έχει συνάψει συμφωνία με την ΕΑΣ Αργολίδας για την εμφιάλωση των προϊόντων της από την παραγωγική μονάδα της τελευταίας.

Επίσης, σε μια κίνηση που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, η εταιρεία αναζητεί συνεργασίες με τοπικούς εμφιαλωτές σε άλλες χώρες προκειμένου αυτοί να παράγουν τα προϊόντα της Green Cola. Ετσι, εδώ και έξι μήνες τρεις γερμανικές εταιρείες παράγουν -σε πιλοτική φάση για την ώρα- προϊόντα για λογαριασμό της. Στο business plan της εταιρείας, λοιπόν, περιλαμβάνεται ο στόχος μέσα από αυτές τις επιχειρηματικές συνεργασίες να πωλούνται τα προϊόντα της στις αραβικές χώρες, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Κι αυτό διότι η τάση για υγιεινά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά έχει πλέον γίνει πεποίθηση σε όλο τον πλανήτη. Ενα ακόμα σχέδιο της διοίκησης που θα υλοποιηθεί είναι η αγορά πορτοκαλεώνων, καθώς και εκτάσεων με λεμονιές, ενώ μελετάται και η προοπτική ανάπτυξης προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγούς εσπεριδοειδών.

Ολα τα παραπάνω γίνονται αποκλειστικά με ίδιους πόρους της Green Cola Company, όμως μέσα από την ξέφρενη πορεία των πωλήσεών της, που διαρκώς παρουσιάζεται ανοδική, δεν αποκλείεται ο δανεισμός από τράπεζα του εξωτερικού. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρονται στην προοπτική δημιουργίας παράλληλου σχήματος εκτός συνόρων που θα διευκολύνει τέτοιες ενέργειες λόγω του μεγάλου ρίσκου που έχει η Ελλάδα, ενώ πληροφορίες μιλάνε ακόμα και για ευκαιρία εισόδου της επιχείρησης σε ξένο -το βρετανικό- χρηματιστήριο.

Η πτώση του ανταγωνισμού έγινε ευκαιρία

Μπορεί το success story της Green Cola να βασίστηκε σε μια πολύ καλή ιδέα και να έχει και κινηματογραφικά στοιχεία καθώς οι ιδρυτές της βρέθηκαν από άνεργοι βιομήχανοι, όμως το όλο εγχείρημα βασίστηκε αμιγώς στην πολύ καλή έρευνα των δεδομένων της αγοράς. Ποια ήταν αυτά; Οπως διαπίστωσαν οι κύριοι Βενιέρης και Οκταποδάς, η πτώση της Pepsico HBH στην Ελλάδα δημιούργησε στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας μια μεγάλη ευκαιρία. Ενα κενό. Ξαφνικά η Coca-Cola -χωρίς καν να το θέλει ενδεχομένως- βρέθηκε στην Ελλάδα χωρίς ανταγωνισμό.

Η Pepsi εξελισσόταν σε ένα αποτυχημένο σήμα με πολύ χαμηλά ποσοστά πωλήσεων παρά τις προσπάθειες που υπήρξαν και που σε κάποια στιγμή έδειχναν ότι μπορεί και να επιτύγχαναν. Οι διαρκείς αλλαγές μάνατζμεντ στην αμερικανική πολυεθνική, η αποτυχία στα νερά και το κλείσιμο των δραστηριοτήτων στο Λουτράκι έδωσαν χώρο αμφισβήτησης της Pepsico. Κι αυτή η αμφισβήτηση το 2010 μετουσιώθηκε σε ένα νέο ελληνικό αυτή τη φορά σχήμα. Βέβαια η ιστορία της προσπάθειας δημιουργίας ελληνικής cola είναι μεγάλη, καθώς κι άλλοι το επιχείρησαν. Οι παλιότεροι θα θυμούνται σήματα όπως η Sinalco Cola ή προϊόντα-φασόν που είδαν το φως της ημέρας στα ράφια, όμως η νύχτα δεν τα πρόλαβε.

Με την Green Cola, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η εταιρεία επένδυσε στην τάση υγιεινής διατροφής και στο μάρκετινγκ. Ξαφνικά τα σούπερ μάρκετ γέμισαν με πράσινες συσκευασίες, ενώ και το λιανεμπόριο έδειξε να υποδέχεται θετικά το νέο προϊόν. Ισως και η μιζέρια που υπήρχε λόγω της κρίσης να επέτρεψε στην αγορά να δει με μεγαλύτερη συμπάθεια την προσπάθεια των στελεχών από τη χώρα μας. Εξάλλου οι περισσότεροι μάνατζερ έχουν στο μυαλό να κάνουν επιχειρηματικές προσπάθειες, άρα διά των κυρίων Βενιέρη, Οκταποδά και Μαρτιγόπουλου ενδεχομένως να προσομοίωσαν τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, σύντομα η εταιρεία κερδίζει πόντους και φτάνει ή -σε συγκεκριμένες περιπτώσεις- ξεπερνά την πολυεθνική Pepsi. Η ελληνική εταιρεία κινείται σε επίπεδα άνω του 5%-7%, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου βρίσκεται ακόμα και στο +20% σε επίπεδο μεριδίων πωλήσεων.

Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι ο άνθρωπος-κινητήριος δύναμη του όλου εγχειρήματος δεν είναι κάποιος με εξειδικευμένες γνώσεις χρηματοοικονομικών ως είθισται στον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά ένας άνθρωπος της παραγωγής: ο κ. Βενιέρης, ο οποίος παρά την κυριαρχία της Coca-Cola πίστεψε ότι υπάρχει χώρος και για νέα σήματα. Βλέπετε, ο συγκεκριμένος πίστεψε όχι στη δύναμη του χρήματος αλλά σε αυτό που παγκοσμίως ξεχάσαμε, τη δύναμη της παραγωγής και της βιομηχανίας. Τη δύναμη της φίρμας και του καλού προϊόντος.

Η Green Cola, λοιπόν, βασίστηκε σε ένα πλήθος μελετών και εργαστηριακών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά πανεπιστήμια - από το Πολυτεχνείο στην Αθήνα μέχρι το Δημοκρίτειο στη Θράκη. Μετά από πειράματα, η ομάδα έρευνας κατόρθωσε να λανσάρει μια γεύση χωρίς ζάχαρη ή ασπαρτάμη αλλά με στέβια. Σύντομα μάλιστα η τάση αυτή θα γίνει παγκόσμια, με πολυεθνικές του χώρου να παρουσιάζουν με τη δική τους σειρά ανάλογα green brands.

Διεθνοποίηση το στοίχημα

Η επιτυχία στην Ελλάδα οδήγησε άμεσα την Green Cola και στις ξένες αγορές. Το σήμα εξάγεται ήδη σε Ισραήλ, Κύπρο, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο και Αυστραλία, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές για την είσοδο του προϊόντος σε μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Αμερικής και της Γερμανίας ή η Κίνα και η Νοτιοανατολική Ασία.

Παράλληλα, ακολουθώντας το μοντέλο των μεγάλων παικτών της αγοράς, ξεκίνησε να παραχωρεί άδειες εμφιάλωσης σε χώρες του εξωτερικού. Η αρχή έγινε από τη Σερβία και ακολούθησαν η Σαουδική Αραβία και η Κύπρος. Βέβαια η βάση βρίσκεται στη χώρα μας και την ακριτική Ορεστιάδα, όπου παράγονται τα σήματα της εταιρείας Μπλε, Mix & Match και GR8 (GR-eight), καθώς και αναψυκτικά-φασόν για λογαριασμό των περισσότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα αποτελεί ένα από τα λιγοστά στην ακριτική ζώνη της χώρας, όμως η συγκεκριμένη επιλογή έχει να κάνει με τον επενδυτικό νόμο και την προοπτική πραγματοποίησης πωλήσεων σε όλη τη Βαλκανική.

Keywords
green, νέα, dream, team, green, dream, team, business plan, το φως, βομβα mall, φιλμ, cosmote, οτε, ελλαδα, ζαγορι, fix, ανθρωπος, εταιρεία, εασ, business, ηπα, τραπεζες, success, αμιγώς, pepsico, pepsi, φως, μιζέρια, αθηνα, κυπρος, μπλε, εθνικη τραπεζα, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αβ βασιλοπουλος, πολυτεχνειο, δημοκριτειο, χωρες, αυστραλια, βασιλοπουλος, βελγιο, βουλγαρια, εασ, εδρα, ζαχαρη, ηπα, θητεια, θρακη, ισπανια, ισραηλ, κινα, λουτρακι, ονειρα, περιοδος, ρουμανια, σηματα, φως, ωρα, αγορα, αξιζει, αμιγώς, ανεργια, ανθρωπος, ασια, ασπαρταμη, ατζεντα, βραδυ, βρισκεται, γευση, γινει, γινονται, γραφεια, διαστημα, δυναμη, διοικηση, δικη, δειχνει, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, υπαρχει, εκρηξη, εξι, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ετων, ζαγορι, ζωη, ζωνη, ιδεα, ιδεες, ιδιο, θαυμα, φιλμ, ιστορικο, κινηση, μιζέρια, μηνες, μπλε, μυαλο, νυχτα, ομαδα, ορεστιαδα, παιδια, πυλες, πωλησεις, ραφια, σαουδικη αραβια, σερβια, συντομα, σειρα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδια, σχεδιο, ταμειο ανεργιας, ταξιδια, ταση, το φως, τρια, φυσικα, φτανει, φορα, αγορες, business, business plan, ελληνικα, fix, γνωσεις, χωρα, pepsico, pepsi, πηγες, πληροφοριες, πωληση, σημα, success, τραπεζα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα