Glencore: Μετά το αργό πάει να κατακτήσει και το... έξτρα παρθένο

Εχει ήδη φτιάξει γραφείο στη Μαδρίτη με αντικείμενο το εμπόριο ελαιολάδου. Η μεταβλητότητα των τιμών αυξάνει τις ευκαιρίες για τις εταιρείες εμπορίας.

Ο Νο1 κολοσσός εμπορευμάτων στον κόσμο προκάλεσε παγκόσμια έκπληξη αυτόν τον μήνα με την επένδυση - μαμούθ των 11 δισ. δολ. που έκανε από κοινού με το Κατάρ στη ρωσική Rosneft. Τώρα, η Glencore, αφήνει για λίγο το πετρέλαιο και καταπιάνεται με κάτι εντελώς διαφορετικό, που δεν έχει καμία σχέση με πετρέλαιο, αλλά μεγάλη σχέση με... ένα άλλου είδους έλαιο. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που αρχίζει να εμπορεύεται μέσω ενός νέου γραφείου που εγκαινίασε στη Μαδρίτη.

Η Glencore είναι ευρέως γνωστή στον τομέα των εμπορευμάτων για συμφωνίες που διαπραγματεύεται στις μεγάλες αγορές όπως αυτή του άνθρακα, του χαλκού, του αργού και του σιταριού.

Ωστόσο η εταιρεία Zug που είναι θυγατρική της Glencore με έδρα τη Ζυρίχη εμπορεύεται επίσης πιο εξειδικευμένα προϊόντα, από βανάδιο (σσ. σπάνιο στοιχείο), μέχρι... ρεβίθια.
Το γραφείο εμπορίας ελαιόλαδου βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου (σσ. και το Bloomberg δεν εννοεί την Ελλάδα αλλά την Ισπανία) και πρωτολειτούργησε πριν από 1,5 χρόνο.

Αν και εκπρόσωπος της Glencore επιβεβαίωσε την πληροφορία, ακόμα οι δραστηριότητες του εν λόγω γραφείου είναι τόσο περιορισμένες που δεν έχει γίνει αναφορά γι' αυτές στο επίσημο site του κολοσσού.

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες τιμές ελαιολάδου σημείωσαν άνοδο το 2015 και μάλιστα έφτασαν στο υψηλό 20ετίας, φέτος ωστόσο υποχώρησαν εκ νέου. Παράλληλα, η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς κυρίως σε αναδυόμενες αγορές, από την Κίνα μέχρι τη Ρωσία και τη Βραζιλία, καθώς το λάδι ελιάς είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες

«Η μεταβλητότητα της τιμής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών», αναφέρει ο Βίτο Μαρτιέλι, αναλυτής της Rabobank.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Νότια Ισπανία έχουν κάνει ράλι από τις αρχές Νοεμβρίου στα 3.271,75 ευρώ ανά τόνο,. Κύρια αιτία οι πλημμύρες που κατέστρεψαν τις σοδειές στην Ανδαλουσία, βασική περιοχή παραγωγής. Τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα