GS: Αναβάθμιση των τιμών-στόχων για τις τράπεζες

της Σοφίας Ζαφείρη

Οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελούν τον βασικό παράγοντα που μπορεί να στηρίξει ή να... βυθίσει τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει σε report της η Goldman Sachs, η οποία εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του κλάδου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό όμιλο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών

από το Ευρωσύστημα, μέσω του δανεισμού τους από ΕΚΤ και ELA θα συνεχιστεί, καθώς η επιστροφή των καταθέσεων είναι εξαιρετικά αργή και δεν εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία σαφής πρόοδος στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (και όχι μόνο των επονομαζόμενων «κόκκινων δανείων»), οι στόχοι που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες για μείωσή τους χαμηλότερα από το 40% των συνολικών τοποθετήσεών τους αν και μοιάζει εφικτός δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις πρακτικές που αυτές θα ακολουθήσουν.

Κατά τους αναλυτές της Goldman Sachs, η πορεία μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων εξαρτάται από

το κατά πόσο το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον θα είναι υποστηρικτικό,το εάν θα υπάρξει ένα ιδιαίτερα ισχυρό νομοθετικό «σύστημα» για την ορθή αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καιτο κατά πόσο θα αποδειχθεί λειτουργική η δομή του μοντέλου που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες.

Ο αμερικανικός όμιλος προχωρά πάντως σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» για την Alpha Bank και «ουδέτερη» σύσταση για τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Αναφορικά με τις τιμές-στόχους για την Alpha Bank αναβαθμίζεται στα 2,8 ευρώ (από 2,6 ευρώ), για την Εθνική Τράπεζα στα 0,36 ευρώ (από 0,3 ευρώ), για την Eurobank στο ένα ευρώ (από 0,85 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,27 ευρώ (από 0,25 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα