Fraport: Έμφαση στην τοπική αρχιτεκτονική για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

της Μαριάννας Τζάννε

Ριζικές αλλαγές στις εισόδους και εξόδους της χώρας, αποκαλύπτουν οι μακέτες με τις κατασκευαστικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που θα γίνουν από την Fraport ενόψει της ανάληψης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Τα μέχρι σήμερα αδιάφορα και εγκεταλελειμένα κτίρια, δίνουν τις θέσεις τους σε εντυπωσιακούς χώρους με υπερσύγχρονες δομές και υλικά όπως η πέτρα και το ξύλο δημιουργούν κτίρια υψηλής αισθητικής που αφομοιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, αναδύονας την φιλοσοφία το sense of places. Με την σφραγίδα δύο μεγάλων ελληνογερμανικών

αρχιτεκτονικών γραφείων (Obenmayer Hellas, Bobotis Αrchitechs) και άλλων μικρότερων, η Fraport βάζει ψηλά τον πήχη στον εκμοντερνισμό των αεροδρομίων και έρχεται να λειάνει τις γωνίες της μεγάλης παραχώρησης, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους αναβάθμισης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αεροδρόμια της Μυκόνου (κεντρ. φωτ.) και της Σαντορίνης. Τα κτίρια παύουν να μοιάζουν με τσιμεντένια κουτιά, αποκτούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους και αφήνουν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα στον επισκέπτη. Η αίσθηση του τόπου θα υπάρχει και στο εσωτερικό, ξεκινώντας από την παρουσίαση προιόντων, τις διαφημίσεις ακόμη και την μουσική που θα ντύσει τις μετακινήσεις των επιβατών.

Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, όπως θα γίνει μετά τις εργασίες

Ακόμη και στο ολοκαίνουριο αεροδρόμιο των Χανίων που αυτές τις μέρες παραδίδεται, το σχέδιο της Fraport προβλέπει ανακαίνιση οδοστρώματος στους χώρους απογείωσης, προσγείωσης και στάθμευσης, αναδιοργάνωση του χώρου αναχωρήσεων, αύξηση των σημείων ασφαλείας. Μετά από διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία θα καθοριστούν πολύ σύντομα οι γωνιές και τα σημεία που θα φιλοξενήσουν προιόντα και είδη γευσιγνωσίας κάθε τόπου και βάση πλαισίου και στρατηγικής σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τις αεροπορικές εταιρείες, θα ξεκινήσει η προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που θα φέρει αύξηση της τουριστικής ροής και σημαντικά πλεονεκτήματα στην οικονομική προοπτική κάθε περιοχής.

Το αεροδρόμιο των Χανίων

Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών αεροδρομίων μέσα από το πανίσχυρο δίκτυο της Fraport που περιλαμβάνει αεροδρόμια στην Φρακφούρτη, την Κίνα, το Περού, την Αγία Πετρούπολη κ..α που θεωρείται ότι θα βοήθησει σημαντικά και τα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό ρεύμα. Πέρσι στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 9% η επιβατική κίνηση όταν η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη παρουσίασαν κάμψη 30%.

Οι μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο Οκτώβριο με την δημιουργία 14 παράλληλων εργοταξίων από την Ιντρακάτ σε όλη την χώρα και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 48 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης. Ωστόσο από την πρώτη μέρα της παράδοσης των αεροδρομίων θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις σε θέματα υγιεινής που είναι μεγάλης σπουδαιότητας, φωτισμού αλλά και παροχής εξελιγμένων υπηρεσιών επκοινωνίας κ.α. Αξιζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των αεροδρομίων κατεδάφιση κτιρίων θα γίνει μόνο σε τέσσερα (Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Μυτιλήνη, Κως). Για παράδειγμα στην Κέρκυρα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο σε παρακείμενη έκταση. Όταν ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες το υφιστάμενο κτίριο θα γκρεμιστεί.

Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, σύμφωνα με το σχέδιο της Fraport

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΑΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα