Gazprom: Το φθηνό ρωσικό αέριο θα κρατήσει τους Ευρωπαίους αγοραστές

Η Ρωσία θα διατηρήσει το μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου που κατέχει στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια, λόγω των τεράστιων αποθεμάτων και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής στη Σιβηρία , σύμφωνα με τη Gazprom.

Την περσινή χρονιά ο ρωσικός κολοσσός προμήθευσε το 34% του φυσικού αερίου που χρειάστηκε η ΕΕ και υπολογίζει ότι το μερίδιο αγοράς που κατέχει είτε θα διατηρηθεί ή θα αυξηθεί ελαφρώς σε περίπου 35% μέχρι το 2025, καθώς μειώνεται η παραγωγή στην ΕΕ των 28.

Οι προμήθειες την Ασία θα ξεκινήσουν το

2019 το νωρίτερο.

«Η Ευρώπη ήταν είναι και θα παραμείνει η προτεραιότητα της Gazprom», ανέφερε ο αναπληρωτής CEO, Alexander Medvedev. «Δεν μπορούμε να δούμε ακόμη ποιος άλλος θα μπορούσε να προσφέρει προσιτό φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους πελάτες», συμπλήρωσε.

Η Ευρώπη έχει επιδιώξει να μειώσει την εξάρτησή της από την κρατική ρωσική εταιρεία, γιατί η ένταση στις σχέσεις με την Ουκρανία που «φιλοξενεί» στα εδάφη της αγωγούς μεταφοράς, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των ρωσικών προμηθειών σε φ/α. Η Gazprom έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να αξιοποιήσει και επεκτείνει το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας την πρώην σοβιετική σύμμαχό της, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική. Οι πωλήσεις της στο εξωτερικό, αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας.

Σύμφωνα επίσης με τον Medvedev, αν και η παγκόσμια αγορά τελεί εν αναμονή του LNG από Αυστραλία και ΗΠΑ, η Gazprom θεωρεί ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φ/α θα βρουν αγοραστές σε Ασία και Αμερική, όπως πέρυσι, γιατί το αμερικανικό LNGκοστίζει 30% περισσότερο από το φ/α που προμηθεύει στην ΕΕ η Gazprom μέσω της «πιο ακριβής» διαδρομής μέσω Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι οι τιμές της Gazprom στην Ευρώπη, που υποχώρησαν σε χαμηλό 12ετίας πέρυσι, μπορεί να ανακάμψουν στην περιοχή των 180 με 190 δολ. ανά 1000 κυβικά μέτρα φέτος, έναντι 167 δολαρίων το 2016, ανέφερε τέλος ο Medvedev.

Keywords
Τυχαία Θέματα